Σύμβαση συνεργασίας υπέγραψε ο Δήμος Δυτικής Μάνης με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-«Δήμητρα» για τη μελέτη και αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της χημικής σύστασης παρθένων ελαιόλαδων ποικιλίας Κορωνέικης και χαρακτηριστικών του ΠΟΠ Καλαμάτα στη Μάνη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια δύο χρόνια και ήδη έχει καθυστερήσει, αφού διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια δεν έχουν επιτρέψει σε όλους τους μεσσηνιακούς δήμους να προχωρήσουν στην υπογραφή αντίστοιχων συμβάσεων, ώστε να αρχίσει η μελέτη.
Για τη μελέτη αυτή, ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος-βιοτεχνολόγος και υπεύθυνος του Διαπιστευμένου Εργαστηρίου Ποιότητας Ελαιολάδου Καλαμάτα, τονίζει στην «ΥΧ»: «Ο Δήμος Μάνης είναι ο πρώτος δήμος που παίρνει την απόφαση για τη μελέτη. Υπάρχουν θέματα σοβαρά με το ΠΟΠ Καλαμάτας και τις προδιαγραφές. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και άλλα κριτήρια που μπαίνουν στο ΠΟΠ Καλαμάτας, τα οποία τα έχουμε εντοπίσει και θέλουμε να τα διερευνήσουμε. Έτσι, θα μπορέσουμε να οριοθετήσουμε τις χημικές παραμέτρους, οι οποίες έχουν θέμα μέσα στο ΠΟΠ Καλαμάτας. Υπάρχουν παρά πολύ καλά λάδια, όπως το αγουρέλαιο, που έχουν τα καλύτερα οργανοληπτικά και χημικά συστατικά από πλευράς ισχυρισμών υγείας, τα οποία όμως με βάση τις προδιαγραφές του ΠΟΠ δεν περνάνε και έτσι πετιέται έξω ένα μεγάλο μέρος τους».
Προφίλ
Η ερευνητική ομάδα του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» Καλαμάτας θα αναλάβει να πραγματοποιήσει όλες τις αναλύσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για να δημιουργηθεί το προφίλ του ΠΟΠ Καλαμάτας και της Κορωνείκης ποικιλίας στη Μεσσηνία.
Για να γίνει αντιληπτή η σημαντικότητα της μελέτης, ο Παναγιώτης Κάτσαρης τονίζει: «Αυτήν τη στιγμή, παράγεται σαν ΠΟΠ μια τεράστια ποσότητα λαδιού, αλλά πιστοποιείται απειροελάχιστη. Από τους 66.000 τόνους που είχαμε παραγωγή πέρσι και πρόπερσι, πιστοποιούνται περίπου 1.200 τόνοι».
www.ypaithros.gr