Κυριακή
5
Ιανουάριος
TOP

Ανησυχητική έρευνα: 1 στους 4 Ελληνες δεν θυμάται ούτε έναν αριθμό έκτακτης ανάγκης

Οι Ελληνες ανησυχούν μεν για τις φυσικές καταστροφές- θεωρώντας τους σεισμούς τον Νο1 κίνδυνο και με διαφορά- αλλά πολλοί δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά για μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με έρευνα.

Περισσότεροι από 1 στους 4 Ελληνες- το 26%- δεν μπορούν να σκεφτούν σωστά ούτε έναν αριθμό έκτακτης ανάγκης, όπως το 199 της Πυροσβεστικής, ή τον ευρωπαϊκό αριθμό 112. Παράλληλα, πάνω από 3 στους 4 (το 77%) δεν έχουν πάρει ποτέ μέρος σε κάποια σχετική άσκηση προετοιμασίας, με εξαίρεση αυτές για τους σεισμούς που γίνονται στα σχολεία εδώ και χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με επικεφαλής την δρα Κατερίνα Παπαγιαννάκη του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ερευνα: Τι φοβούνται περισσότερο οι Ελληνες
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 2.330 ατόμων, μέσω της ιστοσελίδα του meteo, της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Στο επίκεντρο ήταν το πώς αντιλαμβάνονται οι Ελληνες τους φυσικούς κινδύνους και κατά πόσο είναι προετοιμασμένοι για αυτούς.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι Ελληνες φοβούνται περισσότερο τους σεισμούς και ακολουθούν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Ακόμη, οι ερωτηθέντες θεωρούν πιο πιθανές τις καταιγίδες και έπονται οι καύσωνες, οι σεισμοί, οι παγετοί, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις θεωρούνται ο λιγότερο πιθανός κίνδυνος από τους Έλληνες, όπως προέκυψε από την έρευνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι άνδρες εμφανίζονται να ανησυχούν λιγότερο για τις φυσικές καταστροφές σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ οι ηλικιωμένοι ανησυχούν περισσότερο από τους νεότερους, σύμφωνα με την έρευνα. Επιπλέον, λιγότερο ανήσυχοι είναι όσοι έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, αλλά- όπως είναι αναμενόμενο- όσοι έχουν βιώσει κάποια φυσική καταστροφή ανησυχούν περισσότερο και προετοιμάζονται καλύτερα για ένα μελλοντικό τέτοιο ενδεχόμενο.

Ελλιπής η προετοιμασία των Ελλήνων
Παρά τους φόβους, το 64% δεν έχει κάνει καμία ασφάλιση της περιουσίας του για φυσική καταστροφή, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το 28% που έχουν προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, το έκανε λόγω της υποχρέωσης στο πλαίσιο λήψης δανείου.

Από την άλλη, σύμφωνα με την έρευνα, μέτριος είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης στις αρχές για την ικανότητα να προστατεύσουν τους πολίτες από μια φυσική καταστροφή. Όσον αφορά την εμπιστοσύνη ότι θα υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση για ένα επερχόμενο ακραίο συμβάν, αυτή αφορά πρωτίστως τους καύσωνες και δευτερευόντως τις καταιγίδες και σε πολύ μικρότερο βαθμό άλλους κινδύνους.

Όσον αφορά στους μετεωρολογικούς κινδύνους, οι Έλληνες φαίνεται πως είναι ελλιπώς προετοιμασμένοι. «Οι φυσικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα πρέπει να αναδειχθούν ως σημαντικές απειλές, ιδίως με δεδομένες τις δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή για την περιοχή μας, αναφορικά με τις πλημμύρες, τα φαινόμενα κατολισθήσεων και τις δασικές πυρκαγιές. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει θετικά τη δημόσια ατζέντα, όσον αφορά την πρόληψη και προστασία από τέτοιους κινδύνους», τονίζουν οι ερευνητές.
Πηγή: iefimerida.gr