TOP

Βραδιά των άσσων 2023: Η «Πατρίς Σπορ» βράβευσε τους κορυφαίους του 2023

Μια εκδήλωση με αθλητικό πρόσημο, βραδιά βράβευσης των κορυφαίων αθλητών του 2023, γέμισε με πλήθος εκπροσώπων θεσμικών φορέων. Ενδεικτικό της δύναμης και επιρροής του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου.

Πρόσωπα όπως ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, πλάι σε εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως ο Διονύσης Καλαματιανός και ο Μιχάλης Κατρίνης, απόδειξη του ότι ο αθλητισμός πάνω απ’ όλα ενώνει. Και βέβαια, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλων των βαθμίδων.

Μια βραδιά, στην οποία τιμήθηκαν κορυφαίοι αθλητές από ατομικά αθλήματα, ομαδικά, αθλητές Ηλείοι από ηλειακά σωματεία, αθλητές Ηλείοι από σωματεία εκτός νομού, αθλητές από όμορους νομούς, αλλά και αθλητές από τη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι ανήκουν σε ηλειακά σωματεία.

Μια εκδήλωση με ευρύτερο γεωγραφικό χαρακτήρα, η οποία τιμά και προβάλλει τους κόπους και τις προσπάθειες αθλητών της ελληνικής περιφέρειας, με επίκεντρο τη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την γενέτειρα γη των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία.

Είχαμε επίσης ειδικές βραβεύσεις, βραβεύσεις στην κατηγορία ΑΜΕΑ, αλλά και την μια εξαιρετικά δημοφιλή βράβευση, αυτή των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του μεγάλου τοπικού πρωταθλήματος της Ηλείας.

Ο MVP και οι κορυφαίοι του 2023

*Ο Ανδρέας Ρούνης τον τίτλο του MVP, ο Ηλίας Φωτόπουλος τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή, η Σιαχάμη κορυφαία διαιτητής

Η στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων περίμενε, η ανάδειξη των κορυφαίων του 2023 για το μεγάλο τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ηλείας, η αγαπημένη συνήθεια και ψηφοφορία, για το δημοφιλέστερο και πιο μαζικό σπορ, το ποδόσφαιρο. Εμείς, πήραμε τα αποτελέσματα και σας παρουσιάζουμε τους παίκτες, ντύνοντάς τους στα μπλε και κόκκινα, τα εβληματικά χρώματα της αρχαιότερης ελληνικής εφημερίδας, της εφημερίδας «Πατρίς».

Η καλύτερη ενδεκάδα

Ανδρέας Αντωνόπουλος

Δεν μιλάμε απλά για έναν καλό τερματοφύλακα. Μιλάμε για ένα υπόδειγμα ήθους και επαγγελματισμού, έναν αθλητή ο οποίος στα 40 του χρόνια, διδάσκει τη θέση στους νέους παίκτες. Αυτή του η πορεία, η εξαιρετική του σεζόν πέρσι με τον Αστέρα, φαίνεται ότι έκρινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Γιώργος Γαλανόπουλος

Ο πιο πολυσυζητημένος ποδοσφαιριστής του περσινού καλοκαιριού, ένας παίκτης ο οποίος επιστρέφοντας στον Ξενοφώντα, προσέδωσε ξανά επιθετικότητα στη θέση του πλάγιου μπακ, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην πορεία της ομάδας φέτος.

Περικλής Πολίτης

Ο οπισθοφύλακας του Παμβουπρασιακού, με το περσινό νταμπλ και την πρωτιά στα μπαράζ ανόδου, κέρδισε μια θέση μέσα στην τετράδα. Τα όσα έκανε στον περσινό δεύτερο γύρο, κρίθηκαν αρκετά από τους ψηφοφόρους.

Θοδωρής Μπέριος

Ο αμυντικός «ογκόλιθος» του Ξενοφώντα, χωρίς κουβέντα η καλύτερη μεταγραφή της χρονιάς, έχει δέσει άψογα με τον Κολόκα και με τη βοήθεια του εξαιρετικού Κουτρουμπή, συγκροτούν την κορυφαία άμυνα του φετινού πρωταθλήματος.

Γιάννης Κολόκας

Το alter ego του Μπέριου, ένας αμυντικός με επίσης μεγάλες παραστάσεις, ο οποίος έδεσε αμέσως με τον Μπέριο. Η παρουσία του, έχει καταστήσει τον Ξενοφώντα μια πανίσχυρη αμυντικά ομάδα.

Παναγιώτης Διαμαντόπουλος

Ένας παίκτης τον οποίο στην Ηλεία μας συστήθηκε ως ακραίος μπακ, ενώ στην πραγματικότητα έχει παίξει αμυντικός μέσος, είναι χωρίς υπερβολή ο ακρογωνιαίος λίθος της μεσαίας γραμμής του Ξενοφώντα. Ο προφανής λόγος για τον οποίο ψηφίστηκε είναι αυτός.

Αντώνης Λιόσης

Ένας από τους διαχρονικά κορυφαίους αμυντικούς μέσους της Ηλείας τα τελευταία είκοσι χρόνια, ένας παίκτης ο οποίος στα 40 του χρόνια διδάσκει συνέπεια και αθλητισμό, δεν θα μπορούσε να λείπει από την καλύτερη ενδεκάδα και προφανώς και δεν έλλειπε.

Νίκος Δούλος

Ένας παίκτης ο οποίος βγάζει προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο και ο οποίος οδήγησε τον Παμβουπρασιακό στην αήττητη κατάκτηση του τίτλου και την πρωτιά στα μπαράζ, αλλά και ένας παίκτης ο οποίος με την παρουσία του φέτος στον Ηλειακό, έχει καταστήσει την ομάδα των Λεχαινών πρωταγωνίστρια.

Ανδρέας Ρούνης

Πέρυσι δεύτερος με τον Αστέρα, φέτος πρώτος με τη Θύελλα, το κορυφαίο ίσως δεκάρι των ηλειακών γηπέδων αυτή την εποχή, επελέγη από το κοινό και είναι παρών στην καλύτερη ενδεκάδα για το 2023.

Γιώργος Σταθάτος

Παίκτης με προσωπικότητα, ταχύτητα και ικανότητα στα τελειώματα. Η παρουσία του στη Θύελλα, είχε σαν αποτέλεσμα η ομάδα του Πύργου να ανακηρυχθεί σε πρωταθλήτρια χειμώνα, λόγος επαρκής για να κερδίσει μια θέση μέσα στην καλύτερη ενδεκάδα.

Πάρης Κωνσταντόπουλος

Σταθερά πρώτος σκόρερ του Ξενοφώντα, πέρσι τον βοήθησε να παραμείνει και φέτος να κάνει πρωταθλητισμό. Ένας λόγος της εκλογής του στην ενδεκάδα, ήταν και ο θεαματικός τρόπος με τον οποίο σκοράρει, ένας παίκτης ο οποίος μπορεί να βρει εστία από όλες τις γωνίες της μεγάλης περιοχής.

Ο MVP Ανδρέας Ρούνης

Είπαμε παραπάνω γιατί επελέγη στην ενδεκάδα. Διότι αυτά που έκανε το 2023 με τον Αστέρα και τη Θύελλα, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Χωρίς ενδοιασμούς εμείς μπορούμε να πούμε ότι ο Ρούνης είναι ένα «δεκάρι» το οποίο θα είχε εύκολα θέση σε μια ομάδα της Γ΄ Εθνικής.

Ο καλύτερος προπονητής

Ηλίας Φωτόπουλος. Κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα και έφτιαξε μια ανίκητη ομάδα. Όσο καλούς παίκτες και να έχει ένας προπονητής, δεν είναι ποτέ αυτονόητο ότι θα μπορέσει να φτιάξει και ομάδα. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος για τον οποίο ξεχώρισε από την ψηφοφορία.

Ο καλύτερος διαιτητής

Τον τίτλο αυτό τον κέρδισε η Αναστασία Σιαχάμη, μια ανερχόμενη διαιτητής ΕΠΟ, πρώτης κατηγορίας γυναικών, την οποία πολύ σύντομα ίσως δούμε και στις επαγγελματικές κατηγορίες. Αναμφίβολα υπήρχαν και άλλοι σπουδαίοι συνάδελφοί της και γι’ αυτό η εκλογή της, στέλνει και ένα μήνυμα ότι πρέπει οι διαιτησίες να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο στα ηλειακά γήπεδα.

Το αθλητικό «πρότυπο» του Πύρρου Δήμα

Η φετινή Βραδιά Των Άσσων, ανήκει στο παρελθόν. Ο απόηχος όμως ο οποίος αφήνει είναι έντονος και τα μηνύματα που έστειλε η εφημερίδα «Πατρίς», πιστή για άλλη μια χρονιά στην παράδοση πολλαπλά. Δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι εργάστηκαν για να βγει πέρα ένα αποτέλεσμα, το οποίο σαν στόχο είχε να βάλει και την ελληνική περιφέρεια, την Ηλεία, στο πνεύμα του αθλητισμού, του ολυμπισμού. Μια εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στην επικείμενη αφή της ολυμπιακής φλόγας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και να μας θυμίσει το καθήκον που έχουμε και ως Ηλείοι, αλλά και ως Έλληνες να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδανικά του Ολυμπιακού Κινήματος και τα μηνύματα που εκπέμπει.

Μια αίθουσα μωσαϊκό, από δεκάδες διαφορετικά αθλήματα και πρωταθλητές, πρόσωπα τα οποία διακρίθηκαν το 2023, σε μια τελετή η οποία είχε έντονο το στοιχείο της ποικιλότητας που διακρίνει τον αθλητισμό. Γιατί μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία να διαθέτει τις βασικές γνώσεις γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά πόσοι άραγε γνωρίζουν τα μέρη από τα οποία απαρτίζονται αυτοί. Ίσως, να ξαφνιαστήκαμε κι εμείς, συγκεντρώνοντας όλους αυτούς τους αθλητές στην ίδια αίθουσα και στον ίδιο χρόνο, να συνειδητοποιήσουμε ότι και η Ηλεία, με την πολύ μικρή αθλητική παράδοση, καλλιεργεί τόσα πολλά διαφορετικά αθλήματα και ενίοτε έχει και τόσες πολλές διακρίσεις.

Κυρίαρχη φυσιογνωμία της βραδιάς, ένας μύθος, ένα πρόσωπο το οποίο συμπυκνώνει επάνω του αυτό που συχνά αποκαλούμε αθλητικό πρότυπο. Ένας άνθρωπος ο οποίος κουβαλά τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και ένα χάλκινο, με την ταπεινότητα και το ήθος να τον συνοδεύουν. Ταπεινότητα, παραμένοντας μέχρι το τέλος της διοργάνωσης, να τιμήσει και τον τελευταίο αθλητή που είχε σειρά να βραβευτεί, θυμίζοντας σε όλους μας ότι ένας πρωταθλητής και ολυμπιονίκης, είναι πολλά περισσότερα πράγματα από εκείνα τα οποία μπορούμε να φανταστούμε. Ένας άνθρωπος απλός, λαϊκός και κατανοητός, προερχόμενος από αυτό το οποίο αποκαλούμε «λαϊκά στρώματα», ο οποίος απέδειξε ότι αθλητισμός είναι πρώτα και κυρίαρχα η ίση ευκαιρία όλων των ανθρώπων στη διάκριση, το κοινό σημείο αφετηρίας στον δρόμο των εκατό μέτρων, για όλα τα έθνη, όλες τις φυλές, όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ίσως, είναι η μοναδική ανθρώπινη εκδήλωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία όλοι ανεξαιρέτως εκκινούν από την ίδια αφετηρία. Όλοι, πρέπει τουλάχιστον να έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται κάτω από τον ίδιο ουρανό, όπως εύστοχα επισήμανε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Νίκος Γαβαλάς, παρουσιάζοντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα παρακολούθησης αγώνων ατόμων με οπτική αναπηρία της πειραϊκής ΠΑΕ και για το οποίο βραβεύτηκε από την «Πατρίς Σπορ».

