Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η άγνωστη αλήθεια της – «Η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη»

Η μακροβιότερη μονάρχης της Αγγλίας, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ (ή όπως είναι επίσημα γνωστή: «Ελισάβετ η Δεύτερη, με τη Χάρη του Θεού, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και των άλλων βασιλείων και εδαφών της, Βασίλισσα, Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, Υπερασπίστρια της Πίστης») για πολλούς από εμάς είναι η μόνη Βρετανίδα μονάρχης που γνωρίσαμε ποτέ.

Κι όμως, χάρη σε μια πρωτοφανή τροπή της μοίρας η Ελισάβετ ανέλαβε τον θρόνο.

Η Ελισάβετ γεννήθηκε το 1926, ο πατέρας της, Γεώργιος ΣΤ’, δεν ήταν βασιλιάς. Ο πατέρας του, Γεώργιος Ε’, κυβερνούσε το βασίλειο και βρισκόταν στην εξουσία μόλις από το 1910. Ο Γεώργιος είχε δύο γιους, τον Εδουάρδο Η’ και τον Γεώργιο ΣΤ’, που σημαίνει ότι και οι δύο ήταν στη σειρά για τον θρόνο πριν από την Ελισάβετ, η οποία ήταν 10 ετών όταν ο Εδουάρδος έγινε βασιλιάς το 1936.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο ως βασιλιάς, ο Εδουάρδος παραιτήθηκε από το θρόνο, και έγινε ο πρώτος μονάρχης στην ιστορία που το έκανε οικειοθελώς. Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια Αμερικανίδα κοσμοπολίτισσα ονόματι Γουάλις Σίμπσον, αλλά η βασιλική οικογένεια δεν ήταν πρόθυμη να δεχτεί μια τέτοια ρήξη με την παράδοση. Αντί να αφήσει την αγαπημένη του, ο Έντουαρντ εγκατέλειψε τη μοναρχία.

Αυτό σήμαινε ότι ο Γεώργιος ΣΤ’ έγινε βασιλιάς πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο και βασίλευσε μέχρι το θάνατό του το 1952. Δεν απέκτησε ποτέ γιο, οπότε η μεγαλύτερη κόρη του, η 25χρονη Ελισάβετ, έγινε η βασίλισσα που όλοι γνωρίσαμε.

Εκτός από το στρατό, η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ υπηρέτησε και στους προσκόπους. Σύμφωνα με το επίσημο Ημερολόγιο των γεγονότων στην πρώιμη ζωή της Βασίλισσας, η Ελισάβετ εντάχθηκε στις Οδηγούς -τη βρετανική εκδοχή των Προσκόπων- σε ηλικία 11 ετών και όταν έγινε 16 ετών, έγινε μία από τις Sea Ranger – ανώτερες προσκοπίνες με έντονο ναυτικό ενδιαφέρον. Ως Sea Ranger, η πριγκίπισσα Ελισάβετ βοήθησε την Αγγλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποδείχθηκε αρκετά ικανή ώστε το 1945 προήχθη σε Sea Ranger Commodore.

Εκπαιδεύτηκε για να γίνει μηχανικός ενώ ήταν ακόμη πριγκίπισσα

Ως 16χρονη το 1942, αποφάσισε να καταταγεί στο στρατό. Ο πατέρας της, ο βασιλιάς, δεν ενθουσιάστηκε αρχικά με αυτή την ιδέα, αλλά τελικά υποχώρησε και της επέτρεψε να ενταχθεί στην Υπηρεσία Εδάφους. Εκεί εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός, μαθαίνοντας πώς να αλλάζει λάστιχα, να ανακατασκευάζει κινητήρες, να οδηγεί διάφορα φορτηγά -συμπεριλαμβανομένων των ασθενοφόρων- και πολλά άλλα.

Η Ελισάβετ αποδείχθηκε καλή στη δουλειά της- μέσα σε πέντε μήνες από την εγγραφή της, προήχθη σε ανώτερη θέση στον στρατό. Αν και σίγουρα τα έβρισκε με τους «κοινούς θνητούς», η Ελισάβετ εξακολουθούσε να απολαμβάνει ένα ή δύο προνόμια. Ενώ τα άλλα μέλη της υπηρεσίας κοιμόντουσαν στη βάση, εκείνη επέστρεφε κάθε βράδυ στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος σε πάρτι κήπου το 1953 / Photo: Wikimedia Commons

Ο σύζυγός της είναι ξάδερφός της

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, η βασίλισσα και ο επί χρόνια σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, ήταν συγγενείς. Δεν ήταν πρώτα ξαδέρφια, αλλά συνδέονταν στενά.

Η Expedia χαρτογράφησε το βασιλικό οικογενειακό δέντρο το 2017 αποδεικνύοντας ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ είναι τρίτα ξαδέλφια, που συνδέονται άμεσα με τη βασίλισσα Βικτώρια, η οποία ανέλαβε τον θρόνο το 1837. Η Ελισάβετ σχετίζεται με τη Βικτώρια ως προ-προ-προ-γιαγιά της από τον πατέρα της. Ο Φίλιππος είναι ο δισέγγονος της Βικτώριας από την πλευρά του πατέρα του –η παράδοση του να παντρεύονται συγγενείς δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο στους κύκλους της μοναρχίας, το αντίθετο.

Οι βασιλείς έπρεπε να παντρευτούν βασιλείς, και πολλές φορές αυτό σήμαινε κάποιου είδους αιμομιξία. Οι παραδόσεις της μοναρχίας έχουν «μαλακώσει» με την πάροδο του χρόνου, όπως αποδεικνύεται από τον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον. Ανεξάρτητα από αυτό, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος φαίνονταν ικανοποιημένοι με την ένωσή τους, η οποία είχε διαρκέσει επτά δεκαετίες –δεν είναι και λίγο.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr