Ο Βαγγέλης Κουτουλέας μπορεί να έφυγε από την ζωή στις 16 Ιουλίου 2022, παραμένει όμως ζωντανή η αθλητική μνήμη του διότι από τον αθλητισμό έκανε μόνο φίλους. Οι αναμνήσεις συνοδεύουν κάθε δραστηριότητα στο Βόλεϊ, είτε της Σάλας είτε στο Beach. Έζησε πολλά αθλητικά χρόνια στην Αγγλία και εκεί έκανε γνωστό το Beach Volley και τις ελιές Καλαμών. Ο αδόκητος χαμός του βύθισε σε πένθος όσους τον γνώρισαν. Η προσφορά του στο Βόλεϊ εκτιμάται από την Ομοσπονδία του Βόλεϊ ΕΟΠΕ και στη μνήμη του διεξάγεται ετήσια, από το 2023, τουρνουά Beach Volley.
Από το οικογενειακό αρχείο της Δώρας Κουτουλέα
Με την βοήθεια της αδελφής του Δώρας, με την οποίαν ήλθαμε σε επικοινωνία και η οποία μας βοήθησε πάρα πολύ για τούτο το αφιέρωμα, θα γίνει προσπάθεια να μην σβήσει η μνήμη του.
Η Δώρα θυμάται:
«Ο Βαγγέλης γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 19/1/1966. Γονείς μας ήταν ο Γεώργιος+2015 –από την Καστάνια Μάνης-και η Φωτεινή+2022. Ήμασταν 4 αδέλφια. Η Λαμπρινή, η Ιουλία +1999, ο Βαγγέλης +2022 και εγώ, η Θεοδώρα.
Από το οικογενειακό αρχείο της Δώρας Κουτουλέα
Πήγε στο 3ο Δημοτικό και μετά στο Γυμνάσιο γνώρισε τους φίλους του με τους οποίους δημιούργησε δυνατές φιλίες.
Ο Βαγγέλης έπαιζε μαζί μου, ως οι μικρότεροι από τα αδέλφια. Εκείνος μου έμαθε να παίζω και να αγαπώ το ποδόσφαιρο. Σαν μικρά παιδιά μαλώναμε συχνά!! Αλλά αγαπιόμασταν πολύ!! Ήταν ήπιος χαρακτήρας αλλά γινόταν σίφουνας μερικές φορές. Αργότερα, όταν ασχολήθηκε με το Βόλεϊ, τον παρακολουθούσα από κοντά σε όλους τους αγώνες του. Εντός και εκτός πόλης. Μέχρι που άνοιξε τα φτερά του εκτός χώρας. Τότε τον παρακολουθούσα από λίγο μακριά.
Από το οικογενειακό αρχείο της Δώρας Κουτουλέα
Από 14 ετών ασχολήθηκε με το Βόλεϊ στον Μεσσηνιακό (σημ. το πως επέλεξε το Βόλεϊ το διηγείται παρακάτω ο αδελφικός του φίλος Μπάμπης Κουτέλας αλλά και ο Γιώργος Μαυρέας).
Στην αρχή ο πατέρας μας ήταν αρνητικός για να του επιτρέψει να ασχοληθεί με το Βόλεϊ διότι τον βοηθούσε στο ζαχαροπλαστείο.
Από το οικογενειακό αρχείο της Δώρας Κουτουλέα
Ο Βαγγέλης πήγε στο νυχτερινό Γυμνάσιο αλλά σταμάτησε για να προλαβαίνει το πρωί να βοηθάει τον πατέρα μας στο εργαστήριο και το απόγευμα να κάνει προπονήσεις με τον Κώστα Δέδε.
Αρχείο εφημερίδας “Ελευθερία” Καλαμάτας
Ποτέ δεν μας ξέχασε, παρόλο που έλειπε στο εξωτερικό, στην Αγγλία κυρίως και στην Κύπρο, αν και είχε πολλές ασχολίες και ευθύνες.
Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε δύο κόρες, την Λυδία και την Λούζ».
Η Δώρα μας έδωσε το παρακάτω δημοσιευόμενο αναλυτικό ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑ, το οποίο είχε συντάξει ο ίδιος ο Βαγγέλης. Το μεταφράσαμε από την Αγγλική και για ιστορικούς λόγους το δημοσιεύομε αυτούσιο.
Ο Μπάμπης Κουτέλας, αδελφικός φίλος του, ανασύρει από τη μνήμη του:
«Όταν πήγαινα στο Γυμνάσιο μαζί με τους συμμαθητές μου είχαμε την συνήθεια να πηγαίνουμε στο ζαχαροπλαστείο του Κουτουλέα όπου τρώγαμε την εξαιρετική πουτίγκα με βύσσινο. Εκεί πρωτογνώρισα τον γιό του κυρίου Γιώργου, τον Βαγγέλη, ένα ψηλό αδύνατο παιδί που σε κέρδισε με την καλοσύνη του. Ήταν πάντα δίπλα στο πατέρα του και μάθαινε την τέχνη του ζαχαροπλάστη. Εγώ είχα αρχίσει να μαθαίνω βόλεϊ στον Μεσσηνιακό, οπότε τον παρότρυνα να έρθει και αυτός να δοκιμαστεί. Στην αρχή ήταν διστακτικός λόγω της δουλειάς και του πολύ απαιτητικού ωραρίου. Τελικά τον έπεισα να ξεκινήσει διότι είχαμε ήδη αρχίσει να κάνουμε καλή παρέα. Θυμάμαι πήγαινα και τον έπαιρνα από το σπίτι ή το ζαχαροπλαστείο με το μηχανάκι και πηγαίναμε στο κλειστό για προπόνηση. Γρήγορα φάνηκαν οι δυνατότητες του αλλά και ή αγάπη του για το άθλημα. Ήταν ή εποχή που έχει αρχίσει να σχηματίζεται η μετέπειτα μεγάλη ομάδα του Μεσσηνιακού που τότε έπαιζε στην Β΄ εθνική. Το Βόλεϊ τότε ήταν άθλημα το οποίο δεν ήταν πολύ γνωστό στην Καλαμάτα. Αυτό που το έκανε ιδιαίτερα γνωστό στην πόλη αλλά και σε όλη την Ελλάδα ήταν όταν για πρώτη φορά ή ομάδα του Β΄ Λυκείου Καλαμάτας πήρε το πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπου όλοι οι παίκτες ήταν αθλητές του Μεσσηνιακού με προπονητή τον Κώστα Δέδε, ο οποίος ήταν και προπονητής του Μεσσηνιακού. Αυτό το γεγονός έφερε περισσότερα παιδιά στο άθλημα αλλά και αρκετούς φιλάθλους.
Όλα έμενε να αλλάξουν και να δώσουν την ώθηση που έλλειπε στην ομάδα αλλά και στην πόλη με την έλευση του Γιώργου Δερμάτη. Πήρε στα χέρια του πολλά και αξιόλογα ταλέντα, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος με το Βαγγέλη, άλλαξε τα πάντα στην ομάδα. Την έκτισε από την αρχή, όσον αφορά νέα τεχνική στο τρόπο που έπαιζε η ομάδα, νέες μεθόδους προπόνησης κατά την περίοδο της προετοιμασίας, τρεις προπονήσεις την ημέρα, σκληρή αλλά δίκαιη πειθαρχία, ίση αντιμετώπιση προς όλους.
Από το ιστορικό αρχείο του Μεσσηνιακού
Τελικά ο Βαγγέλης πείστηκε να ακολουθήσει την προετοιμασία αλλά παράλληλα συνέχισε να βοηθά τον πατέρα του. Ο Βαγγέλης λόγω του χαρακτήρα του και της προσωπικότητας του έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στους συμπαίκτες του αλλά και στους φιλάθλους με συμμετοχές στην εφηβική ομάδα ενώ παράλληλα εργαζόταν στο ζαχαροπλαστείο του πατέρα του όπου πολλές φορές μας καλούσε να μας κεράσει με καμάρι τα γλυκά που είχε φτιάξει. Ήταν ή αρχή μιας μεγάλης καριέρας καθώς ή ομάδα κέρδισε την άνοδο στην Α΄ Εθνική, με το Βαγγέλη να κάνει ένα αξιόλογο πρωτάθλημα δίνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά τής ομάδας που πήραν μόρια για όλες τις σχολές. Η ομάδα έφτασε στην Α΄ Εθνική χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο.
Υπήρξε από τους πρωτοπόρους του Beach Volley στην Ελλάδα.
Από το αρχείο του Βαγγέλη Κουτουλέα. Με Φάκα και Παπαθανασίου
Πάντα είχαμε επικοινωνία και μάθαινα τα νέα του. Πολύ αγαπητός σε όλους. Θεός σχωρές΄ τον».
Ο Γιώργος Μαυρέας θυμάται:
«Στα όμορφα χρόνια της νιότης υπήρχαν τα ζαχαροπλαστεία, κάτι που σήμερα εμείς πια οι νεοέλληνες τα λέμε αλλιώς, δυστυχώς!! Εκείνα λοιπόν τα όμορφα χρόνια στην Καλαμάτα υπήρχαν φίρμες και κεντρικά ζαχαροπλαστεία όπως η Ιζαμπώ, ο Μάλαμας κ.α., ζαχαροπλαστεία που οι γεύσεις από τα γλυκίσματα σε ακολουθούσαν όλη την ημέρα. Όμως…ο Κουτουλέας. Η «γλυκιά μας γωνιά» που είχαμε σχεδόν κάθε μέρα συντροφιά με λιχουδιές τα υπέροχα γλυκά του κυρ Γιώργου και της κυρά Φωτεινής. Εκεί περνούσαμε πολλές ώρες και πάντα αυτοί οι άνθρωποι με το χαμόγελο μας περίμεναν και μας πρόσφεραν την αγάπη τους. Τα δε γλυκίσματα; δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα κάπου “ξεχασμένες” τέτοιες όμορφες γωνιές. Εκεί γευόμασταν την πουτίγκα & μας την έφερνε ένα ξανθό μικρό «Μαστοράκι». Εκεί ήταν η πρώτη μας γνωριμία. Ο Βαγγέλης, πολύ ξανθό αδυνατούτσικο παιδάκι. Εγώ και ο φίλος μου ο Γιάννης Δημητρόπουλος (ο Κοκκοβιός), όπως τον λέγαμε, ρίξαμε την πρώτη μας λέξη στο «Μαστοράκι», «έλα να παίξεις βόλεϊ». Εγώ ήμουν κάμποσα χρόνια ποιο μεγάλος και ήδη έπαιζα στην ομάδα που αγαπούσα & αγαπώ. Την Μεσσηνιακάρα μας, όπως λέγαμε. Αυτό ήταν. Το μικρό «Μαστοράκι» βρήκε χρόνο & ήρθε μαζί μας. Από τότε τράβηξε τον δικό του αθλητικό δρόμο. Παίξαμε μαζί, παίξαμε και ζήσαμε αυτό που λίγοι μπορούν να ζήσουν. Ο κυρ Γιώργος, η κυρά Φωτεινή συνέχισαν για πολλά χρόνια να μας δίνουν την αγάπη τους. Όπως και οι αδερφές του μικρού. Άλλωστε ήταν κομμάτι της ζωής μας, μαζί με τα υπέροχα γλυκά τους, γεμάτα αγάπη. Αυτή την μικρή ιστορία την αφιερώνω στη μνήμη τόσο του μικρού Βαγγέλη, αλλά τόσο μεγάλου αθλητή, όσο και στην μνήμη του φίλου μας του Γιάννη, αλλά και σε όλους όσους άφηναν τότε στην άκρη την καθημερινότητα τους καί έρχονταν να ζήσουν μαζί μας αθλητικές σπουδαίες στιγμές, με την Μεσσηνιακάρα μας, όπως όλοι λέγαμε».
Από το ιστορικό αρχείο του Μεσσηνιακού.
Ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης αναπολεί :
Βαγγέλης Κουτουλέας. Τέτοιες ημέρες, πριν από ακριβώς 30 χρόνια. Σεπτέμβρης του 1994. Μόλις έχω πάει στον Παναθηναϊκό και βρισκόμαστε στο Μιλάνο σε διεθνές τουρνουά για αγώνες προετοιμασίας.
Από το αρχείο του Βαγγέλη Κουτουλέα. Κουτουλέας και Τριανταφυλλίδης στον Παναθηναϊκό του 1995
Τελειώνει το τουρνουά και ο Βαγγέλης μου προτείνει να ζητήσω από τον αρχηγό της αποστολής (ήξερε ότι θα μου έδινε την άδεια) να παραμείνουμε στην Ιταλία και να επισκεφτούμε όλα τα Μπιτς βόλεϊ κλαμπ της δυτικής Αδριατικής από τη Ραβέννα μέχρι και το Μπάρι. Έτσι κι έγινε! Η τεχνογνωσία που απέκτησα με βοήθησε πολύ στη δημιουργία της Triantafyllidis Beach Arena κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αυθορμητισμό του Βαγγέλη Κουτουλέα. Έτσι ήταν ο Βαγγέλης. Ένας παρορμητικός άνθρωπος που δεν «κώλωνε» να βρεθεί από τις παραλίες της Αδριατικής στο Λονδίνο και να οδηγεί αριστεροτίμονο εκεί που όλοι οδηγούν δεξιοτίμονα, να φτάνει σε ξεχασμένες παραλίες της Βραζιλίας για να παίξει Μπιτς βόλεϊ, να μαγειρεύει υπέροχα φαγητά στην αγαπημένη του Στούπα. Για τον βολεϊμπολίστα και κυρίως για τον μπιτσβολεϊμπολίστα Βαγγέλη Κουτουλέα δεν χρειάζεται να μιλήσω και εγώ, τα έχετε ήδη πει όλα, όλοι. Θα μιλήσω όμως για κάτι που, ίσως, δεν ξέρετε οι περισσότεροι.
Από το αρχείο του Βαγγέλη Κουτουλέα
Ο Βαγγέλης Κουτουλέας ήταν ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο instructors της FIVB στο Μπιτς Βόλεϊ -επαναλαμβάνω, στον κόσμο- και η απώλεια του είναι μεγάλο πλήγμα για την προπονητική κοινότητα. Και κάτι ακόμα. Νομίζω ότι αν με έναν μπορώ να συγκριθώ για την «τρέλα» που κουβαλάμε για το Μπιτς Βόλεϊ, αυτός είναι ο Βαγγέλης Κουτουλέας. Ένας πραγματικός survivor της ζωής που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο Βόλεϊ και το Μπιτς Βόλεϊ.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΥΤΟΥΛΕΑ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΒΟΛΕΪ
-Ιούνιος 2021-Νοέμβριος 2021 : Προπονητής IBB POLONIA LONDON.
-Μάιος 2016-Αύγουστος 2018: Προπονητής Εθνικής ομάδος ανδρών Κύπρου.
-Σεπτέμβριος 2015-Μάιος 2016: Προπονητής IBB POLONIA LONDON.
-Σεπτέμβριος 2012-Ιούλιος 2014: Προπονητής WESSEX VOLLEY CLUB.
-Οκτώβριος 2009-Ιανουάριος 2012: Προπονητής IBB POLONIA LONDON.
Από το αρχείο του Βαγγέλη Κουτουλέα.
-Περίοδος 2007-2008: Προπονητής ΠΑΟΚ, ομάδα ανδρών.
-20/6/-7/7/2007: Προπονητής ομάδας Ρόδου στο Island Games.
-2004-2007: Προπονητής της Γυμναστικής Εταιρίας Μεσσηνίας στην Α2 ανδρών.
-2002-2004: Προπονητής της ομάδος Ιωνικός στην Α1 ανδρών.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΜΑΔΩΝ
2017: 17η θέση σε παγκόσμιους πανεπιστημιακούς αγώνες με την ομάδα του πανεπιστημίου Κύπρου (Ταϊπεϊ 2017).
2017 : 2η θέση με την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πρωταθλητών για μικρές χώρες με την αιγίδα της CEV.2017 : 4η θέση με την Κύπρο στο 6ο προκριματικό όμιλο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.2017 : 2η θέση με την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για μικρές χώρες.2015-2016 : Πρωταθλητής & κυπελλούχος Αγγλίας με την ομάδα IBB Polonia London. 2013-2014 : Πρωταθλητής & κυπελλούχος με την ομάδα Wessex volley club.
2011 : Πρωταθλητής Αγγλίας με την IBB Polonia.
2010 : Πρωταθλητής Αγγλίας με την IBB Polonia.
2009 : Κυπελλούχος Αγγλίας με την IBB Polonia.
