Τρίτη
26
Νοέμβριος
TOP

Βγήκε το ΦΕΚ! Άγονα τύπου Α’ τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας (video)

Η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας που εντάσσονται στην κατηγορία άγονα τύπου Α’ επιτέλους βγήκε! Έτσι ολοκληρώνεται και το τελευταίο… επεισόδιο μιας “περιπέτειας” που ξεκίνησε όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε ανακοινώσει την υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Καλαμάτας σε τύπου Β’ και μετά τις σύσσωμες τοπικές αντιδράσεις και την παρέμβαση Σαμαρά και Χρυσομάλλη -ο οποίος έθεσε το θέμα με το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας- πήρε πίσω αυτή την απόφαση, ανακοινώνοντας την παραμονή της Καλαμάτας για μια σειρά από λόγους στην Α’! Μια κίνηση που υπάρχει αισιοδοξία πως δημιουργούνται οι ικανές προϋποθέσεις για να είναι ελκυστικές στην προσέλευση ιατρών οι δύο νοσηλευτικές μονάδες.

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις αυτές εξέδωσαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης δείτε εδώ και ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλής Μαντάς δείτε εδώ

Χαρακτηριστικές οι αναφορές του γεν. γραμματέα του σωματείου Ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανώλη Μάκαρη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Best

Αναλυτικά στο ΦΕΚ επισημαίνεται:

Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ4α/οικ.60419/2024

ΦΕΚ 6453/Β/25-11-2024

Τροποποίηση της υπό στοιχεία Γ4α/οικ. 46490/ 05.09.2024 (Β’ 5075) υπουργικής απόφασης – Επέκταση των προβληματικών και άγονων περιοχών της περ. Ε της παρ. 11 του άρθρου 54 του ν. 4999/2022 (Α’ 225) και των κατηγοριών τους για τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΥΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την περ. Ε’ της παρ. 11 του άρθρου 54 και την παρ. 11 του άρθρου 70 του ν. 4999/2022 «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 225), όπως τροποποιήθηκαν με τις παρ. 1 και 2 του άρ. 62 του ν. 5129/2024.

2. Το π.δ. 131/1987 «Χαρακτηρισμός ως προβληματικών και άγονων πόλεων ή κωμοπόλεων και ιατρικών ειδικοτήτων, διάκρισή τους σε κατηγορίες και θέσπιση κινήτρων ιατρών» (Α’ 73).

3. Το π.δ. 2/2024 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2).

4. Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131).

5. Το π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων – Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών – Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130).

6. Το π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181), σε συνδυασμό με το π.δ. 82/2023 (Α’ 139).

7. Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148).

8. Το άρθρο 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

9. Την υπό στοιχεία Υ14/09.07.2023 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη» (Β’4435).

10. Την υπ’ αρ. 37310/09.07.2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους» (Β’ 4435).

11. Την υπό στοιχεία 102928 ΕΞ2023/10.07.2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά» (Β’4441).

12. Την υπό στοιχεία Γ4α/οικ.46490/05.09.2024 απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας «Καθορισμός των προβληματικών και άγονων περιοχών της περ. Ε της παρ. 11 του άρθρου 54 του ν. 4999/2022 (Α’ 225) και των κατηγοριών τους για τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), του ύψους, των επιμέρους δικαιούχων, καθώς και των προϋποθέσεων χορήγησής του» (Β’ 5075).

13. Την ανάγκη περαιτέρω εξασφάλισης παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους προβληματικών και άγονων περιοχών της επικράτειας, με την παροχή οικονομικών κινήτρων στους ιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ που διορίζονται σε δομές παροχής υγείας αυτών των περιοχών.

14. Την υπό στοιχεία Γ.Π:Β1α/οικ.58774/11.11.2024 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία από την παρούσα απόφαση προκαλείται δαπάνη, η οποία ανέρχεται για το τρέχον οικονομικό έτος σε βάρος των πιστώσεων του Π/Υ του Υπουργείου Υγείας στο ποσό των 267.200 ευρώ περίπου και θα καλυφθεί για το τρέχον οικονομικό έτος από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Π/Υ του Υπουργείου Υγείας (Α.Λ.Ε. 2120117002 των Ε.Φ.1015-901-0000000, 902-0000000 και 904-0000000), ενώ για κάθε επόμενο οικονομικό έτος ανέρχεται στο ποσό των 1.603.200 ευρώ περίπου και θα περιλαμβάνεται στις οικείες προβλέψεις του Π/Υ του Υπουργείου Υγείας εντός των ορίων του εκάστοτε ισχύοντος ΜΠΔΣ, αποφασίζουμε:

Την τροποποίηση της υπό στοιχεία Γ4α/οικ.46490/ 05.09.2024 (Β’ 5075) απόφασης ως εξής:

Άρθρο Μόνο

1. Το άρθρο 5 της υπό στοιχεία Γ4α/οικ. 46490/05.09.2024 κοινής υπουργικής απόφασης (εφεξής και για συντομία: τροποποιούμενη απόφαση) τροποποιείται ως ακολούθως:

