Δευτέρα
18
Νοέμβριος
TOP

Δερμιτζάκης: Θα έρθουν πιο δύσκολες συνθήκες – Να τηρούμε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Η πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων αλλά και η εικόνα που παρουσιάζει παγκοσμίως, ανησυχεί τους ειδικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Αναφερόμενος στο Παρίσι και τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης, είπε ότι υπάρχει μια παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που αποδίδεται μερικώς στην έλευση του χειμώνα.

«Υπάρχει μια τεράστια αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλές χώρες».

Τόνισε ότι θα πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από το τι συμβαίνει γύρω μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

«Πρέπει τώρα να μάθουμε τα μέτρα ώστε να είμαστε προστατευμένοι όταν θα έρθουν οι πιο δύσκολες συνθήκες».

Όπλο αλλά όχι πανάκεια η μάσκα

Σχετικά με την χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό όπλο», ωστόσο δεν είναι πανάκεια.

Μαζί με την χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρούνται και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας, με σημαντικότερο αυτόν της απόστασης.

Όσον αφορά στο ΕΣΥ, ο καθηγητής δήλωσε πως «από την στιγμή που το σύνολο των κρουσμάτων δεν είναι τεράστιο, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο».

Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα ανά τη χώρα και όχι συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, αφού το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα κατά αυτόν τον τρόπο.

«Αν όλα τα κρούσματα που έχει η Ελλάδα βρισκόντουσαν στη Θεσσαλονίκη, θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η διαχείριση από το να είναι διασπαρμένα όπως είναι τώρα».

Σημαντικό να γίνονται συχνά τεστ

Αναφερόμενος στα καινούργια κρούσματα που προέκυψαν στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνονται συχνά τεστ σε ηλικιωμένους και προσωπικό.

«Έχει σημασία το πόσο συχνά γίνονται προληπτικά τεστ», τόνισε και είπε ότι ρόλο παίζει και το επίπεδο των κρουσμάτων στη χώρα, αφού όσο αυξάνονται τόσο θα προκύπτουν νέες μολύνσεις.

Το lockdown δεν είναι καλή λύση

Σχετικά με ένα νέο πιθανό lockdown, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν είναι καλή λύση, αλλά θα «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τις λύσεις μέσα από τις δραστηριότητές μας».

www.in.gr