Τρίτη
27
Φεβρουάριος
TOP

Υπέρ του Ταμείου Ανάκαμψης οι Έλληνες – Θετική στάση και απέναντι στο ευρώ

Ισχυρή στήριξη στο Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει η πλειονότητα των Ελλήνων, υπό την προϋπόθεση ότι θα κινητοποιήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις «πράσινες», ψηφιακές και προς όφελος της κοινωνίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 81% των Ελλήνων θεωρεί θετικό το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, έναντι 18% που το αντιμετωπίζει αρνητικά (1% αναποφάσιστοι). Μάλιστα, το ποσοστό αυτό ξεπερνά ελαφρώς το αντίστοιχο των ερωτηθέντων στην Ευρωζώνη, το οποίο ανέρχεται στο 75%.

Θετική είναι η στάση των Ελλήνων και απέναντι στο ευρώ, καθώς το 69% των ερωτηθέντων στη χώρα (επίσης 69% των κατοίκων της Ευρωζώνης συνολικά) θεωρεί πως το κοινό νόμισμα είναι καλό για τη χώρα. Το 76% των Ελλήνων εκτιμά πως η χρήση του ευρώ είναι θετική γενικά για την Ε.Ε.

Υπέρ του Ταμείου Ανάκαμψης οι Έλληνες – Θετική στάση και απέναντι στο ευρώ-1

Συγκεκριμένα, το 85% αναγνωρίζει πως το ευρώ κατέστησε ευκολότερη τη σύγκριση τιμών και και τις αγορές online και σε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. Επίσης, το 80% πιστεύει ότι έκανε ευκολότερη τη δραστηριοποίηση σε διαφορετικές χώρες. Μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 42% δήλωσε πως το ευρώ μείωσε τις τραπεζικές χρεώσεις σε ταξίδια εντός του μπλοκ, ενώ το 55% εκτιμά πως κατέστησε τα ταξίδια ευκολότερα και φθηνότερα.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που παραχωρήθηκαν για τη στήριξη των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 76% των Ελλήνων δήλωσε υπέρ, έναντι του 80% των ερωτηθέντων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου διαφαίνεται ότι το 84% των Ελλήνων πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερος συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, έναντι του 66% των ερωτηθέντων σε ολόκληρο το μπλοκ.

Προσδοκίες από την κυβέρνηση

Από την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από 3 έως 10 Οκτωβρίου, προκύπτει επίσης, ότι το 62% των Ελλήνων θεωρεί πως η κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Για τους ίδιους λόγους το 76% θεωρεί πολύ σημαντική την επιβολή μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας, το 61% στο συνταξιοδοτικό, το 65% στο ασφαλιστικό και το 45% σε επιμέρους αγορές, όπως οι τηλεπικοινωνίες ή η ενέργεια. Τέλος, το 54% εκτιμά πως η κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει σε μέτρα στην φορολογία και το 72% στο εκπαιδευτικό σύστημα.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr