Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Υπουργείο Ανάπτυξης: 4 μέτρα κατά της ακρίβειας – Μείωση τιμών στο ράφι (video)

Μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας.

Τα μέτρα εξειδίκευσαν οι Υφυπουργοί, κ. Μάξιμος Σενετάκης και κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και ο Διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), κ. Χαράλαμπος Μελισσινός.

Τα 4 μέτρα έχουν ως εξής:

1) Μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον 5% από τους προμηθευτές σε προϊόντα, η οποία θα επισημαίνεται με ειδική σήμανση στο ράφι των σούπερ μάρκετ και θα αφορά βασικά προϊόντα για το νοικοκυριό. Η μείωση θα πρέπει να είναι πέραν των προσφορών και των εκπτώσεων και θα ισχύει για τουλάχιστον 6 μήνες. Ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή ραφιού μέχρι χθες. Σε περίπτωση παράβασης θα επιβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά κωδικό. Η τιμή ραφιού που θα λαμβάνεται ως τιμή «βάσης» για την σύγκριση στους ελέγχους θα είναι η μέση τιμή που ίσχυε μέχρι χθες (19 Σεπτεμβρίου) και σε περίπτωση παράβασης, το πρόστιμο θα είναι 20.000 ανά κωδικό προϊόντος. Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Επίσης ο ίδιος δήλωσε ότι από επαφές που είχε με προμηθευτές και λιανέμπορους «έχει εκφραστεί ήδη η πρόθεση, από ορισμένους, να μειώσουν τις τιμές».

2) Ελεγχος των προμηθευτών και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ πρέπει να κοινοποιούν τις τιμές που παίρνουν από τους προμηθευτές. Ετσι θα γίνονται έλεγχοι για τυχόν παραβίαση του νόμου. Όπου εντοπίζονται ανατιμήσεις θα πραγματοποιούνται άμεσα έλεγχοι από ΔΙΜΕΑ. Όποτε αλλάζουν οι τιμοκατάλογοι των προϊόντων θα πρέπει να κοινοποιούνται οι τιμές αγορών των προϊόντων στο υπουργείο.

3). Τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής σε φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές θα αναρτώνται στον στην ιστοσελίδα e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τις τιμές.

4) Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Εκτός από την τηλεφωνική γραμμή 1520 και τον ειδικό ιστότοπο καταγγελιών, θα δημιουργηθεί ειδικό application μέσω κινητών για καταγγελίες. Στόχος να τεθεί σε εφαρμογή πριν τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, ο ΓΓ Καταναλωτή και Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο διευκρίνισε ότι θα δίνεται η δυνατότητα να αποστέλεται οπτικό και βίντεοληπτικό υλικό, το οποίο θα γεωεντοπίζεται μέσω GPS.

Σημειώνεται ότι το μέτρο του καλαθιού του νοικοκυριού θα συνεχιστεί ενώ για το καλάθι των μαθητών, προκύπτει ότι είχε μεσοσταθμική μείωση μέχρι και 20% και οι πωλήσεις των ειδών που περιλαμβάνει ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

«Όσοι παρανομήσουν θα το πληρώσουν ακριβά» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανακοινώνοντας 4 νέα μέτρα στην μάχη κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Σχετικά με τα κλιμάκια ελέγχου και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά, όπως σημείωσε ο υπουργός, επισπεύδονται οι διαδικασίες για να συνεπικουρούν στους ελέγχους και ιδιώτες ελεγκτές.

«Έχουμε ακριβές τιμές στα σούπερ μάρκετ καθώς δεν έχουν εξαλείφει πλήρως οι παράγοντες αύξησης των τιμών. Έτσι οι αυξήσεις, εν μέρει δικαιολογούνται. Ωστόσο βλέπουμε ότι αρκετοί παράγοντες κόστους αποκλιμακώνονται (κόστος ενέργειας, μεταφορικά κλπ), οπότε τώρα δημιουργούνται οι συνθήκες κάποιος να θελήσει να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις και να οδηγηθούμε σε πληθωρισμό απληστίας. Με τα τέσσερα μέτρα που προωθούμε, δεν επιτρέπουμε αυτές τις ενέργειες» είπε ο κ. Σκρέκας.

Για τα καύσιμα ο υπουργός σημείωσε ότι συνεχίζεται ο έλεγχος περιθωρίου κέρδους στα πρατήρια ενώ γενικότερα για τους ελέγχους αναφέρθηκε ότι, μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5,1 εκατ. ευρώ και ότι οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα έντονοι στη Θεσσαλία κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα 110.000 ευρώ.

moneyreview.gr