Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Βρετανία: Ο Τζόνσον αγνόησε τις οδηγίες των ειδικών για μίνι lockdown

Η κυβέρνηση της Βρετανίας και ειδικά ο Μπόρις Τζόνσον δέχονται επικρίσεις σήμερα επειδή αγνόησαν τις συστάσεις των επιστημονικών της συμβούλων να επιβάλουν αμέσως ήδη από τον Σεπτέμβριο μικρής διάρκειας lockdown στην Αγγλία προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επικρίνεται έντονα για τον χαώδη τρόπο που διαχειρίστηκε την επιδημία covid-19, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 42.900 άνθρωποι στη Βρετανία, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη, και έχουν μολυνθεί περίπου 618.000 άνθρωποι.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση είχε συστήσει ένα lockdown “δύο ή τριών εβδομάδων” για να αναχαιτιστεί “η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων”, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) τα οποία δημοσιεύθηκαν μόλις χθες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, που έχουν ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου, οι ειδικοί είχαν συστήσει επίσης την “άμεση” υιοθέτηση και άλλων μέτρων, όπως το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, την υιοθέτηση της τηλεργασίας και τα διαδικτυακά μαθήματα για τα πανεπιστήμια, όπως και την απαγόρευση των επισκέψεων στα σπίτια από μέλη άλλου νοικοκυριού.

Όμως η κυβέρνηση, που προσπαθεί με κάθε κόστος να αποφύγει ένα δεύτερο εθνικό lockdown, υιοθέτησε μόνο μία από τις προτάσεις των ειδικών: την τηλεργασία όπου αυτό είναι εφικτό.

“Λάβαμε μέτρα αυστηρά, στοχευμένα”, απάντησε σήμερα ο υπουργός Κοινοτήτων Ρόμπερτ Τζένρικ μιλώντας στο BBC4 , όπως η απαγόρευση των συγκεντρώσεων περισσότερων από έξι ατόμων σε όλη την Αγγλία και το κλείσιμο των παμπ στις 22:00.

“Ο πρωθυπουργός πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ζωής των ανθρώπων και του συστήματος υγείας απέναντι στον ιό, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στα πράγματα που μετράνε για εμάς ως κοινωνία, όπως η εκπαίδευση και η διατήρηση όσο περισσότερων θέσεων εργασίας γίνεται”, πρόσθεσε.

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει συνεχώς ότι “ακολουθεί την επιστήμη”, “είναι προφανές ότι απέρριψε σημαντικές προτάσεις των επιστημόνων”, αντέδρασε ο σκιώδης υπουργός Υγείας των Εργατικών Τζόναθαν Άσγουορθ.

“Οι υπουργοί πρέπει να μας πουν για ποιο λόγο απέρριψαν τις συστάσεις αυτές”, πρόσθεσε, ενώ προέβλεψε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν πιο αυστηρά μέτρα “καθώς όπως πλησιάζει ο χειμώνας τα πράγματα γίνονται πραγματικά σοβαρά”.

Χθες, Δευτέρα ο Τζόνσον παρουσίασε το νέο σύστημα “τριών επιπέδων” για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Με το σύστημα που εισηγήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός θα χωριστεί η Αγγλία σε «τρία επίπεδα» κανόνων: το μεσαίο, το υψηλού κινδύνου και το πολύ υψηλού κινδύνου. Το μεσαίο θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας, ενώ το υψηλό αφορά τις περιοχές που είναι σήμερα σε τοπικά lockdown.

Ως πολύ υψηλού κινδύνου θα χαρακτηριστούν οι περιοχές εκείνες όπου τα κρούσματα αυξάνονται ταχέως. Σε αυτές θα κλείσουν οι παμπ και τα μπαρ, ωστόσο τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα καταστήματα λιανικής θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Μέχρι στιγμής, η μοναδική κομητεία στην κατηγορία αυτή είναι το Μέρσισαϊντ, στη βορειοδυτική Αγγλία, ενώ από αύριο Τετάρτη προστίθεται και το Λίβερπουλ.

Ωστόσο ο επιδημιολόγος και αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα μέτρα αυτά, εκτιμώντας ότι στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου οι περιορισμοί που προβλέπονται “δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί” η covid-19.