TOP

Ύψιστη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η διαχείριση των υδάτων – Σειρά ενεργειών σε κάθε κατεύθυνση από τον Δημήτρη Πτωχό (video)

Ύψιστη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί η διαχείριση των υδάτων κάτι που έχει διαφανεί και από τις πολιτικές που έχουν ήδη παραχθεί από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής. Κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός στάθηκε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης και προώθησης βέλτιστων πρακτικών, της χάραξης πολιτικής που θα αποβλέπει σε μια συμπαγή και ολιστική προσέγγιση της διαχείρισης των υδάτων.

«Αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα και θέμα επιβίωσης  στο μεγαλύτερο βήμα της παραγωγικής μας δύναμης, στον πρωτογενή τομέα. Τα προβλήματα που βλέπουμε, συνειδητοποιούμε και καταγράφουμε είναι πραγματικά πάρα πολλά παντού» είπε καλώντας τους όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους να συμβάλλουν στην όλη προσπάθεια καταθέτοντας εκτός από διαπιστώσεις και προτάσεις, στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου τόνισε πως μπορούν να συμβάλουν στην εύρεση λύσεων οι οποίες θα μπορέσουν «να επαναληφθούν και στις πέντε περιφερειακές ενότητες.»

Συνοψίζοντας όσα έχουν επιτευχθεί τους πρώτες μήνες από την ανάληψη καθηκόντων στην περιφέρεια, τα οποία όπως είπε «Αναγνωρίζουμε βλέποντας την λειτουργία πολλών ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ την ανάγκη να υπάρξει ένας Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων. Θα το πήγαινα ακόμα πιο ενδεχομένως ο Ενιαίος αυτός Φορέας Διαχείρισης Υδάτων θα πρέπει να είναι πέρα από τα διοικητικά όρια της Περιφέρεια Πελοποννήσου και να ακουμπήσει και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τουλάχιστον όσο μας αφορά γεωγραφικά. Κυρίως για τους νομούς που συνορεύουν με τους αντίστοιχους νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Δεύτερον, έχουμε ζητήσει προς αυτή την κατεύθυνση από την κυβέρνηση, διεκδικούμε να είμαστε η δεύτερη περιφέρεια που θα σχεδιάσει έναν τέτοιο φορέα μετά τη Θεσσαλία, εφόσον εκεί βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει. Περιμένοντας τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων και Φυσικών Πόρων δεν είναι πανάκεια και φυσικά πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Παραμένοντάς στο θέμα και ανοίγοντας σχετική παρένθεση υπογράμμισε ότι υπάρχουν ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που αντιμετωπίζουν τους ίδιους τους αγρότες με διαφορετικό τρόπο από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα, «κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε και μάλιστα το πλαίσιο της ισότητας και της δικαιοσύνης όλων των πολιτών και των παραγωγών σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου»

Συνεχείς οι προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για την επανεκκίνηση ή επιτάχυνση σχετικών έργων προς την υλοποίησή τους όπως το Φιλιατρινό και το Μιναγιώτικο φράγμα. «Στο Φιλιατρινό πιέσαμε και εμείς πάρα πολύ για να προχωρήσουμε οι απαλλοτριώσεις και η προκήρυξη για το κλειστό δίκτυο» κι όπως σημείωσε υλοποιείται εκεί ο δρόμος Γαργαλιάνοι -Μαραθούπολη «δεν έχει την πρόβλεψή για το πως θα περάσουν κάθετα οι αγωγοί, οπότε κάνουμε μια προσπάθεια στο βαθμό που μπορούμε να το προβλέψουμε. Προσπαθούμε να πιέσουμε πάρα πολύ για να προχωρήσει το Μιναγιώτικο, το οποίο πάλι δεν είναι σίγουρο. Είναι ένα έργο σύμπραξης ιδιωτικού – δημοσίου τομέα το οποίο θέλει πάρα πολύ δουλειά για να γίνει.

Πιέσαμε πάρα πολύ για το φράγμα της Κελεφίνας, για το κλειστό κύκλωμα στον Ασωπό όπου κι εκεί θέλει πάρα πολύ καιρό.

Πιέζουμε ακόμα περισσότερο για να μπορέσουμε να κλείσουμε τη διακήρυξη για τα δίκτυα και στη Λίμνη Τάκα, για την Αρκαδία και στον Ανάβαλο, για τη Βόρεια Κυνουρία».

Οι πληροφορίες από το αρμόδιο Υπουργείο και οι προσπάθειες των υπηρεσιών της ίδιας της Περιφέρειας, δημιουργία την προσδοκία ότι τα έργα αυτά θα μπορέσουν «να δημοπρατηθούν τον Ιούνιο, εφόσον υπάρχουν οι αντίστοιχες προσκλήσεις. Το παρακολουθούμε και κάνουμε  προς αυτή την κατεύθυνση, ότι καλύτερο μπορούμε»

Ο Δημήτρης Πτωχός αναφέρθηκε ακολούθως στο θέμα της αλατότητας και στην προσπάθεια της περιφέρειας για τη συνολική αντιμετώπισή καθώς υπάρχουν τεχνικές λύσεις.

«Δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Ακόμα και αν η αλατότητα είναι ψηλή και προέρχεται από την πηγή υπάρχουν τεχνικές λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε επίσης ξεκινήσει μια διαδικασία για να δούμε εάν μπορεί να γίνεται αφαλάτωση στις πηγές του Αναβάλλου. Δεν είναι λύση να αφήσουμε τόσες επενδύσεις και τόσα μεγάλα δίκτυα. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις σήμερα που ενδεχομένως να καταφέρουμε.». Σε ό,τι αφορά στα γλυκά νερά και στην κατάληξή τους στη θάλασσα είναι κάτι που, όπως είπε, συμβαίνει σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και απαιτείται συνολική διαχείριση.

«Γίνεται μια προσπάθεια» είπε ο κ. Πτωχός και σε πνεύμα συνεργασίας –όπως πάντοτε – τόνισε ότι «σε κάθε δημόσια τοποθέτησή μας θέτουμε το θέμα του νερού ως το μεγαλύτερο πρόβλημα και ύψιστης προτεραιότητας για όλους μας σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε όλοι μας. εάν υπάρχει κάποια πρόταση με πολύ μεγάλη χαρά να την ακούσουμε και να την συμπεριλάβουμε στο σχεδιασμό. Το να το δούμε ολιστικά είναι κάτι που το θέλουμε όλοι και κανένας από εμάς δεν έχει αντίρρηση».