Τέσσερις (4) ερωτήσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών συνυπέγραψε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, οι οποίες κατατέθηκαν από τον Τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και άλλους 70 βουλευτές.
Όπως σημειώνεται σε δελτίο τύπου του Αλέξη Χαρίτση:
Οι ερωτήσεις αφορούν στην ανάδειξη κενών και αδυναμιών για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών που έχουν προκύψει, ολιγωριών της Κυβέρνησης και προτάσεων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Δημόσια Διοίκηση, για την επαρκή αντιμετώπιση της υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Συγκεκριμένα :
- Η πρώτη ερώτηση αφορά την επέκταση των Υπηρεσιών Πρόνοιας και Κοινωνικής στήριξης μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «η βασική οδηγία, που τηρεί ο ελληνικός λαός με απόλυτη επιτυχία και μεγάλα προβλήματα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας «Μένουμε Στο Σπίτι» προϋποθέτει την «Βοήθεια Στο Σπίτι»,για όσους δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες». Ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται αν αποδέχεται τις συγκεκριμένες προτάσεις του Τομέα Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για επέκταση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, πρόσληψης ιατρικού προσωπικού και μόνιμων θέσεων για την σύνδεση με τις δομές Υγείας του ΕΣΥ, στήριξης των πολιτών που έχουν ανάγκη για προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων, ψυχολογικής στήριξης, προγραμμάτων σίτισης και κάλυψης των αναγκαίων κοινωνικών αγαθών κοινής ωφέλειας (θέρμανση, τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις, κλπ), κινητών μονάδων υγείας και δομών που δίνουν την δυνατότητα παροχής αυτών των υπηρεσιών από τους Δήμους προς τους πολίτες.
- Οισημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή και την παντελή απουσία μέτρων για την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», εν μέσω πανδημίας ” είναι το θέμα της δεύτερης ερώτησης προς τον ΥΠΕΣ κ. Θεοδωρικάκο. Η τραγική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση υπογραφής της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης, με ευθύνη της Κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», στη συντριπτική πλειονότητά τους, να μην έχουν πληρωθεί εδώ και πολλούς μήνες, ενώ παρατηρούνται πολύ μεγάλες ελλείψεις σε ατομικά μέσα και εξοπλισμό προστασίας των εργαζομένων. Ο υπουργός ερωτάται ποιες θα είναι οι ενέργειες για άμεση λύση του συγκεκριμένων προβλημάτων αλλά και για την εν γένει θωράκιση και στήριξη των εργαζόμενων στο κρίσιμο αυτό για την κοινωνία πρόγραμμα, την προώθηση του προγραμματισμού πρόσληψης 3.000 εργαζόμενων σε μόνιμες θέσεις για δράσεις του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την πρόβλεψη ενίσχυσης αυτών των εργαζομένων και όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.
- Η τρίτη ερώτηση αφορά τα «Μέτρα στήριξης αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων οικονομικών υποχρεώσεων τους προς τους ΟΤΑ και πρόσθετα μέτρα κοινωνικής και υγειονομικής προστασίας των απασχολούμενων και των εργαζομένων μέσω των ΟΤΑ».Στην ερώτηση κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη τόσο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, σε σχέση με οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τους Δήμους της χώρας, όπως την μη είσπραξη των δημοτικών τελών και τελών χρήσης ως το τέλος του χρόνου, την αναστολή καταβολής μισθωμάτων και την πολύμηνη ρύθμιση τους , την ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης, τον υποχρεωτικό έλεγχο της υγείας των εργαζομένων, που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, εργαζόμενοι σε τράπεζες, άστεγοι κλπ) από κινητές μονάδες υγείας καθώς και πρόσθετες προβλέψεις για τα παιδιά, την απασχόληση τους, τα τροφία των παιδικών σταθμών και των διδάκτρων από εκπαιδευτικές δομές των Δήμων. Ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές με δεδομένο ότι οι έως τώρα προβλέψεις της κυβέρνησης είναι ανεπαρκείς τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και σε επιχειρησιακές λειτουργίες προστασίας και βοήθειας των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.
- Τέλος, η τέταρτη ερώτηση τονίζει την «ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας και στήριξης των εργαζομένων στους ΟΤΑ». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: “η τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω των εργαζομένων της, καλείται, παράλληλα με το ΕΣΥ, να δώσει τη μάχη στην πρώτη γραμμή απέναντι στην εξάπλωση του ιού με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη συμβολή τους στο να διατηρηθεί η κοινωνία όρθια”. Πέρα, λοιπόν, από τα αρχικά γενικά μέτρα για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, ειδικά για τις ως άνω κατηγορίες των εργαζομένων στους ΟΤΑ θα έπρεπε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Μέτρα που σχετίζονται τόσο με τα μέσα ατομικής προστασίας τους, που υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις όσο και με την κάλυψη των οικογενειακών τους αναγκών και της οικονομικής τους ενίσχυσης. Οι προτάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουντην απόδοση του έκτακτου δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και την απόδοση έκτακτου επιδόματος επικινδυνότητας, λόγω της πανδημίας. Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός ερωτάται ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων στους κρίσιμους για την αντιμετώπιση της πανδημίας τομείς αλλά και για την υγειονομική τους θωράκιση και προστασία.