Κυριακή
29
Δεκέμβριος
TOP

Απασχόληση συνταξιούχων: Παρά το νέο, ευνοϊκότερο καθεστώς, δεν λείπουν οι παγίδες – Οι εξαιρέσεις και το «ψαλίδι»

Παρά το νέο, σαφώς ευνοϊκότερο καθεστώς που ισχύει, πλέον, για την απασχόληση των συνταξιούχων, οι νέες ρυθμίσεις είναι «ισοπεδωτικές» και δημιουργούν νέες αδικίες.

Για παράδειγμα, όλοι οι συνταξιούχοι που αποφασίζουν να δουλέψουν θα έχουν ενιαία μείωση των συντάξεων τους κατά 30% από το πρώτο ευρώ, αν και υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις, κυρίως για τους αναπήρους, όσους και όσους έχουν αγροτικό εισόδημα ή ανήλικα τέκνα.

Με αυτά τα δεδομένα, όσοι εργάζονταν το προηγούμενο 10μηνο θα πάρουν επιστροφές (αναδρομικά), καθώς από τις αρχές Μάρτιου 2020 ισχύει διαφορετικό καθεστώς για τους εργαζόμενους συνταξιούχος έναντι του παρελθόντος:

  • Για τους παλαιούς συνταξιούχους έως 12/5/2015 προβλεπόταν μείωση σύνταξης 70% για ποσά άνω των περίπου 1.000 ευρώ για τους μισθωτούς-συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και περικοπή κατά το ίδιο ποσοστό για ποσά άνω των περίπου 2.000 ευρώ για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Για κάθε συνταξιούχο που εργαζόταν για μετά τις 12/5/2016, περικοπή 60% από το πρώτο ευρώ.
  • Για τους συνταξιούχους που είχαν αναλάβει εργασία ή δραστηριότητα πριν την 13/05/2016 (έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου – Ν.4387/2016) και εξαιρούνταν από τις προηγούμενες διατάξεις για την περικοπή σύνταξης, εφόσον εξακολουθούν να εργάζονται σήμερα, υπάγονται στις διατάξεις του νόμου Βρούτση (μείον 30% στη σύνταξη) μετά από διετή περίοδο χάριτος (η διάταξη θα ισχύσει μετά την 01/03/22).

Τα αναδρομικά αφορούν σε περισσότερους από 20.000 συνταξιούχους – εργαζόμενους και οι οποίοι θα έχουν επιστροφές το επόμενο διάστημα (μέσα στον Νοέμβριο).

Οι περικοπές των συντάξεων κατά 30% ισχύει για όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα:

  • Του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν. Δηλαδή εάν είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, και θέλουν να συμπληρώσουν «τα προς το ζην», ή έχουν καλύτερες αποδοχές και λαμβάνουν ένα υψηλό μισθό ως μάνατζερ ή Διευθυντές.
  • Εάν είναι πλήρους απασχόλησης ή κάνουν σποραδικά μια εργασία ή απασχολούνται με μερική απασχόληση ή διαλείπουσα εργασία.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για ένα μεροκάματο το μήνα ο συνταξιούχος θα έχει περικοπή της σύνταξης του με ενιαίο τρόπο σε ποσοστό 30%. Μια πρόβλεψη που σαφώς οδηγεί στη «μαύρη» (ανασφάλιστη) εργασία, ιδίως στον αγροτικό τομέα, καθώς η σύνταξη μπορεί να κοπεί ακόμη και για ένα εργόσημο, τη στιγμή που καταβάλλονται κανονικά οι αποδοχές εάν ο συνταξιούχος -οποιουδήποτε ταμείου- έχει δική του αγροτική εκμετάλλευση και έχει κέρδος έως 10.000 ευρώ το χρόνο.

Ιδιαίτερη, εξάλλου, σημασία έχει η πρόβλεψη για διατήρηση του ίδιου μικρού «πέναλτι» (30%) και στις περιπτώσεις εργασίας συνταξιούχου στο Δημόσιο (μετακλητοί, Γενικοί Γραμματείας, κ.ά.), ρύθμιση που απευθύνεται κυρίως στον… κομματικό στρατό που στελεχώνει το Δημόσιο μετά από κάθε πολιτική αλλαγή. Απλώς τίθεται όριο για την απασχόληση το 61ο έτος έως 28/2/21 και το 62ο έτος από 1/3/22.

Για την απασχόληση, οι συνταξιούχοι καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές ποσοστιαία (ανάλογα με την αμοιβή τους) και όταν σταματήσουν την εργασία, η σύνταξή τους θα αναπροσαρμοστεί (αυξηθεί).

Εξαιρέσεις από το «ψαλίδισμα»

Από την περικοπή της σύνταξης κατά 30% εξαιρούνται όσοι συνταξιούχοι απασχολούνται και:

  • Λαμβάνουν σύνταξη από άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ οι οποίοι ασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, καθώς και οι λοιποί συνταξιούχοι (δημοσίου, ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.α.) που έχουν αγροτικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Επίσης, σε αυτή την κατηγορία δεν υποχρεούνται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΟΓΑ
  • Οι ψυχικά ασθενείς, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
  • Συνταξιούχοι του Δημοσίου που λαμβάνουν σύνταξη ως πάσχοντες από παρατετραπληγία.
  • Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα.
  • Οι πολύτεκνοι των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
  • Για τους συνταξιούχους αναπηρίας ή ανικανότητας συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας των εντασσομένων στον ΕΦΚΑ φορέων.
    Πηγή:newsbreak.gr