Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Ύπνος: Η απλή τεχνική που μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε 8 ώρες κάθε βράδυ και να νιώθετε πιο ξεκούραστοι

Ο ειδικός στον ύπνο Max Kirsten προέτρεψε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου να δοκιμάσουν μία μέθοδο ύπνου που ξεκίνησε από τη Δανία για να κοιμούνται 8 ώρες κάθε βράδυ και να νιώθουν πιο ξεκούραστοι. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι όλη νύχτα, ειδικά όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε καλά πριν από μια απαιτητική μέρα.

Πώς να κοιμηθείτε πιο γρήγορα: 3 τρόποι για να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 5 Βρετανούς δυσκολεύεται να κοιμηθεί τις απαραίτητες 7 έως 9 ώρες ύπνου, ενώ 1 στους 3 πάσχει από αϋπνία. Αυτή η εξουθενωτική διαταραχή χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία κάποιου να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να νιώσει ξεκούραστος την επόμενη μέρα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αγγλίας προειδοποιεί ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στέρησης ύπνου μπορούν να θέσουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο για:

  • υπέρταση,
  • διαβήτη,
  • παχυσαρκία,
  • κατάθλιψη,
  • καρδιακή προσβολή και
  • εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τη νύχτα, ο ειδικός ύπνου Max Kirsten προτείνει να δοκιμάσετε τη δανέζικη μέθοδο ύπνου (Danish sleeping method).

Ποια είναι η ιδανική ώρα ύπνου για να ξυπνήσετε ξεκούραστοι στις 7 το πρωί
Η τεχνική αυτή, γνωστή και ως “hygge”, δημιουργεί ένα άνετο περιβάλλον ύπνου διατηρώντας το υπνοδωμάτιο δροσερό ενώ χρησιμοποιεί ζεστά κλινοσκεπάσματα. Ο Max, από την PandaLondon, δήλωσε: «Η ιδέα είναι να απολαύσετε την αντίθεση μεταξύ του δροσερού δωματίου και της ζεστασιάς του κρεβατιού, βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία του ύπνου. Συνάδει με την άποψη ότι μια ελαφρώς πιο δροσερή θερμοκρασία δωματίου, περίπου 15 έως 20°C, συμβάλλει σε καλύτερο ύπνο για πολλούς ανθρώπους».

Η νέα τάση θέλει τους ανθρώπους να διατηρούν το υπνοδωμάτιο του παιδιού τους πιο δροσερό, είτε ανοίγοντας παράθυρα είτε ενεργοποιώντας τον κλιματισμό.

Είναι σύνηθες να νιώθετε υπνηλία μετά την έκθεση σε κρύο καιρό, το οποίο μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες φυσιολογικές αντιδράσεις. Ο Max εξήγησε: «Όταν αντιμετωπίζει κρύο, το σώμα εμπλέκεται στη θερμορρύθμιση, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την ανακατανομή της ροής του αίματος για να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία. Στην περιφέρεια, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στα άκρα για να διατηρηθεί η θερμότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συνολικών επιπέδων ενέργειας».

Πώς η χαμηλότερη θερμοκρασία βελτιώνει τον ύπνο σας

Ο ύπνος σε χαμηλότερη θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει θετικά τον ύπνο σας για διάφορους λόγους, ορισμένοι από τους οποίους είναι:

  • ρύθμιση της θερμοκρασίας
  • βελτιωμένο περιβάλλον ύπνου
  • έκκριση μελατονίνης
  • αυξημένα επίπεδα οξυγόνου

Ρύθμιση της θερμοκρασίας

Η βασική θερμοκρασία του σώματος μειώνεται φυσικά ως μέρος του κιρκάδιου ρυθμού για να διευκολύνει τον ύπνο. Σύμφωνα με τον Kirsten: «Οι πιο δροσερές θερμοκρασίες δωματίου μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη φυσική πτώση της θερμοκρασίας, δίνοντας το σήμα στον οργανισμό ότι είναι ώρα για ξεκούραση».

Βελτιωμένο περιβάλλον ύπνου

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν την αντίθεση μεταξύ μιας δροσερής κρεβατοκάμαρας και των ζεστών κλινοσκεπασμάτων ως βασικό παράγοντα στη δημιουργία ενός άνετου και φιλόξενου περιβάλλοντος ύπνου. Ο Max δήλωσε: «Αυτό συμβαδίζει με τη έννοια του ‘hygge’ που δίνει έμφαση στη δημιουργία μιας ζεστής, άνετης ατμόσφαιρας».

Έκκριση μελατονίνης

Το να βγείτε έξω όταν είναι σκοτεινά μπορεί να διεγείρει την παραγωγή μελατονίνης. «Η φυσική μείωση του φωτός του περιβάλλοντος μπορεί να υποστηρίξει τις φυσικές διαδικασίες ύπνου του σώματος», είπε.

Αυξημένα επίπεδα οξυγόνου

Ο καθαρός αέρας έχει γενικά υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου, τα οποία μπορούν να προάγουν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και οξυγόνωση των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, επηρεάζοντας θετικά την ποιότητα του ύπνου.

Ο Max κατέληξε: «Η δημιουργία ενός βέλτιστου περιβάλλοντος ύπνου περιλαμβάνει την εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ θερμοκρασίας, σκεπασμάτων και άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην προσωπική άνεση και χαλάρωση».

πηγη: enikos.gr