2. Στον πίνακα των προβληματικών και άγονων περιοχών Α’ κατηγορίας της παρ. 5 του άρθρου 5 επέρχονται οι κάτωθι αλλαγές: α) στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας προστίθενται οι λέξεις «Αλιβέρι, Μαντούδι», β) προστίθεται η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας και οι λέξεις «Νάουσα, Αλεξάνδρεια», γ) προστίθεται η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και οι λέξεις «Άνω Βιάννος», δ) στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων προστίθεται η λέξη «Βουτσαράς», ε) στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης προστίθενται οι λέξεις «Σέρβια, Σιάτιστα», στ) στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας προστίθεται η λέξη «Καστόρειο», ζ) προστίθεται η περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας και οι λέξεις «Καλαμάτα» και «Κυπαρισσία», η) στην περιφερειακή ενότητα Νάξου προστίθεται η λέξη «Αμοργός», θ) στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας προστίθενται οι λέξεις «Κρύα Βρύση, Σκύδρα, Άρνισσα», ι) στην περιφερειακή ενότητα Σερρών προστίθενται οι λέξεις «Ροδόπολη, Σιδηρόκαστρο, Ηράκλεια, Στρυμονικό, Νέα Ζίχνη, Ροδολίβος, Μαυροθάλασσα, Νιγρίτα», και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Ως προβληματικές και άγονες περιοχές Α’ κατηγορίας καθορίζονται οι εξής:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’
Αιτωλοακαρνανίας Χαλκιόπουλοι, Άνω Χώρα
Νήσων Αττικής (πρώην Αττικής) Κύθηρα
Αρκαδίας Λεωνίδιο, Τρόπαια, Δημητσάνα
Άρτας Δροσοπηγή
Αχαΐας Καλάβρυτα, Κλειτορία
Γρεβενών Γρεβενά, Δεσκάτη
Δράμας Δράμα, Κάτω Νευροκόπι, Παρανέστι
Καλύμνου (πρώην Δωδεκανήσων) Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος
Καρπάθου (πρώην Δωδεκανήσων) Κάρπαθος
Κω (πρώην Δωδεκανήσων) Κως
Ρόδου (πρώην Δωδεκανήσων) Ρόδος, Αρχάγγελος, Έμπωνας
Θήρας (πρώην Κυκλάδων) Θήρα, Ίος
Σύρου (πρώην Κυκλάδων) Σύρος
Άνδρου (πρώην Κυκλάδων) Άνδρος
Τήνου (πρώην Κυκλάδων) Τήνος
Μυκόνου (πρώην Κυκλάδων) Μύκονος
Μήλου (πρώην Κυκλάδων) Μήλος
Πάρου (πρώην Κυκλάδων) Πάρος
Νάξου (πρώην Κυκλάδων) Νάξος, Αμοργός
Κέας – Κύθνου (πρώην Κυκλάδων) Κέα, Κύθνος
Έβρου Δίκαια, Σαμοθράκη, Διδυμότειχο
Εύβοιας Ιστιαία, Κάρυστος, Κύμη, Αλιβέρι, Μαντούδι
Ευρυτανίας Δ. Φραγκίστα, Καρπενήσι
Ζακύνθου Ζάκυνθος, Γαϊτάνη, Καλλιθέα, Βολίμες
Ηλείας Ανδρίτσαινα, Πύργος
Ημαθίας Νάουσα, Αλεξάνδρεια
Ηρακλείου Άνω Βιάννος
Θεσπρωτίας Φιλιάτες, Παραμυθιά
Ιωαννίνων Δελβινάκι, Μέτσοβο, Δερβίζιανα, Κόνιτσα, Πράμαντα, Βουτσαράς
Θάσου (πρώην Καβάλας) Πρίνος
Καστοριάς Καστοριά, Άργος Ορεστικό
Κέρκυρας Άνω Λευκίμμη, Παξοί, Κέρκυρα, Άγιος Αθανάσιος (Αγρός), Άγιος Μάρκος
Κεφαλλονιάς Ληξούρι, Σάμη, Αργοστόλι
Ιθάκης (πρώην Κεφαλλονιάς) Ιθάκη
Κιλκίς Γουμένισσα
Κοζάνης Κοζάνη, Τσοτύλι, Πτολεμαΐδα, Σέρβια, Σιάτιστα
Κορινθίας Γκούρα
Λακωνίας Γύθειο, Βλαχιώτης, Μολάοι, Αρεόπολη, Νεάπολη, Σπάρτη, Καστόρειο
Λασιθίου Σητεία, Τζερμιάδες, Άγ. Νικόλαος, Ιεράπετρα, Νεάπολη
Λέσβου Άντισσα, Καλλονή, Πλωμάρι, Πολυχνίτος
Λήμνου (πρώην Λέσβου) Λήμνος
Λευκάδας Βασιλική, Λευκάδα
Σποράδων (πρώην Μαγνησίας) Σκιάθος, Σκόπελος
Μεσσηνίας Καλαμάτα, Κυπαρισσία
Ξάνθης Εχίνος, Ξάνθη
Πέλλας Έδεσσα, Αριδαία, Γιαννιτσά, Κρύα Βρύση, Σκύδρα, Άρνισσα
Πρέβεζας Πάργα, Καναλλάκι
Ρεθύμνης Ρέθυμνο
Ροδόπης Κομοτηνή
Σάμου Σάμος, Καρλόβασι
Ικαρίας (πρώην Σάμου) Άγιος Κήρυκος Ικαρίας, Εύδηλος
Σερρών Σέρρες, Ροδόπολη, Σιδηρόκαστρο, Ηράκλεια, Στρυμονικό, Νέα Ζίχνη, Ροδολίβος, Μαυροθάλασσα, Νιγρίτα
Φλώρινας Φλώρινα, Αμύνταιο
Φωκίδας Λιδωρίκι, Άμφισσα
Χανίων Κάντανος
Χίου Χίος, Πυργί
Χαλκιδικής Καρυές Αγίου Όρους

