Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Υδρογονάνθρακες: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί το οικόπεδο «10» στον Κυπαρισσιακό κόλπο (video)

Ανοιχτό ενδεχόμενο να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «10» του Κυπαρισσιακού κόλπου άφησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τη διοργάνωση στις 16 και 17 Απριλίου, της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference”.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, μεταξύ των δεσμεύσεων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διεθνούς Διάσκεψης θα είναι και δημιουργία δύο εθνικών πάρκων, εκ των οποίων το ένα θα περιλαμβάνει στο Ιόνιο, τη θαλάσσια ζώνη της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, από την Κεφαλονιά έως τα Αντικύθηρα, ακολουθώντας νοητά τη γραμμή της ελληνικής τάφρου.

Το «μπλοκ 10»

Εντός της συγκεκριμένης ζώνης ωστόσο περιλαμβάνεται και η έκταση της παραχώρησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (3.421 τετραγωνικά χιλιόμετρα), το περίφημο μπλοκ «10». «Το πάρκο είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε οικόπεδο εξορύξεων. Συνεπώς ανάλογα με την εξέλιξη των αποφάσεων που θα πάρουμε για τους υδρογονάνθρακες και τις επιστημονικές μελέτες που θα προηγηθούν (σ.σ. για τη δημιουργία του πάρκου) , θα δούμε τι θα γίνει με το συγκεκριμένο οικόπεδο», τόνισε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι η συμβίωση της ανθρώπινης δραστηριότητας με τη βιοποικιλότητα χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση. Γι΄ αυτό και τα όρια του πάρκου θα ανακοινωθούν μετά από μελέτη».

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο οικόπεδο «10» έχουν εκτελεστεί οι δισδιάστατες (2D) και τρισδιάστατες (3D) εργασίες πρόσκτησης γεωφυσικών δεδομένων από τη HELLENiQ ENERGY, τα οποία αξιολογούνται προκειμένου να γίνει η ερευνητική γεώτρηση.

Το θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, δημιουργείται για την προστασία των κητωδών (φάλαινες, ζιφιοί, φώκιες, δελφίνια κλπ.) στο τμήμα της Ελληνικής Τάφρου του Ιονίου πελάγους και περιλαμβάνει 12 περιοχές του δικτύου Natura, αλλά και άλλες περιοχές.

Νέο θαλάσσιο πάρκο και στο Αιγαίο

Στο πλαίσιο του «Our Ocean Conference» θα ανακοινωθεί και η θέσπιση ενός ακόμη εθνικού θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο που θα εκτείνεται από την θαλάσσια περιοχή της Μήλου έως εκείνη της Νισύρου και θα περιλαμβάνει ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες καθώς και τις θαλάσσιες περιοχές τους. Στόχος η δημιουργία ενός «καταφυγίου» για τα θαλασσοπούλια και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.

Στο πλαίσιο της πιο μεγάλης περιβαλλοντικής διάσκεψης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση, όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης θα ανακοινώσει συνολικά 20 δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων και τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα. «Όλες έχουν κοστολογηθεί, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και καλύπτουν όλους τους τομείς δράσης της διάσκεψης», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σχετικά με τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα ανέφερε ότι τα όρια θα καθοριστούν έπειτα από ειδική επιστημονική μελέτη έως το τέλος του 2024. «Δεν θα γίνει με πολιτικούς όρους αλλά θα υποστηριχθεί επιστημονικά η μελέτη, η οποία θα εξειδικεύσει και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Επίσης θα αξιοποιήσουμε για την επιτήρηση τους ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης με drones, ραντάρ και σκάφη σε πραγματικό χρόνο», τόνισε ο υπουργός. Η ίδρυση και λειτουργία των δύο πάρκων θα χρηματοδοτηθεί από διάφορες πηγές όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων, ενώ όταν θα κατασκευαστούν και λειτουργήσουν οι πρώτοι υπεράκτιοι αιολικοί σταθμοί, θα αποδίδουν αντισταθμιστικά οφέλη και για τα εθνικά θαλάσσια πάρκα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης επεσήμανε για τις 247 εν ενεργεία μηχανότρατες ότι, από το 2026 κι έπειτα, η αλιευτική τους δραστηριότητα θα ξεκινήσει να αναστέλλεται σταδιακά αρχικά από τα εθνικά θαλάσσια πάρκα – τα δύο νέα σε Αιγαίο και Ιόνιο και από το υφιστάμενο της Αλοννήσου – και από το 2030 και στις υπόλοιπες περιοχές Natura, «παρέχοντας μέτρα αποζημίωσης και στήριξης των συγκεκριμένων αλιέων για μια μεταβατική περίοδο» όπως είπε. Επίσης, οι μηχανότρατες δεν θα μπορούν να αλιεύουν ούτε στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στην αναστολή της αλιευτικής δραστηριότητας 122 σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο της βιτζότρατας, γεγονός που θα απαιτήσει παράταση του προγράμματος απόσυρσης.

Η Διάσκεψη

Η Διάσκεψη “Our Ocean Conference” έχει έξι σταθερές θεματικές: Κλιματική Αλλαγή, Ασφάλεια στη Ναυτιλία, Αειφόρος Αλιεία, Θαλάσσια Ρύπανση, Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία. Επιπλέον, η Ελλάδα, ως η χώρα που θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη θα αναδείξει ακόμη ζητήματα που αφορούν την προώθηση της βιωσιμότητας στον τουρισμό, την πράσινη ναυτιλία, τον περιορισμό των πλαστικών στις θάλασσες κ.ά.

Στο πλαίσιο των προηγούμενων οκτώ Διασκέψεων έχουν διασφαλιστεί περισσότερες από 2.161 δεσμεύσεις, αξίας άνω των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των ωκεανών.

Έως σήμερα την παρουσία τους στη Διάσκεψη της Αθήνας που θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχουν επιβεβαιώσει εκπρόσωποι 113 χωρών, μεταξύ των οποίων και 12 αρχηγοί κρατών, επτά διεθνών οργανισμών, δεκάδες υπουργοί Εξωτερικών, Περιβάλλοντος κ.ά.

Η Διάσκεψη OOC-9 φιλοδοξεί να συμβάλλει στην υψηλού επιπέδου, προπαρασκευαστική φάση για την 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς (UNOC) που θα πραγματοποιηθεί στην Κόστα Ρίκα τον Ιούνιο, καθώς και στην 3η Διάσκεψη UNOC η οποία θα λάβει χώρα στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούνιο 2025.

πηγή: www.ot.gr