Ζευγαράκια βγαίνουν ραντεβού, οικογένειες γευματίζουν σε εστιατόρια, καταναλωτές γεμίζουν τα καταστήματα. Αν εξαιρέσει κανείς τις μάσκες στα πρόσωπα, οι πολίτες της Γουχάν, της πόλης που επλήγη πρώτα και κύρια στην Κίνα από την πανδημία του κορωνοϊού, ζούνε πλέον μια σχεδόν κανονική ζωή, έναν χρόνο μετά το μεγάλο ξέσπασμα της Covid-19.
Η ζωή κυλά κανονικά για μικρούς και μεγάλους, που νίκησαν τον φόβο και ζουν πρακτικά στη μετά-Covid εποχή.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αλλαγή για τα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της Γουχάν, όσους επιβίωσαν της επιδρομής του κορωνοϊού στα τέλη του 2019 και στους πρώτους μήνες του 2020.
Οι κάτοικοι του εμπορικού κόμβου στον σημαντικό ποταμό Γιανγκ Τσε πέρασαν 76 μέρες σε ασφυκτικό λόκνταουν, από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2020.
Χωρίς επιστημονική γνώση ή προηγούμενο τέτοιας καραντίνας, το κινεζικό κράτος αντέδρασε σπασμωδικά, αρχικά με την υποβάθμιση της επιδημίας, μετά με την αποσιώπηση της πανδημίας και τελικά με την επιτυχή προσπάθεια «φυλάκισης» των πολιτών στα σπίτια τους, ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού.
Τα νοσοκομεία ξεχείλιζαν από ασθενείς και έστελναν πολλά κρούσματα στο σπίτι τους, όπου μόλυναν και άλλους.
Το διεθνές πρακτορείο Associated Press φωτογράφισε τη ζωή στην κινεζική μεγαλούπολη σήμερα, έναν χρόνο μετά την έναρξη του σκληρού λόκνταουν, δείχνοντας πώς μπορεί να είναι η ζωή σε άλλες χώρες μετά τον εμβολιασμό μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού.
Οι Κινέζοι κάνουν τις αγορές και τις ετοιμασίες τους για τη μεγάλη γιορτή κάθε έτους, που είναι η κινεζική πρωτοχρονιά. Φέτος η έναρξη του Έτους του Βοδιού είναι σε τρεις εβδομάδες, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
Ντυμένοι ζεστά λόγω του χειμερινού ψύχους, οι κάτοικοι της πόλης γεμίζουν τον κεντρικό πεζόδρομο της Γουχάν που έναν χρόνο πριν έμοιαζε στοιχειωμένος.
Πάνω από 3.800 κάτοικοι της μεγαλούπολης στην επαρχία Χούμπεϊ έχασαν τη ζωή τους, αποτελώντας περίπου το 90% του επίσημου απολογισμού των θυμάτων σε όλη την Κίνα.
Τώρα πια οι κάτοικοι της Γουχάν κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς σε ένα από τα θεωρούμενα ως πλέον ασφαλή αστικά κέντρα.
Η ζωή και η οικονομία κινούνται κανονικά, με μόνη ουσιαστική προφύλαξη τη χρήση μασκών, ενδεχομένως και κάποιες αποστάσεις.
Οι αρχές ετοιμάζονται κι εκείνες για την κινεζική πρωτοχρονιά, όπου η μετακίνηση από πόλη σε πόλη και από επαρχία σε επαρχία φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Πηγή: Αssociated Press