Τρίτη
27
Σεπτέμβριος
TOP

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ο Elon Musk τον αποχαιρέτησε με Σαίξπηρ

O βραβευμένος με Όσκαρ, Έλληνας συνθέτης, ο άνθρωπος που μάθαμε με το μικρό του όνομα, ο Vangelis ή αλλιώς Βαγγέλης Παπαθανασίου, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής, progressive και ambient μουσικής κι επηρέασε σε βάθος τόσο το μουσικό τοπίο, όσο και τους ανθρώπους που άκουσαν τη μουσική του. Ανάμεσά σε εκείνους, είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Elon Musk, που πραγματοποίησε μία συγκινητική αφιέρωση στον συνθέτη, μέσω Twitter.

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ο Elon Musk τον αποχαιρέτησε με τα λόγια του Οράτιου, στον Άμλετ του Σαίξπηρ

Τα αντίστοιχα λόγια που θα βρεις στο αριστούργημα του Σαίξπηρ, τα λέει ο Οράτιος μετά τον θάνατο του Άμλετ«Καλή σου νύχτα γλυκέ μου πρίγκιπα, κι αγγέλων φτερουγίσματα ας σε νανουρίζουν», γράφει ο Σαίξπηρ στον Άμλετ του.

Δύο άνδρες που αγάπησαν πολύ το διάστημα

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου το 1982 βραβεύτηκε Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς, ενώ υπέγραψε και πολύ χαρακτηριστικά soundtrack ταινιών όπως Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος και Ελ Γκρέκο. Επιπλέον έγραψε τη μουσική για τη σειρά ντοκιμαντέρ του Carl Sagan, Cosmos, ενώ το έργο του, Μυθωδία, είχε επιλεγεί από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της 2001 Οδύσσεια στον Άρη. Όπως καταλαβαίνεις, το διάστημα ήταν μία αγάπη που ένωνε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου με τον ιδρυτή της SpaceX, Elon Musk.

Μία απώλεια που μας γέμισε θλίψη

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα τους Forminx, τη δεκαετία του 1960, ενώ το 1968 ακολούθησε η θρυλική του συνεργασία με τον Ντέμη Ρούσο με τον οποίο συγκρότησαν τους Aphrodite’s Child στο Παρίσι, και κυκλοφόρησαν μεταξύ άλλων τον δίσκο ορόσημο 666. Απόχώρησε από το συγκρότημα το 1975 και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του.

Ο συνθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, το βράδυ της Τρίτης, 17 Μαΐου, στο Παρίσι. Την είδηση του χαμού του μουσικού που ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Vangelis, επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί με ανακοίνωσή του.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου», αναφέρει η ανακοίνωση. Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους για την απώλεια, όπως έκαναν και οι πολίτες στα social media. Ο αποχαιρετισμός του Elon Musk, ενός επιχειρηματία που αγάπησε το διάστημα όσο και ο Vangelis, ήρθε να προστεθεί σε αυτές τις δημόσιες εκδηλώσεις συγκίνησης.

πηγή: ladylike.gr