Κυριακή
3
Μάρτιος
TOP

Yπό αναθεώρηση με το «καλημέρα» οι εισπρακτικοί στόχοι της ΑΑΔΕ

Την είσπραξη εσόδων συνολικού ύψους 48 δις. ευρώ από φόρους θέτει ως στόχο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το 2021 όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι είναι πολύ πιθανό πλέον είτε να αναθεωρηθούν είτε να πέσουν έξω καθώς με ένα lockdown διάρκειας -ήδη- περίπου 4 μηνών (με μικρά διαλείμματα κυρίως σε ότι αφορά στο λιανεμπόριο), το ποσό αυτό μοιάζει ήδη άπιαστο. Εκτός και αν είναι τέτοια η αναζωπύρωση που θα παρουσιαστεί στην κατανάλωση μόλις ανοίξει η αγορά ώστε να καλύψει τα πολύ μεγάλα κενά που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Η ΑΑΔΕ βάζει τον πήχη εκεί που ορίζει και ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός: προβλέπει την είσπραξη 26,4 δις. ευρώ από τους φόρους επί των αγαθών και των υπηρεσιών (κυρίως ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης), στα 15,4 δις. ευρώ από τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και στα 2,8 δις. ευρώ από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, δηλαδή τον ΕΝΦΙΑ. Τα προβλήματα όμως και τα πιθανά κενά εντοπίζονται ήδη σε δύο «μέτωπα»:

  1. Το λιανεμπόριο ουσιαστικά υπολειτουργεί από τον Νοέμβριο. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου ήταν μειωμένα έναντι του στόχου κάτι που θα αποτυπωθεί και στα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο που δημοσιεύονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Δεδομένου ότι έχει χαθεί και ο Φεβρουάριος (σ.σ τον Ιανουάριο δόθηκε μια ανάσα με τη λειτουργία για ένα 10ήμερο) πολύ δύσκολα πλέον θα πιαστεί ο στόχος από τον ΦΠΑ για ολόκληρη τη χρονιά από τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι σαφές το πώς θα λειτουργήσει η αγορά και τον Μάρτιο. Όταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μιλάει για επιβάρυνση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 0,7-0,8% του ΑΕΠ για κάθε 15 ημέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο, προφανώς έχει κατά νού και τα έσοδα από τον ΦΠΑ.
  2. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος και των φυσικών και των νομικών προσώπων είναι κυριολεκτικά στο αέρα. Όσο συνεχίζονται οι αναστολές εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, τόσο μειώνονται οι εισπράξεις από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Επίσης, είναι μεγάλη η αγωνία για το τι θα αποτυπώσουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η καθίζηση των εισοδημάτων από ενοίκια, μισθούς, ελεύθερα επαγγέλματα, τόσο λιγότερα θα είναι και τα έσοδα που θα βεβαιωθούν.

Ο στόχος για είσπραξη 2,85 δις. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ μπορεί να επιτευχθεί. Όσον αφορά στα 5,2 δις. ευρώ που προβλέπονται για επιστροφές φόρου, το ποσό μπορεί να αποδειχθεί και μικρό για τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά.