[nx_top_tags]
Δευτέρα
25
Σεπτέμβριος
TOP

Β. Τζαμουράνης για την αντιπαράθεση στη ΔΕΥΑΚ

Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στη διεύθυνση της ΔΕΥΑΚ και στο σωματείο των εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τα κείμενα που πρόσφατα εστάλησαν στα μέλη του ΔΣ Καλαμάτας από τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ κι από το σωματείο των εργαζομένων.

Αφορμή αυτή τη φορά τα όσα ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορά στην τροποποίηση του ΟΕΥ(Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) της ΔΕΥΑΚ.

Ο Γενικός Διευθυντής κατήγγειλε το σωματείο εργαζομένων ότι παρεμπόδισε έλεγχο της διεύθυνσης της επιχείρησης στην αποθήκη υλικών κι ότι το σωματείο κάλεσε την αστυνομία (ομάδα ΔΙΑΣ) προκειμένου να επιληφθεί της παράνομης (όπως ισχυρίζεται το σωματείο) ενέργειας απογραφής των υλικών της αποθήκης από υπαλλήλους που έστειλε η διεύθυνση, παρακάμπτοντας τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπαλλήλους και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Από την άλλη, το σωματείο εργαζομένων καταγγέλει τη διεύθυνση και τον Γενικό Διευθυντή ότι με εντολή του έχει δημιουργηθεί μια δεύτερη άτυπη αποθήκη μέσω της οποίας διευκολύνεται η απευθείας αγορά υλικών (χωρίς διαγωνισμούς) για ενσωμάτωσή τους στα έργα.

Φαινόμενα πραγματικά πρωτόγνωρα και άκρως ανησυχητικά που χρήζουν διερεύνησης.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ με ερώτηση μου προς τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Βασιλόπουλο είχα επισημάνει το κακό κλίμα που υπάρχει στη ΔΕΥΑΚ και τον είχα ρωτήσει σε ποιες ενέργειες θα προέβαινε για την εξομάλυνση του κλίματος.

Δυστυχώς με τις τωρινές εξελίξεις φαίνεται ότι το ρήγμα ανάμεσα στη διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ διευρύνεται και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις με κίνδυνο να διασαλευθεί η εργασιακή ειρήνη στη δημοτική επιχείρηση και να υπονομευθεί το έργο της. Η Δημοτική αρχή κι ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αντί να κάνουν παν ό,τι είναι δυνατόν για να εκτονώσουν την κατάσταση, να συμφιλιώσουν τις δύο πλευρές και να αποκαταστήσουν την ομαλή συνεργασία μεταξύ τους, έσπευσαν να υπερψηφίσουν την τροποποίηση του ΟΕΥ πάρα τις πολλές διαφωνίες του σωματείου τις οποίες έπρεπε να διερευνήσουν σε βάθος και να διαβουλευθούν με τους εργαζομένους.

Εμείς ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να ανακαλέσει την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ που κατά πλειοψηφία ενέκρινε το θέμα της τροποποίησης του ΟΕΥ (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω ήταν το 47ο θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ στις 15/11/2022), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη του ΔΣ να εξετάσουν τις προβαλλόμενες διαφωνίες και το θέμα να έρθει προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση.

Δυστυχώς, η Δημοτική αρχή για μια ακόμη φορά δεν υιοθέτησε την πρόταση της αντιπολίτευσης για την αναβολή του θέματοςέστω κι ως μια ένδειξη καλής θέλησης για την άμβλυνση των σχέσεων στη ΔΕΥΑΚκαι προχώρησε μονομερώς στην έγκριση του ΟΕΥ με πολλές απ’ ο,τι φαίνεται ύποπτες τροποποιήσεις κι αλλαγές, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ισχύ της απέναντι στους εργαζομένους.