2008 : Στα play off με τον ΠΑΟΚ στην λίγκα Ανδρών και στους 16 του Ευρωπαϊκού κυπέλλου.ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣΣεπτέμβριος 2015-Απρίλιος 2016 : Προπονητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο του Λονδίνου.Σεπτέμβριος 2012-Σεπτέμβριος 2015 : Προπονητής στο LeAF Κολλέγιο του Μπόρνμουθ Αγγλίας.
U18, πρωταθλητής Αγγλίας 2014, 2015 με την ανδρική ομάδα.
U18, πρωταθλητής Αγγλίας 2014, 2015 με την γυναικεία ομάδα.U18, συμμετοχή στα πρωταθλήματα Αγγλίας 2014, 2015 με την ομάδα Εφήβων.
U18, συμμετοχή στα πρωταθλήματα Αγγλίας 2014, 2015 με την ομάδα Νεανίδων.U16, συμμετοχή στο πρωτάθλημα 2015 με την ομάδα Παίδων.5η θέση στο μαθητικό πρωτάθλημα Αγοριών 2015.2η θέση στο μαθητικό πρωτάθλημα Κοριτσιών 2014.
3η θέση στο μαθητικό πρωτάθλημα Αγοριών 2013.Οκτώβριος 2010-Αύγουστος 2012 : Ωρομίσθιος Προπονητής Βόλεϊ σε διάφορα σχολεία του Δυτικού Λονδίνου.Αύγουστος 2011-Νοέμβριος 2011 : Προπονητής στο American school of London.Αύγουστος 2010-Νοέμβριος 2010 : Προπονητής στο American community school. ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ (1983-2002)1984-1999 : Πάνω από 100 φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδος.1983-1987 : Μεσσηνιακός Γ.Σ.1888, 3 χρόνια στην Α1 κατηγορία.1987-1996 : Παναθηναϊκός Α.Ο. με δύο κερδισμένα πρωταθλήματα.
1996-1998 : Κτησιφών Παιανίας Α1 κατηγορία.
1998-2000 : Πανελλήνιος Γ.Σ. Α1 κατηγορία.2000-2002 : Ιωνικός Αθηνών, Α2 & Α1 κατηγορία. ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ BEACH VOLLEY ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Από το αρχείο του Βαγγέλη Κουτουλέα
Μάιος 2016 : Επικεφαλής προπονητής στην Κυπριακή Ομοσπονδία Beach volley.
Απρίλιος 2018 : 4η θέση με την Κυπριακή γυναικεία ομάδα στους αγώνες της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία.Απρίλιος 2018 : 5η θέση με την Κυπριακή ανδρική ομάδα στους αγώνες της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία.2017 : 2η θέση με την Κυπριακή Εφηβική ομάδα στους αγώνες της Κοινοπολιτείας στις Μπαχάμες.2016 : 9η θέση με την Κυπριακή ομάδα Νεανίδων στην Λάρνακα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Fivb.2016 : 13η θέση με την Κυπριακή ομάδα Νεανίδων2 στη Λάρνακα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Fivb.
2018 : Πρόκριση σε ανώτερη κατηγορία στους αγώνες της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία, για ομάδες Ανδρών και Γυναικών.Απρίλιος 2011-Απρίλιος 2016 : Προπονητής της ομάδος Beach volley Παίδων-Εφήβων της Αγγλίας.2014 : 17η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την ομάδα Beach volley Εφήβων Αγγλίας.2014 : 9η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την ομάδα Beach volley Παίδων Αγγλίας.2013 : 2η θέση με την ομάδα του Κολλεγίου LeAF στο σχολικό Αγγλικό πρωτάθλημα Beach volley.Φεβρουάριος 2011 : Προπονητής μιας εκ των ομάδων Beach volley Ανδρών της Μεγάλης Βρεττανίας στην προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς αγώνες.2011-2012 : Προπονητής της ομάδος που νίκησε στο Βρετανικό πρωτάθλημα Beach volley.
