Παρασκευή
17
Μάιος
TOP

Ξεπέρασε τα 6,1 δισ. ευρώ η δαπάνη για φάρμακα- Τι πληρώσαμε από την τσέπη μας

Στα 6,18 δισεκατομμύρια ευρώ κινήθηκε η συνολική δαπάνη για φάρμακα το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος επικαλείται ως πηγές του παράλληλα τον ΕΟΠΥΥ αλλά και το ΙΟΒΕ.

Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα και σε ένα βαθμό δικαιολογείται από τις αυξημένες δαπάνες που προκάλεσαν οι επιπτώσεις από την covid αλλά και η έξαρση των λοιμώξεων κατά τον προηγούμενο χειμώνα. Να σημειώσουμε ότι η δαπάνη αφορά μόνο τα φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή στα φαρμακεία και εκείνα που αποτελούν νοσοκομειακές θεραπείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΦΕΕ, από το σύνολο των 6,18 δισ. ευρώ, το 42% (2,6 δισ. ευρώ) αντιστοιχεί στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή στα χρήματα που καταβάλει το ίδιο το κράτος. Το 47% (2,9 δισ. ευρώ) στις επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας και το 11% (674 εκατ.) στη συμμετοχή των ασθενών. Δηλαδή τα περισσότερα χρήματα τα δίνει η ίδια η αγορά φαρμάκου και οι πολίτες σε αντίθεση με το Ελληνικό Κράτος το οποίο φαίνεται να καλύπτει μόνο τα 4 στα 10 φαρμακευτικά σκευάσματα.

Έτσι αν και η πρώτη σκέψη για κάποιον θα ήταν ότι η αγορά φαρμάκου… ανθεί και άρα οι φαρμακευτικές αποκομίζουν υπερκέρδη, αυτό δε συμβαίνει αφού αυτές είναι υποχρεωμένες να επιστρέψουν περί τα 2,9 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να επιστρέφουν στο κράτος το ποσό της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης (clawback). Στις επιστροφές συνυπολογίζονται και οι εκπτώσεις (rebates), καθώς όπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ, μεγάλα ποσά της υπέρβασης της δαπάνης «συγκαλύπτονται» μέσω διαπραγματεύσεων που γίνονται μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά έλεγχο της δαπάνης και καλύτερη απόδοση των διατιθέμενων πόρων, μέσω της άμεσης υιοθέτησης μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης (ψηφιακά εργαλεία που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της ζήτησης), μέσω της ορθής εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της ανάπτυξης φίλτρων συνταγογράφησης. Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς, η διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία.

Όπως ανέφερε την Πέμπτη 6/7 ο ΣΦΕΕ, ήδη έχει εκπονήσει μελέτη, σχετικά με πρακτικές συγκράτησης και ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης που εφαρμόζονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, την οποία προτίθεται να παρουσιάσει στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μαζί με προτάσεις προσαρμοσμένες στην Ελληνική πραγματικότητα, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος. Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με το νέο Υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να συζητηθούν οι προτεραιότητές του.

πηγη moneyreview.gr