Με μελανά χρώματα καταγράφει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την κατάσταση που παρελήφθησαν οι 8 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος σε απαντητικό έγγραφο σε ερώτηση σχετικά με το έργο. Στο κείμενο σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τις 8 εργολαβίες έληγε οριστικά το 2023 και πως αν προχωρούσαν ακόμα και κάποιες από αυτές, υπήρχε υπαρκτός κίνδυνος να υπήρχε απαίτηση επιστροφής του συνολικού ποσού για τους πόρους που θα είχε λάβει.
Αντίστροφα, σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, επιτεύχθηκε η χρηματοδότηση του έργου και από το ΕΣΠΑ 2021-2027 ως έργο-γέφυρα, που εξασφαλίζει την ολοκλήρωση του έργου. Υπογραμμίζεται δε, πως ως βέλτιστη λύση επελέγη η επανένταξη του έργου στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και προς τούτο υπεγράφη πλαίσιο συναντίληψης μεταξύ του υπουργείου ΥΠΟΜΕ και της παραχωρησιούχου εταιρείας. “Σήμερα δρομολογούνται οι αναγκαίες ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επανένταξη του τμήματος Πάτρα-Πύργος” αναφέρεται χαρακτηριστικά και μάλιστα τονίζεται πως “είναι απόλυτα σαφές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών έχει θέσει το ζήτημα της υλοποίησης του Πάτρα – Πύργος σε απόλυτη προτεραιότητα”.
.
ΟΙ 8 ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
Σύμφωνα με την αποτίμηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η κατάσταση με τις 8 εργολαβίες ήταν η παρακάτω:
– Τμήμα 1 (Πύργος – Δουναίικα) – Η ανάδοχος Κοινοπραξία (Κ/Ξ) ΤΟΞΟΤΗΣ – ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ κηρύχθηκε οριστικά έκπτωτη, λόγω αδυναμίας προσκόμισης εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης.
– Τμήμα 3 (Α.Κ. Κυλλήνης-Αμαλιάδα) – Κατατέθηκαν δύο (2) αιτήσεις Ακυρώσεως και Αναστολής στο Σ.τ.Ε., η μία εκ των οποίων εκδικάστηκε κι η άλλη παρέμεινε εκκρεμής.
– Τμήμα 4 (Βάρδα – Α.Κ. Κυλλήνης) – Η ανάδοχος Κοινοπραξία (Κ/Ξ) ΤΟΞΟΤΗΣ – ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ κηρύχθηκε οριστικά έκπτωτη, λόγω αδυναμίας προσκόμισης εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης.
– Τμήμα 5 (Σαγαίικα – Βάρδα) – Αντί για εργοτάξιο, παραλάβαμε σκουπιδότοπο! Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι στο χώρο εκτέλεσης του έργου, που είχε απαλλοτριωθεί υπέρ του Δημοσίου από το 2010, έχει γίνει παράνομη απόθεση μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων κι ως εκ τούτου κατατέθηκε στις αρχές Ιουλίου του 2019 Μηνυτήρια Αναφορά προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αχαΐας και Ηλείας.
– Τμήμα 8 (Μιντιλόγλι – Α.Κ.ΒΙΠΕ Πάτρας) – Στις 10/12/2019 επιβλήθηκαν στον Ανάδοχο 3 ποινικές ρήτρες λόγω μη τήρησης των Ενδεικτικών Τμηματικών Προθεσμιών, και στις 16/03/2020 η Ανάδοχος «GD INFRASTRUTTURE» κηρύχθηκε έκπτωτη σύμφωνα με το άρθρο 160 του ν. 4412/2016.Ως συμπέρασμα αναγάγεται πως “η επιλογή της κατάτμησης του έργου σε 8 επιμέρους εργολαβίες υπήρξε καταστροφική και δεν προσιδίαζε σε καμία απολύτως περίπτωση στο συγκεκριμένο έργο”. Αυτό που έρχεται ως νέο στην πολύκροτη υπόθεση είναι πως, όπως υποστηρίζεται στο έγγραφο, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε θέσει επανειλημμένα προς την -προηγούμενη- Ελληνική Κυβέρνηση την πλήρη διαφωνία της στην επιλογή της διαίρεσης του έργου σε επί μέρους εργολαβίες, ενώ είχε εκφράσει και τις ενστάσεις της για τις υπερβολικά χαμηλές προσφορές (μεγάλες εκπτώσεις) που υποβλήθηκαν.
Η υπόθεση των 8 εργολαβιών στο Πάτρα-Πύργος, έκλεισε από την πλευρά του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, στις 20 Μαρτίου όταν δόθηκε εντολή για τη διάλυση των υπογεγραμμένων Συμβάσεων (Τμήματα 2,5,6 και 7), καθώς και η ματαίωση των διαγωνισμών ανάθεσης των Συμβάσεων για τα Τμήματα 1,3 και 4 που μετά από τόσα χρόνια παρέμεναν σε
εκκρεμότητα.
www.ypodomes.com