Με τέτοιες, όμως, πρακτικές δεν εξασφαλίζεται το απαραίτητο κλίμα για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο που φιλοδοξεί να επιτελέσει σημαντικά έργα για την πόλη. Πάντα υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις Δημοτικές αρχές και στα σωματεία των εργαζομένων τόσο στο Δήμοόσο και στη ΔΕΥΑΚ, αλλά οι Δημοτικές αρχές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια γεφυρώνοντας τις διαφορές και δημιουργώντας συνθήκες ομαλής συνεργασίας, κάτι που η σημερινή Δημοτική αρχή όχι μόνο δεν προσπαθεί, αλλά επιδεικτικά αμελεί.

Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης δεν θα τα πληρώσει η ΔΕΥΑΚ και οι συνδημότες μας.

Βασίλης Τζαμουράνης

Πολιτικός Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής Δημ. Παράταξης “ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ”

 

 Διαβάστε εδώ τι σημειώνει η ΔΕΥΑΚ για το καταγγελθέν περιστατικό

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Καλαμάτα 1.12.2022

 ΠΡΟΣ

  • Πρόεδρο & Δήμαρχο Καλαμάτας
  • Μέλη του Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ
  • Μέλη Δ.Σ Δήμου Καλαμάτας

Για πολλοστή φορά οι Διευθυντές της ΔΕΥΑΚ, με ψεύδη και συκοφαντίες επιτίθενται κατά του Σωματείου.  Πουθενά δεν στοιχειοθετούνται οι καταγγελίες των, ούτε από το πόρισμα της αστυνομίας.

Ας μας απαντήσουν τελικά τί ακριβώς έκαναν τόσοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην  αποθήκη της ΔΕΥΑΚ για δύο εβδομάδες από 14.11.2022 έως 25.11.2022 . Απογραφή  ή  δειγματοληπτικό έλεγχο; όπως o Γενικός Διευθυντής κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Αν έκαναν δειγματοληπτικό έλεγχο τότε τι χρειάζονταν τόσοι εργαζόμενοι.

Η ουσία είναι μία. Η ενέργειά του αυτή, δεν είναι σύννομη και εντάσσεται στην προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης του Γραμματέα του Σωματείου μας. Κατά παράβαση των καθηκόντων του προέβει σε  έκτακτη απογραφή,  παρακάμπτοντας την ορισμένη από το Δ.Σ αρμόδια επιτροπή απογραφής και τον άμεσο προϊστάμενο τού οικονομικού τμήματος Θανάση Τριάντο, αφήνοντας παράλληλα κατά αυτόν τον τρόπο υπονοούμενα, που θίγουν προσωπικά τον Γραμματέα αλλά και το Σωματείο.

Η προσπάθειά του αυτή ήταν καλά σχεδιασμένη και «δένει» με την κατάργηση της ειδικότητας του Αποθηκάριου από τον ΟΕΥ της ΔΕΥΑΚ.

Αποφεύγει  όμως να απαντήσει αν με εντολή του λειτουργεί δεύτερη αποθήκη,  για  τις απ ευθείας αναθέσεις, όπως κατ επανάληψη  έχει καταγγελθεί.

Τέλος μας γεννάται ένα ερώτημα. Με τις τόσες ώρες που διαθέτει ο Διευθυντής  για τις διώξεις εναντίον των μελών της διοίκησης του  Σωματείου, του μένει καθόλου χρόνος να ασχοληθεί και με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη  ΔEYAΚ; ΑΓΩΓΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ (ΑΠΟ ΠΗΔΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ), ΔΕΞΑΜΕΝΗ  ΚΑΡΒΟΥΝΗ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ κι αλλά πολλά.

Σε ένα θέμα όμως του «βγάζουμε το καπέλο». Φρόντισε  στον νέο ΟΕΥ, να εξασφαλίσει την  μονιμότητα τη δική του και της Διευθύντριάς του, φοβούμενος μελλοντική  βλαπτική μεταβολή.

Τι έχει  κάνει για να φοβάται για το υπηρεσιακό του μέλλον και το μέλλον της διευθύντριάς του;

Είναι εκτεθειμένη όλη η  πλειοψηφία , που καλύπτει όλες αυτές  τις ενέργειες.

Για το  ΔΣ του Σωματείου