Προπονητής και γυμναστής διαφόρων ομάδων Beach volley που προετοιμάζονταν για αγώνες (Παπαγεωργίου-Ρουμπάνης, Γκαραγκούνη-Μεθενίτη, Τσολάκοβα-Αλάτζοβα) στην Σκωτία.Απρίλιος 2010-Απρίλιος 2012 : Επικεφαλής Προπονητής του London Beach Volleyball Club, σε ομάδες Γυναικών και Μεικτού. ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ BEACH VOLLEY ΩΣ ΑΘΛΗΤΗΣ1996-1999 : Με την Εθνική Ομάδα.1989-2002 : Με 100 και πάνω συμμετοχές σε τουρνουάΚαλύτερες θέσεις1991 : 2η θέση στο Διεθνές Τουρνουά O΄Neill στην Κωνσταντινούπολη.1992 : 3η θέση στο Διεθνές Τουρνουά O΄Neill στην Κωνσταντινούπολη.1993 : 17η θέση στο 1ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της CEV στην Αλμερία Ισπανίας.1994 : 7η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της CEV στην Αλμερία Ισπανίας.1995 : 7η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της CEV στην Κορσική.1996 : 7η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της CEV στην Αθήνα.1997 : 7η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της CEV στην Ρόδο. ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣΜέτοχος στην εταιρία SideOut η οποία εργάστηκε για να βελτιώσει το άθλημα του Βόλεϊ στην Αγγλία.2015 : Head coach της ομάδος των φιλοξενούμενων στον αγώνα All stars-Εθνική Αγγλίας.2014 : Head coach της ομάδος των φιλοξενούμενων στον αγώνα All stars-Εθνική Αγγλίας.2014 : Επίτιμος, σε αρκετές συσκέψεις, καλεσμένος της Σκωτικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ.2014 : Παρευρέθηκε σε σεμινάρια της FIVB για το Beach Volley και αυτό της Σάλας.2013 & 2014 : Προτεινόμενος για Προπονητής της Χρονιάς στην Αγγλία.2010 : Πολυτιμότερος αθλητής του Beach volley στην Αγγλία.
Από το αρχείο Βαγγέλη Κουτουλέα. Ο παγκόσμια γνωστός Βραζιλιάνος Τσίμπα στην Πολόνια Λονδίνου
με προπονητή τον Βαγγέλη Κουτουλέα
Στο επίσημο site της Polonia London αναφέρεται:
«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Βαγγέλη Κουτουλέα. Πέθανε ειρηνικά το Σάββατο 16 Ιουλίου σε ηλικία 56 ετών.
Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα, ο Βαγγέλης στράφηκε στην προπονητική και τελικά μετακόμισε από την πατρίδα του την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009.
Με τα χρόνια καθιέρωσε τη φήμη του ως ένας από τους πιο σεβαστούς και γνώστες προπονητές μπιτς βόλεϊ στη χώρα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του Head Coach στην εθνική ομάδα και έγινε εκπαιδευτής μπιτς βόλεϊ της FIVB.
Ήταν επίσης ταλαντούχος προπονητής βόλεϊ και είχε πολλές εθνικές διακρίσεις και επιτεύγματα και στους δύο κλάδους. Ως Head Coach της IBB Polonia London κέρδισε εθνικούς τίτλους, βοήθησε στην ίδρυση της Pro Volley Academy και έγραψε ιστορία με τον σύλλογο στο Champions League. Πιο πρόσφατα βοήθησε το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ να σφραγίσει το διπλό του Student Cup.
Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους καλύτερους προπονητές στη χώρα και συνεργαζόταν με κορυφαίους και διεθνείς αθλητές, ήταν πάντα αφοσιωμένος στο να προπονεί τοπικούς παίκτες και ομάδες.
Ο Βαγγέλης, μαζί με τους Alex Chevau και Mark Kontopoulos, ίδρυσαν το SideOut Beach Volleyball Club το 2011.
Ο Andy Jones, National Team Manager στο Volleyball England, είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Βαγγέλη στην εθνική ομάδα και ήταν στενός φίλος. Είπε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι χάσαμε τον Βαγγέλη, έναν φανταστικό προπονητή, κύριο και φίλο που είχε βαθιά επίδραση στο παιχνίδι στην Αγγλία και στο εξωτερικό.
Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του και στο ευρύ δίκτυο φίλων του. Η κληρονομιά του θα παραμείνει ζωντανή μέσω των πολλών παικτών και προπονητών που άγγιξε, από την ψυχαγωγία μέχρι το επίπεδο της ελίτ. Ο Βαγγέλης θα λείψει πολύ.”
Σίγουρα έχει η Αγγλία Καλαμάτα, διότι η μνήμη του Βαγγέλη Κουτουλέα θα είναι πάντα ζωντανή στην Ελλάδα και στο Λονδίνο.