Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Ξεκινούν οι έλεγχοι σε παραλίες από ΑΑΔΕ, κτηματικές υπηρεσίες και δήμους

Ξεκινούν οι έλεγχοι στις παραλίες από μεικτά κλιμάκια τα οποία καλούνται να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν παρανομίες από επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες. Ηδη με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη ενεργοποιούνται τα πρόστιμα τα οποία, εκτός από την απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών, τον αποκλεισμό από διαγωνισμούς και παραχωρήσεις, μπορούν να φθάσουν τις 60.000 ευρώ.

Την αρμοδιότητα για τον έλεγχο του αιγιαλού και της παραλίας έχουν πλέον οι κτηματικές υπηρεσίες, ωστόσο ελεγκτική και διαπιστωτική αρμοδιότητα έχουν και οι οικείοι δήμοι, οι οποίοι όμως θα πρέπει να διαβιβάζουν τα πορίσματα και τις εκθέσεις τους στην κτηματική υπηρεσία. Επίσης, αρμοδιότητα έχουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον έλεγχο φορολογικών παραβάσεων, καθώς και οι εισαγγελικές αρχές για τον έλεγχο ποινικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση οικονομικής δραστηριότητας σε αιγιαλό ή παραλία που έχει καταληφθεί χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, η κτηματική υπηρεσία ή ο δήμος, μαζί με την πράξη άμεσης απομάκρυνσης, εκδίδει και διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί. Με την κοινοποίηση της διαταγής σφράγισης απαγορεύεται οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στον χώρο και διακόπτεται από την ΑΑΔΕ η λειτουργία ταμειακής μηχανής.

Τα νέα πρόστιμα

• Παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, στον αιγιαλό και στην παραλία: πρόστιμο από 2.000 έως 60.000 ευρώ.

• Παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου οποιουδήποτε φορέα: πρόστιμο 10.000 ευρώ.

• Παράλειψη ανάρτησης της πινακίδας με τις πληροφορίες για τη σύμβαση παραχώρησης: πρόστιμο 1.000 ευρώ.

• Αυθαίρετη κατασκευή έργου ή διαμόρφωση σε αιγιαλό ή παραλία: πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος παραχώρησης, το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών, και μέχρι 5 έτη, από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση, και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά την επιβολή της κύρωσης.

Εκτός του αποκλεισμού από διαγωνισμούς και παραχωρήσεις, προβλέπονται και πρόστιμα έως 60.000 ευρώ.

• Αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας χωρίς σύμβαση παραχώρησης: πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα αντιστοιχούσε στην καταληφθείσα έκταση και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 5 έτη μετά την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργούσα όμορη επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται επί 10 ημέρες, η ταμειακή μηχανή της σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά την επιβολή της κύρωσης.

• Κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας καθ’ υπέρβασιν της σύμβασης παραχώρησης: πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος για την έκταση που δεν καλύπτεται από έγκυρη σύμβαση παραχώρησης. Αν η υπέρβαση ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της παραχωρηθείσας έκτασης, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης επιβάλλεται αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 5 έτη μετά την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση τρίτης υπέρβασης ποσοστού μεγαλύτερου του 30%, ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά την επιβολή της κύρωσης, η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται επί 10 ημέρες και η ταμειακή μηχανή της επιχείρησης σφραγίζεται.

• Ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα: πρόστιμο 500 ευρώ.

• Ασκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπον που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα: πρόστιμο 500 ευρώ.

πηγη kathimerini.gr