Παρασκευή
27
Δεκέμβριος
TOP

Γαβρόγλου: Έως τον Οκτώβριο το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Έως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχει γίνει γνωστό το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι αλλαγές στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. «Είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και δύσκολο ζήτημα» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είμαστε σχεδόν έτοιμοι και πιστεύω πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς θα προχωρήσουμε στις ανακοινώσεις».

Ο υπουργός, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε και στις μετεγγραφές φοιτητών, ξεκαθαρίζοντας ότι την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα υπάρξουν αλλαγές και σημείωσε ότι θα ισχύσει και η ρύθμιση για τις μετεγγραφές αδελφών.

Εξάλλου, ο κ. Γαβρόγλου έκανε απολογισμό της πορείας υλοποίησης του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είχε ψηφιστεί πέρυσι τον Αύγουστο. «Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» είπε.

Ειδικότερα για τα μεταπτυχιακά, τα στοιχεία που παρέδωσε το υπουργείο δείχνουν αύξηση στο σύνολο των προγραμμάτων που εγκρίθηκαν για την επόμενη χρονιά. Αναλυτικά, έως τον Δεκέμβριο του 2015, λειτουργούσαν 735 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (627 σε πανεπιστήμια και 108 σε ΤΕΙ). Από αυτά, τα 211 χωρίς δίδακτρα και 416 με δίδακτρα. Για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, θα λειτουργήσουν 923 ΠΜΣ συνολικά, από τα οποία τα 188 νέα. Σημειώνεται ότι τα δωρεάν μεταπτυχιακά θα ειναι 258 (47 περισσότερα από πέρυσι) και εκείνα με δίδακτρα 665 (249 περισσότερα από πέρυσι).

Αναφορικά με τα θέματα βίας και ανομίας στα ΑΕΙ, ο κ. Γαβρόγλου ανεφερε ότι την ερχόμενη εβδομαδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, με τις προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στις συνέργειες μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ. «Για πρώτη φορά μια τέτοιου είδους διαδικασία γίνεται από κάτω προς τα πάνω» σχολίασε και ενημέρωσε ότι εχουν τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς οι προτάσεις για τις συνέργειες μεταξύ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, καθώς επίσης και η πρόταση του ΕΚΠΑ για την Εύβοια. Σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιηθούν και οι προτάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την Ευρυτανία και τη Βοιωτία. Υπενθυμίζεται ότι τον δρόμο προς τη Βουλή έχουν ήδη πάρει τα σχέδια που αφορούν το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi