Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Αυστηρά τα μέτρα για «κορωνο-εκδρομείς» το Πάσχα– Τα «παραθυράκια» για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε διά στόματος του πρωθυπουργού τον οδικό χάρτη της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα με μια σειρά ημερομηνιών – σταθμών, ωστόσο σε αυτές δεν περιλαμβάνεται χαλάρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων για την περίοδο του Πάσχα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαϊου και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων στις 10 Μαϊου, αλλά και την άρση απαγόρευσης διαπεριφερειακών μετακινήσεων μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαϊου. Θέλησε έτσι να προσφέρει ένα χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα ώστε να καλέσει τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και το Πάσχα, κατά το οποίο -όπως τόνισε- δεν πρέπει να γίνουν μετακινήσεις από τις πόλεις προς την επαρχία.

«Στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή αποτελεί τη μόνη επιλογή «που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων».

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα

Όπως συνέβη και την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και του περσινού Πάσχα, προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος εκτός νομού σε υποψήφιους «κορονο-εκδρομείς», τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ θα είναι δρακόντεια.

Για την εξασφάλιση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και συναθροίσεων, όλη η δύναμη της Αστυνομίας, σύμφωνα με συγκεκριμένες διαταγές που έχουν σταλεί στις κατά τόπους διευθύνσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, θα είναι στους δρόμους μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα, ενώ αυστηροποιούνται οι έλεγχοι ακόμα για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι μετακινήσεις με το ειδικό έντυπο μετακίνησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ολα τα χαρτιά θα ελέγχονται, ενώ αναλυτικές εξηγήσεις θα δώσει αύριο, Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως τόνισε τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αν φανεί ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται στα μέτρα.

«Η εμπειρία μας από την εικόνα των τελευταίων ημερών είναι πως ο κόσμος έχει καταλάβει ότι πρέπει να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα και πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι περισσότερο, όμως εμείς είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε προτείνουν οι ειδικοί της Υγείας» δήλωσε ο κ. Οικονόμου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι’ αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της απομάκρυνσης από τα αστικά κέντρα, των συγκεντρώσεων σε πάρκα και υπαίθριους χώρους, γύρω από χώρους λατρείας, στις αγορές και στους σταθμούς λεωφορείων.

Drones και ελικόπτερα για την επιτήρηση της κυκλοφορίας

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drones και τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις.

Η χρήση των εναερίων μέσων πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός, αποσκοπεί και στην επιτήρηση της πόλης για την προστασία περιουσιών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα, γι’ αυτό θα υπάρχουν και αυξημένες περιπολίες και αστυνομική παρουσία για την πρόληψη διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα κυρίως, που είναι κλειστά.

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

  • Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).
  • Έντονη παρουσία έξω από ναούς από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση
  • Αυξημένη επιτήρηση με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας
  • Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους έχουν εντολές να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και να ζητούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το λόγο της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών και ιδιαίτερα την μετάβαση σε πρόσωπα που έχει ανάγκη βοηθείας. Σε περίπτωση που αυτό δεν αποδεικνύεται θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ στους παραβάτες.

Ποιοι εξαιρούνται

Εκτός των περιορισμών, οι πολίτες δηλαδή στους οποίους επιτρέπεται η διαπεριφερειακή μετακίνηση, παραμένουν όσοι πρέπει να βγουν εκτός νομούς για τους εξής λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους εργασίας
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

Σημειώνεται πως όσοι μετακινούνται για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τις σχετικές βεβαιώσεις.

πηγη

Ακολουθήστε το