Όσοι ιδιοκτήτες απευθύνονται στον δήμο της περιοχής τους για να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα βρίσκονται μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη.
Βάσει νόμου οι ιδιοκτήτες κλειστών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων απαλλάσσονται από τα τέλη για το διάστημα που το διαμέρισμα ήταν κλειστό ως τις 19 Ιουλίου οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος.
Πράγματι εάν ο ιδιοκτήτης εμφανίσει βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ και υπεύθυνη δήλωση ότι το ακίνητο είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο για το συγκεκριμένο διάστημα, οι δήμοι διαγράφουν την οφειλή.
Ο νόμος ωστόσο προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ύστερα.
Εάν ο ιδιοκτήτης δηλαδή υποβάλλει τη δήλωση τον ερχόμενο Οκτώβριο θα απαλλαγή μεν από την οφειλή ως τις 19 Ιουλίου, θα πληρώσει όμως δημοτικά τέλη για το διάστημα από τον Ιούλιο ως την ημέρα υποβολής της αίτησης.
Εξίσου μεγάλο μπάχαλο, όμως, επικρατεί σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” και όταν κάποιος ιδιοκτήτης ζητά βεβαίωση καταβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) προκειμένου να προχωρήσει στη μεταβίβαση ακινήτου. Άλλοι δήμοι χρεώνουν μόνο το ΤΑΠ της τελευταίας πενταετίας και χορηγούν τη βεβαίωση χωρίς περαιτέρω έρευνα. Άλλοι δήμοι κάνουν έρευνα και για άλλες οφειλές όπως τα δημοτικά τέλη και χρεώνουν αναδρομικά μεγάλα ποσά για ακίνητα που είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Άλλοι δήμοι χρεώνουν τα αναδρομικά για μια 5ετία ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για χρέωση αναδρομικών 9ετίας ή ακόμη και 20ετίας. Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων τονίζουν ότι παρά τις διατάξεις που πέρασαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο το ζήτημα έχει περιπλεχθεί περισσότερο και οι πολίτες είναι ουσιαστικά έρμαια στην «ερμηνεία» κάθε δήμου.
newsit.gr