3. Στον πίνακα των προβληματικών και άγονων περιοχών Β’ κατηγορίας της παρ. 6 του άρθρου 5 επέρχονται οι κάτωθι αλλαγές: α) στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας προστίθενται οι λέξεις «Θήβα, Λιβαδειά», β) προστίθεται η περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής και η περιοχή «Ερυθρές», γ) στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας διαγράφονται οι λέξεις «Αλιβέρι, Μαντούδι» και προστίθεται η λέξη «Ψαχνά», δ) στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας προστίθεται η λέξη «Ζαχάρω», ε) στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας διαγράφεται η λέξη «Νάουσα», στ) στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου διαγράφονται οι λέξεις «Άνω Βιάννος», ζ) διαγράφεται η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και οι λέξεις «Σέρβια, Σιάτιστα», η) στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας προστίθενται οι λέξεις «Γαργαλιάνοι, Άγιος Νικόλαος» και διαγράφονται οι λέξεις «Καλαμάτα» και «Κυπαρισσία», θ) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης προστίθεται η λέξη «Άβδηρα», ι) στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας προστίθεται η λέξη «Πρέβεζα», ια) στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης προστίθεται η λέξη «Ανώγεια», ιβ) διαγράφεται η περιφερειακή ενότητα Σερρών και η λέξη «Ροδόπολη», ιγ) στην περιφερειακή ενότητα Χανίων προστίθεται η λέξη «Σφακιά», και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Ως προβληματικές και άγονες περιοχές Β’ κατηγορίας καθορίζονται οι εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’
Αιτωλοακαρνανίας Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Βόνιτσα, Θέρμο, Αστακός, Ναύπακτος, Αιτωλικό, Αμφιλοχία
Νήσων Αττικής (πρώην Αττικής) Αίγινα, Γαλατάς
Αργολίδας Ναύπλιο, Άργος, Κρανίδι, Λυγουριό
Αρκαδίας Τρίπολη, Άστρος, Μεγαλόπολη
Άρτας Άρτα, Άνω Καλεντίνη
Αχαΐας Ερυμάνθεια
Βοιωτίας Δίστομο, Αλίαρτος, Σχηματάρι, Θήβα, Λιβαδειά
Δράμας Προσοτσάνη
Δυτικής Αττικής Ερυθρές
Έβρου Σουφλί, Ορεστιάδα
Εύβοιας Ψαχνά
Ηλείας Αμαλιάδα, Κρέστενα, Σιμόπουλο, Γαστούνη, Βάρδα, Ζαχάρω
Ημαθίας Βέροια
Ηρακλείου Κρήτης Χάρακας, Αρκαλοχώρι
Θεσπρωτίας Ηγουμενίτσα
Κιλκίς Κιλκίς, Πολύκαστρο, Δροσάτο
Κορινθίας Νεμέα
Λέσβου Μυτιλήνη
Μαγνησίας Ζαγορά, Αργαλαστή
Μεσσηνίας Πύλος, Φιλιατρά, Μελιγαλάς, Γαργαλιάνοι, Άγιος Νικόλαος
Ξάνθης Σταυρούπολη, Άβδηρα
Πιερίας Πέτρα Ολύμπου
Πρέβεζας Θεσπρωτικό, Πρέβεζα
Ρεθύμνης Σπήλι, Αγία Φωτεινή, Πέραμα, Ανώγεια
Ροδόπης Ίασμος, Σάπες
Φθιώτιδας Λαμία, Μακρακώμη, Δομοκός, Αμφίκλεια
Φωκίδας Ιτέα
Χανίων Κίσσαμος, Βάμος, Σφακιά
Χαλκιδικής Παλαιοχώρι, Άγ. Νικόλαος

4. Στο άρθρο 6 προστίθεται παρ. 3, ως εξής:

«Σε περίπτωση διαδοχικής μεταβολής της κατηγορίας των περιοχών εντός του ίδιου μήνα, το οικονομικό κίνητρο του άρθρου 2 της τροποποιούμενης αποφάσεως που θα καταβληθεί στους ειδικευμένους ιατρούς και οδοντιάτρους κλάδου Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε αυτές, θα επιμεριστεί αναλόγως των ημερών κατά τις οποίες η περιοχή ανήκε στην κατηγορία Β’ και των ημερών κατά τις οποίες ανήκε στην κατηγορία Α’».

5. Κατά τα λοιπά, εξακολουθεί και ισχύει η υπό στοιχεία Γ4α/οικ.46490/05.09.2024 (Β’ 5075) κοινή υπουργική απόφαση.

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2024