Σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πολέμων την τελευταία δεκαετία. Στο πρόσφατο πόλεμο της Συρίας αιτίες θανάτου παιδιών ήταν οι τραυματισμοί, τα πολλαπλά εγκαύματα που προκλήθηκαν στο σώμα τους από βομβαρδισμούς, οι πυροβολισμοί ενώ κυριότερη αιτία θανάτου ήταν οι τραυματισμοί της κεφαλής και του τραχήλου.
Τα δε επιζώντα παιδιά αντιμετωπίζουν σωματικά και ψυχικά τραύματα, τοξικό στρες, μετατραυματικό στρες καθώς επίσης σωματικές και διανοητικές αναπηρίες που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή σωματική και ψυχοκοινωνική τους λειτουργία και ευημερία. Επιπλέον στα παιδιά αυτά κυριαρχεί η επιδείνωση ασθενειών καθώς επίσης νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές που έχουν ως συνέπεια τη μείωση του προσδόκιμου ζωής.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ανακοίνωση με τίτλο «Οι επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά. Πρόσφατος Συριακός» των Ε. Σταματοπούλου, Λ.Βαλάση, Σ.Βαλάση, Δ.Τσιλιά , Α.Αντωνάκου και Α. Σταματοπούλου η οποία παρουσιάστηκε στο 50ο Συμπόσιο Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη . Η ανακοίνωση βασίστηκε σε βιβλιογραφική ανακοίνωση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων PubMed και πραγματοποιήθμε με σκοπό τη διερεύνηση της έκθεσης των παιδιών στη δίνη του πολέμου
«Παιδιά που διαμένουν σε στρατόπεδα εσωτερικών συνόρων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες, υποσιτισμό, κακοποίηση, εμπορία και εκμετάλλευση. Οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης , ο υποσιτισμός, η μη πρόσβαση σε πόσιμο καθαρό νερό και τρόφιμα, η ανασφάλεια, η βία, η κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας, τα μειωμένα ποσοστά εμβολιασμού έχουν αποτέλεσμα την αύξηση μεταδοτικών ασθενειών, επιδημιών και τον φόβο εξάπλωσης σε γειτονικές χώρες. Αναφέρονται ποσοστά μηνιγγίτιδας, ιλαράς , ηπατίτιδας, τυφοειδούς πυρετού, φυματίωσης, λεϊσμανίασης ακόμη και πολιομυελίτιδας. Επιπρόσθετα κυριαρχεί η επιδείνωση ασθενειών, λοιμώξεις, αναιμία, νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές με συνέπεια τη μείωση του προσδόκιμου ζωής» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.
sofokleousin.gr