Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Βαριά πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ για όσους έχουν πειραγμένες ταμειακές μηχανές – Τι προβλέπει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στον φοροελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ που προσπαθεί κάνοντας χρήση όλων των εργαλείων που έχει στην διάθεσή του να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα.

Βασικός στόχος αυτή την περίοδο είναι οι τουριστικές περιοχές, αλλά και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ώστε να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Στην γενικευμένη αυτή «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ δίνει νέες οδηγίες για την επιβολή προστίμων έως 100.000 ευρώ σε όσους εντοπίζονται με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές.

Τα περιστατικά ταμειακών μηχανών που έχουν παραβιαστεί ή παραποιηθεί δεν λείπουν και φέτος ενώ πολλές επιχειρήσεις πιάνονται να μην έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές όπως το γνωστό ζαχαροπλαστείο – καφέ του κέντρου της Αθήνας το οποίο εντοπίστηκε πρόσφατα να μην έχει διαβιβάσει αποδείξεις αξίας 1,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή ξεκαθαρίζει τα εξής:

1. Για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ), κατά οποιονδήποτε τρόπο, επιβάλλονται πρόστιμα ανά ελεγχόμενο έτος ως εξής:

• όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος- χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα του ελεγχόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου ή οντότητας, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις φορολογικές δηλώσεις των τριών τελευταίων φορολογικών ετών. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ, ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ, ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.newsit.gr πατώντας εδώ