Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Γαργαλιάνοι: H πρώτη σπορά βιομηχανικής κάνναβης είναι γεγονός!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σπορά σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στην περιοχή Διακούπια Γαργαλιάνων!

Η πρώτη σπορά βιομηχανικής κάνναβης είναι γεγονός στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Η σπορά έγινε σήμερα το πρωί στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις του αγρότη από τους Γαργαλιάνους Παναγιώτη Βακαλόπολου σε έκταση 3 στρεμμάτων. Η έκταση έχει μισθωθεί από την εταιρεία Hellenic Cannabis Company, η οποία δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, ενώ το υλικό που θα παραχθεί από την καλλιέργεια θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία πολλών προϊόντων. Η διαδικασία της σποράς έγινε παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών από την Καλαμάτα καθώς εμπλέκονται τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί πως με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2016, η συγκεκριμένη δραστηριότητα χαρακτηρίζεται νόμιμη και επιλέξιμη αγροτική δραστηριότητα για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης (επιδότηση). Η διαφορά μεταξύ ινδικής και κλωστικής κάνναβης παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό. Η ευφορική ινδική κάνναβη από την οποία παρασκευάζεται το χασίς, περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία ΤΗC σε ποσοστό 16%, ενώ η κλωστική κάνναβη την περιέχει μόλις σε ποσοστό 0,2%.

Ο κ. Γιώργος Περακάκης, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Hellenic Cannabis Company μιλώντας στο gargalianoionline ανέφερε πως στόχος της εταιρείας είναι η εκμετάλλευση της βιομηχανικής κάνναβης σε όλο της το εύρος. Όσον αφορά για την επιλογή της περιοχής μας ανέφερε πως ο συνέταιρός του κατάγεται από τον Πύργο Τριφυλίας. Ο κ. Περακάκης ανέφερε πως, «Πρόκειται για μια σκέψη η οποία υπήρχε τον τελευταίο χρόνο και εφόσον το επέτρεψε η ελληνική νομοθεσία αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα. Σκοπός μας είναι να εκμεταλλευτούμε τον σπόρο της βιομηχανικής κάνναβης καθώς τα τελευταία χρονιά γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη και Αμερική. Ο σπόρος, σαν καρπός, της βιομηχανικής κάνναβης συγκαταλέγεται στα σούπερ φούντ, ουσιαστικά μιλάμε για μια υπερτροφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές. Στόχος μας είναι οι εξαγωγές κυρίως στην αγορά της Αμερικής και του Καναδά. Ελπίζουμε το κράτος να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Ελπίζουμε σε διάστημα ενός έτους θα καταφέρουμε να είμαστε έτοιμοι για εξαγωγή αλλά και να γίνει μια μονάδα επεξεργασίας για να φύγει σαν έτοιμο προϊόν στις αγορές του εξωτερικού. Κάθε σοδειά διαρκεί περίπου 60-90 ημέρες, είναι ανοιξιάτικη σπορά κατά κύριο λόγο, εμείς έχουμε επιλέξει ένα θερμοκηπιακό χώρο για να εκμεταλλευθούμε όλη τη χρονιά. Υπάρχουν γύρω στις 65 ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης, έχουμε επιλέξει μια η οποία χρησιμοποιείται πολύ στην κεντρική Ευρώπη, σε Τσεχία και Πολωνία. Οι σπόροι είναι πιστοποιημένοι, έρχονται με καρτελάκι από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πιστοποίηση όπου δίνεται και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΠΥΕΛ) Μεσσηνίας, κ. Παναγιώτης Αλευράς, ανέφερε πως στη χωρά μας η βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείτο μέχρι το 1957, μέχρι που απαγορεύτηκε καθώς είχε ταυτιστεί με τα σκληρά ναρκωτικά. Όπως ανέφερε ο ίδιος, στη Γαλλία καλλουργούνται περίπου 150.000 στρέμματα, περίπου το μισό της Ευρώπης. Το 2016 επιτράπηκε η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, ωστόσο την πρώτη χρονιά σπάρθηκαν μόνο 20 στρέμματα καθώς η απόφαση της νομιμοποίησης εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2016 και πρόκειται για εαρινό φυτό. Το έτος 2017 σπάρθηκαν 300 στρέμματα συνολικά στην Ελλάδα, με τα 100 από αυτά να βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Ο κ. Αλευράς είπε πως, «Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, ιδιαίτερα  για την φαρμακευτική κάνναβη η οποία ακόμη στην χώρα μας απαγορεύεται. Θα πρέπει να έρθει το νομικό πλαίσιο προκειμένου να επιτραπεί η καλλιέργεια, καθώς με πληροφορίες που έχω ο ετήσιος τζίρος αγγιχθεί τα 250 δις δολάρια. Υπάρχουν πολλοί επενδυτές που θέλουν να καλλιεργήσουν στη χώρα μας φαρμακευτική κάνναβη καθώς το κλίμα και το έδαφος ευνοεί την καλλιέργεια. Εμείς σαν Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στηρίζουμε με την τεχνογνωσία αυτή την καλλιέργεια η οποία μπορεί να στηρίξει την τοπική μας οικονομία που έχει ανάγκη από νέες και καινοτόμες καλλιέργειές».