Άμεσες αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που έχει ξεπεράσει τα όρια του, απαιτούνται μετά τα φετινά φαινόμενα ευτελισμού του συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με λευκή κόλλα. Το μόνο βέβαια είναι ότι κάθε χρόνο παρατηρούνται τέτοια συμπτώματα, εφέτος ωστόσο το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε πολλά τμήματα, ευτελίζοντας τη διαδικασία. Μόνο με το όνομα τους θα αποκτήσουν την πολυπόθητη φοιτητική ιδιότητα αρκετοί υποψήφιοι. Η φετινή ακτινογραφία των βάσεων εισαγωγής περιλαμβάνει υποψηφίους που εισάγονται με λευκή κόλλα.
Η γλώσσα της αριθμητικής λέει ότι περίπου 2.500 άτομα θα δηλώσουν φοιτητές με βαθμούς κάτω από τη βάση. Κάτω από τη βάση «έπεσε» το 42% των τμημάτων ενώ σε ιστορικά χαμηλά «έπεσαν» εκτός από τις Ιατρικές σχολές και οι καθηγητικές σχολές με το Μαθηματικό της Σάμου, να φθάνει λίγο περισσότερο από τα 3.000 μόρια και το Φυσικό Καβάλας να κυμαίνεται κοντά στα 6.000 μόρια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Είναι απορίας άξιο πως οι φοιτητές αυτοί, σε περίπτωση που πάρουν τελικά πτυχίο θα διδάξουν τους μαθητές μαθηματικά και φυσική. Κάτω των 10.000 μορίων βρίσκεται το 42% των τμημάτων ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας «πανηγυρίζει» ότι πέρασε στα Πανεπιστήμια το 77%των υποψηφίων! Προς περαιτέρω διερεύνηση για την πορεία του συστήματος και την ανάγκη εκ βάθρων αλλαγής είναι η πρόσβαση σε τρία «πανεπιστημιοποιημένα» ΤΕΙ επί υπουργίας Γαβρόγλου με βαθμό κάτω από… 1!
Νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, που φαίνεται ότι απομακρύνεται από την λύση μίας βαθμολογίας, όπως η βάση του 10 που «κόβει» υποψηφίους. «Η κάθε σχολή θα βάζει βάση εισαγωγής σε ένα μάθημα, όπως η Νομική στα Αρχαία, το Μαθηματικό στα μαθηματικά» λέει μιλώντας στο protothema.gr η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λέγοντας ότι οι σχολές θα βάλουν το μάθημα που τους ενδιαφέρει περισσότερο, οπότε θα επιτυγχάνεται με εαυτόν τον τρόπο ότι θα πάρουν υποψηφίους με υψηλή βαθμολογία. Η υπουργός είπε ότι «μας προβληματίζει η εισαγωγή υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες σε ΑΕΙ». Για να τονίσει ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν έχει μία εύκολή λύση. «Πρόκειται για χρόνια παθογένεια που επιδεινώθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση με τη δημιουργία νέων τμημάτων στην Επικράτεια χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας».
«Θυμίζω ότι η Κυβέρνησή μας ανέστειλε τη δημιουργία των νέων τμημάτων που δεν είχαν ιδρυθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η υπουργός θύμισε επίσης ότι είχε προγραμματίσει και μείωση του αριθμού των εισακτέων σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και ανέμενε τον αριθμό που αυτά μπορούσαν να εκπαιδεύσουν , ωστόσο αυτή ηδιαδικασία συνέπεσε μ ε την πανδημία του κορωνοιού και κρίθηκε ότι έπρεπε να σταματήσει. Όσο για τον τρόπο εισαγωγής, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Μέρος της λύσης είναι και οι άλλες επιλογές που προσφέρονται στους νέους, είπε η υπουργός, «δρόμοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης – και εκεί βρίσκεται προ διαβούλευσης ένα Ν/Σ που αναβαθμίζει επαγγελματική Εκπαίδευση και κατάρτιση».
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι στην Ελλάδα το 2017 μόνο το 28,8% των σπουδαστών της ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγει την αρχική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση με τον ευρωπαικό μέσο όρο να είναι στο 47,8%. Επίσης στην Ελλάδα η απασχόληση των αποφοίτων της αρχικής ΕΕΚ είναι σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από την αντίστοιχη των αποφοίτων της γενικής εκπαίδευσης, όταν στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες, οι απόφοιτοι της αρχικής ΕΕΚ, απολαμβάνουν υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης.
www.protothema.gr