Όμως ο Πύρρος Δήμας, επισήμανε και δυο επίκαιρα και συνάμα πολύ σημαντικά θέματα. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να ενθαρρύνεται η νεολαία να βρίσκεται μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και να αγωνίζεται, αντί να βρίσκεται έξω από αυτούς και να σπάει ό,τι βρίσκει μπροστά της, καταστρέφοντας μέχρι και ανθρώπινες ζωές. Το ένα όπως είπαμε ήταν αυτό. Το δεύτερο, ήταν ο προβληματισμός του, πώς θα συμβεί η νεολαία να βρεθεί στους αγωνιστικούς χώρους. Και εκεί ήταν οι αφανείς ήρωες, οι άνθρωποι οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν όπως είπε ο Πύρρος Δήμας τους μεγάλους χορηγούς των αθλητών, οι γονείς. Διότι στα πρόσωπα των αθλητών που βραβεύτηκαν, εμμέσως η Βραδιά Των Άσσων, τιμούσε και τους γονείς των αθλητών, τους αφανείς αυτούς ήρωες όπως είπαμε και μεγάλους χορηγούς των αθλητών.

Και εδώ βρίσκεται το καίριο ζήτημα. Ως πότε και στην Ελλάδα και στην Ηλεία, οι γονείς θα είναι οι μοναχικοί καβαλάρηδες και πότε θα δούμε και την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, τον επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο, να στέκονται πλάι στους αθλητές. Πότε δηλαδή οι αθλητές, οι πρωταθλητές, θα απολάβουν και των υλικών αποδοχών, πέραν των ηθικών.

Η εμφάνιση του αθλητισμού με τη σύγχρονη μορφή του, ταυτίζεται χρονικά με την αστικοποίηση του τρόπου ζωής των ευρωπαϊκών κυρίως κοινωνιών. Τα πρώτα αθλητικά σωματεία, λειτουργούσαν με αυστηρά κριτήρια εγγραφής μελών, σε κοινωνίες βαθιά ταξικές. Και ταυτόχρονα, μαζί με την εξάπλωση και γιγάντωση του αθλητισμού, εξαπλώθηκε και μια στρέβλωση, η οποία δεν έχει εξαλειφθεί απόλυτα ούτε ακόμα και στις μέρες μας και λέει ότι Αθλητισμός και Ολυμπισμός, είναι ο αγώνας για ηθική και μόνο καταξίωση και όχι για υλική, αγνοώντας ότι στην αρχαία Ελλάδα εκτός του κλάδου ελαίας, οι ολυμπιονίκες απολάμβαναν τιμητικών προνομίων, αξιωμάτων και κλήρου, είχαν δηλαδή πολύ ισχυρά υλικά κίνητρα. Αυτό το δεύτερο, σταδιακά άρχισε να γίνεται κατανοητό και στις σύγχρονες κοινωνίες, έτσι ούτως ώστε να επιτευχθεί αυτό το οποίο πραγματικά σημαίνει αθλητισμός και είναι η εκκίνηση όλων των ανθρώπων από την ίδια αφετηρία. Είναι το κρίσιμο σημείο, όπου η Πολιτεία, έχει καθήκον να δώσει στους αθλητές τη δυνατότητα, ανεξάρτητα αν οι γονείς τους έχουν ή όχι το οικονομικό στάτους, να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να ανεβάσουν το επίπεδο του αθλητικού προϊόντος, δημιουργώντας νέα, ανάλογα σπουδαία αθλητικά πρότυπα όπως αυτό του Πύρρου Δήμα.

Συνδιοργανωτής: ΠΕΔΔΕ

Χρυσός Χορηγός: Ολυμπία Οδός

Ασημένιος Χορηγός: Αξονικός Μαγνητικός Πύργου

Χορηγοί: Ανθουλης courier, Entertech, Athanasoulis John Deere, Φάρμα Ηλείας, Αγροτικός Συναιτερισμός Φρούτων και Λαχανικών, Πιπερίτσα, Μητρόπουλος-Αχαϊκή, Τεχνικό Γραφείο Μελετών-Κατασκευών Αδαμόπουλος Γεώργιος & Συνεργάτες, Αίγλη, Stirixis, Κτήμα Δρύβα, Κτήμα Μπριτζίκη, Ξανθούλης Ηλίας Service, Comvos Corne, Amalias Hotel, Ολυμπία Βλαχαντώνη Μεσιτικό Γραφείο,             Οδηγώ Κεντρική Σχολή Οδηγών, Hellas OIil Α.Ε., Aigre, Dedalos Security, Bercana Refillery.