Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Ξεκινά ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το Μιναγιώτικο φράγμα

Με δύο μεγάλα ΣΔΙΤ ξεκινά το φιλόδοξο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά την κατασκευή και λειτουργία οκτώ μεγάλων φραγμάτων που θα ενισχύσουν την προσπάθεια για επαρκή άρδευση και ύδρευση σημαντικών περιοχών της χώρας. Τα δύο έργα συνδυαστικά έχουν κόστος κατασκευής και λειτουργίας που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πορεία δημοπράτησης εισέρχονται εντός του καλοκαιριού το φράγμα Μιναγιώτικό και το τα αρδευτικά δίκτυα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Το πρώτο έχει συνολικό κόστος 240 εκατ. ευρώ (η κατασκευή υπολογίζεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ) και το δεύτερο 270 εκατ. ευρώ (κόστος κατασκευής περίπου 115 εκατ. ευρώ). Η σχετική ανακοίνωση της εκκίνησης της υλοποίησης του αναμένεται να γίνει εντός Ιουνίου και στη συνέχεια να ξεκινήσει ο διαγωνισμός με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει εντός του έτους και η Β`φάση των δύο έργων, καθώς ο χρόνος υλοποίησης είναι σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Ο λόγος είναι πως τα δύο έργα είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και ο χρόνος υλοποίησης οριοθετείται μέχρι το 2026.

Το σημαντικό για αυτά τα δύο έργα, όπως σημειώνουν πηγές με γνώση στο θέμα, είναι πως έχουν οριστικές μελετές και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία ωρίμανσης. Στα τελικά στάδια βοήθησε και η EBRD με την πολυετή πείρα που διαθέτει σε τέτοιου είδους έργα. Τεχνικός Σύμβουλος των έργων είναι η Planet ενώ ολοκληρώθηκε και η οικονομική μελέτη από εξειδικευμένο ελληνικό γραφείο.

διαβάστε την συνέχεια στο www.ypodomes.gr πατώντας εδώ