Παρασκευή
23
Φεβρουάριος
TOP

Ξενοδόχοι: Το θέμα δεν είναι πόσο ακριβά θα είναι τα τρόφιμα αλλά αν θα βρίσκουμε

Τους προβληματισμούς τους για το φετινό καλοκαίρι εξέφρασαν τέσσερις κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς κατά την διάρκεια του τουριστικού συνεδρίου Choose Greece που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Αν και οι περισσότεροι δηλώνουν αισιόδοξοι ως προς τις αφίξεις και τις πληρότητες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις ελλείψεις σε προσωπικό, το ενεργειακό κόστος αλλά τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και τρόφιμα που ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται στην αγορά.

Ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης Director of Operations στον όμιλο της Grecotel, ανέφερε ότι τα νούμερα μέχρι στιγμής κινούνται σε καλύτερα επίπεδα από ότι την περσινή χρονιά και θεωρεί ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η χρονιά θα κινηθεί ανοδικά για τον όμιλο. Θεωρεί ως καινούργια πρόκληση για τον κλάδο το ενεργειακό, «το θέμα εύρεσης εργαζομένων είναι γνωστό και το είχαμε αντιμετωπίσει και σε μικρότερο βαθμό πέρυσι, για εμάς η νέα πρόκληση ακούει στο όνομα ενεργειακό που επηρεάζει και άλλα κόστη.

Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι παλαιότερα στην χώρα είχαμε αντιμετωπίσει προβλήματα διακοπής ρεύματος σε τουριστικές περιοχές σε καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια όμως με τα πολύ ζεστά καλοκαίρια που είχαμε κάποιες χρονιές θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» σημείωσε ο κ. Καλαϊτζιδάκης.

«Κλειδωμένες» τιμές με αυξημένα κόστη

«Οι προκλήσεις που έχουμε είναι σοβάρες» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Resorts Αλέξανδρος Αγγελόπουλος. «Το ενεργειακό κόστος, το κόστος των πρώτων υλών και οι κλειδωμένες τιμές (σ.σ. από τους tour operators) που έρχονται στους περισσότερους από το 2019 ή από την υπογραφή των συμβολαίων που έγινε στο τέλος της περασμένης σεζόν, οριοθετούν την δυνατότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις απαιτήσεις που έχουν. Η κοστολογική επιβάρυνση συνολικά θα ξεπεράσει το 10% στην καλύτερη των περιπτώσεων».

Αύξηση επιτοκίων

Η κατάσταση που έχει προκύψει έχει οδηγήσει αρκετούς ξενοδόχους να παγώνουν επενδυτικά σχέδια. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο όμιλος Mitsis Hotel. Όπως ανέφερε στην εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου «τους τελευταίους 12 μήνες ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της πενταετίας ανακαινίζοντας 500 δωμάτια σε τέσσερις προορισμούς ενώ ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε επενδύσεις για να αυξήσουμε το αποτύπωμα μας στις περιοχές που ήδη δραστηριοποιουμαστε.

Επάρκεια τροφίμων

Από την μεριά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, κ. Γιώργος Πελεκανάκης, σημείωσε ότι η σεζόν κινείται ιδιαίτερα θετικά εκτιμώντας ότι τα νούμερα θα πλησιάσουν αυτά του 2019 εάν δεν υπάρξει κάποια άλλη σημαντική ανατροπή. Ο προβληματισμός του για το φετινό καλοκαίρι πέρα από αυτό της εύρεσης προσωπικού και το ενεργειακό είναι και στον τομέα των τροφίμων.

«Πιθανόν να τεθεί ένα θέμα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο που δεν θα μιλάμε πια αν θα είναι ακριβά τα τρόφιμα ή όχι αλλά αν θα υπάρχει επάρκεια σε πολλά πράγματα και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να λάβουμε τα μέτρα μας για να δούμε πως θα ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση που θα βρούμε μπροστά μας πάρα πολύ σύντομα» τόνισε.

πηγή: www.powergame.gr