Πέμπτη
14
Νοέμβριος
TOP

Δυνατή η πρόσβαση αγροτών στα εγγυημένα έως 80% δάνεια

Οι σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια του νέου κύκλου του προγράμματος εγγυοδοσίας δανείων για κεφάλαια κίνησης, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα, από το επιπλέον 1 δις ευρώ που θα διαθέσει η ΕΑΤ για δάνεια της συγκεκριμένης κατηγορίας, τα 700 έως 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως ακριβώς το ξεκαθάρισε ο υφυπουργός, Κώστας Σκρέκας, «στο υπό σύσταση Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα είναι  υπεύθυνο για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης και θα είναι διαθέσιμο στην αγορά εντός του Σεπτεμβρίου, θα έχουν πλέον πρόσβαση οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια». 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε θα προσφέρονται μερικές εγγυήσεις για επιλέξιμα δάνεια για κεφάλαια κίνησης (έως 80%) άλλα και η δυνατότητα επιδότησης των προμηθειών εγγύησης (ως 100%), ώστε να επιτυγχάνεται μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ρευστότητας την παρούσα χρονική στιγμή.

Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, παρέχει εγγύηση έως το 80% του δανείου, ενώ το ανώτατο ποσό που μπορεί να ζητήσει μια επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει:

  1. Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της Επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για το 2019. Στην περίπτωση Επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του ή
  2. Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της Επιχείρησης κατά το έτος 2019 ή
  3. Μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων Α και Β για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για μεγάλη επιχείρηση.

 Να αναφερθεί επίσης ότι οι διευκρινήσεις από την πλευρά του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ήρθαν με αφορμή την απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμου Χαρακόπουλου, για τις σοβαρές επιπτώσεις που είχαν οι κυβερνητικές επιλογές για τον περιορισμό της πανδημίας σε συνεταιρισμούς και αγροτικές επιχειρήσεις.

«Εν όψει της λήψης μέτρων κατά του νέου κύματος της πανδημίας» τόνισε ο Λαρισαίος βουλευτής, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα την πρωτογενή παραγωγή. Να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες παρενέργειες στις αγροτικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς, άλλα και να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητά τους, κυρίως διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε ρευστότητα».
Πηγή: agronews.gr