Με τη συγκομιδή να βρίσκεται στα τελικά της στάδια και μία ελαφρά άνοδο να αποτυπώνεται στις τιμές παραγωγού, χωρίς όμως να εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για πράξεις, εγχώριοι έμποροι και τυποποιητές φαίνεται ότι στηρίζουν περισσότερο το εμπόριο του προϊόντος.
Οι συνεταιρισμοί, από την πλευρά τους, επιδιώκουν τη διασφάλιση καλύτερων τιμών από τις επικρατούσες, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας και, έως έναν βαθμό, το επιτυγχάνουν. Ωστόσο, η άρση των εμποδίων στο εμπόριο, αλλά και η όποια άνοδος των τιμών εξακολουθούν να σχετίζονται με την προσδοκία για άνοιγμα της εστίασης και έξοδο από τις τρέχουσες συνθήκες.
Στην Κρήτη, το 80% της παραγωγής εκτιμάται ότι έχει συγκομιστεί. «Είμαστε προς το τέλος, ήταν μία καλή χρονιά, μία βεντέμα με εξαιρετικά ποιοτικά ελαιόλαδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μύρος Χιλεντζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι παρά τις αρχικές προσδοκίες για τιμές στα επίπεδα των 3 ευρώ και με το νησί να έχει απομακρυνθεί από την περσινή καταστροφική χρονιά, οι τρέχουσες τιμές δείχνουν γαντζωμένες στα 2,60 ευρώ μεσοσταθμικά, μετά τη μικρή αύξηση κατά δέκα λεπτά σε σύγκριση με το διάστημα πριν από τις γιορτές.
«Δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι περισσότερες πράξεις γίνονται από εγχώριους τυποποιητές, ενώ σε ό,τι αφορά τους Ιταλούς οι μεγάλες βιομηχανίες δουλεύουν με μια δυναμικότητα της τάξεως του 20%», σχολίασε ο ίδιος, αποδίδοντας την εικόνα στα προβλήματα που έχει προκαλέσει διεθνώς η πανδημία.
Με καλύτερη από την επικρατούσα τιμή διέθεσε δύο βυτία ο ΑΣ Εμπάρου
Στα 2,76 ευρώ/κιλό συν ΦΠΑ διατέθηκε, μέσω διαγωνισμού, την περασμένη Παρασκευή ποσότητα 50 τόνων του Συνεταιρισμού Εμπάρου σε εταιρεία εμφιάλωσης στο Ηράκλειο. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο του συνεταιρισμού, οξύτητας κάτω των 3 γραμμών, έπιασε μία καλή τιμή, από τα επίπεδα κάτω των 2,70 που επικρατούν, σχολίασε ο πρόεδρός του, Γιώργος Περογιαννάκης, και μάλιστα σε περίοδο που δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά.
Στη διάθεση 30 τόνων, οξύτητας 2 γραμμών, προχωρά μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας αυτή την εβδομάδα και ο Συνεταιρισμός Κριτσάς στον Αγ. Νικόλαο. Μία κίνηση περισσότερο ανιχνευτική, καθώς συνήθως, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Νίκο Αφορδακό, προτιμά να διαθέτει τυποποιημένο το υψηλών προδιαγραφών βραβευμένο ελαιόλαδό του. Η οργάνωση φέτος βλέπει υπερδιπλάσιες ποσότητες των περσινών.
Κατά τον ίδιο, οι τιμές, που στην περιοχή κυμαίνονται κάτω από τα 3 ευρώ, σχολιάζονται ως πάρα πολύ χαμηλές για τον παραγωγό που δεν μπορεί να βγάλει τα έξοδά του, ενώ πανδημία και κυρίως κλειστή εστίαση έχουν επηρεάσει την ομαλή εξέλιξη του εμπορίου σε εσωτερικό και εξωτερικό.
Πάρα πολύ καλές είναι οι ποιότητες και στην επαρχία Μεραμβέλλου, όπου έχει συγκομιστεί το 70% και περίπου σε έναν μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία, εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Ζαχαριάδης. Κατά τον ίδιο, η κατάσταση είναι ρευστή σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι οποίες διαμορφώνονται στα 2,80-3 ευρώ με βάση τις 3 γραμμές.
Κρατούν ποσότητες στην Ηλεία, περιμένοντας ακόμη καλύτερες τιμές
Μικρότερη παραγωγή ελαιολάδου, ακόμα και κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, αναμένουν Ηλεία και Αχαΐα, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας του 2020 που επηρέασαν την ανθοφορία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ Ηλείας, η φετινή παραγωγή υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στους 25.000 τόνους. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις του ελαιοκάρπου, αλλά και των ελαιοδένδρων ανά περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές στις οποίες η μείωση φτάνει ακόμα και το 60%. Ωστόσο, η ποιότητα κυμαίνεται σε καλά επίπεδα, γεγονός που χαροποιεί τους παραγωγούς, καθώς θα μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές.
Στην Ηλεία, η τιμή διάθεσης κυμαίνεται στα 2,50-2,60 ευρώ το κιλό, με οξύτητα που δεν ξεπερνάει το 0,3. Οι παραγωγοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής για την εξέλιξη της τιμής, η οποία παρουσιάζει ανοδική πορεία. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, έχει οδηγήσει πολλούς παραγωγούς να αποθηκεύουν το παραγόμενο ελαιόλαδο, με την ελπίδα να πετύχουν καλύτερη τιμή.
Στην Αχαΐα, η μέση τιμή φέτος στο χονδρεμπόριο φτάνει τα 2,2 ευρώ το κιλό, ελάχιστα αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Στην περιοχή, η συγκομιδή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Γενάρη.
Ελαφρώς υψηλότερες οι τιμές σε ελαιόλαδο και Καλαμών στη Μεσσηνία
Ελαφρώς υψηλότερες τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται και οι τιμές στη Μεσσηνία, που κινούνται στα 2,60 για το έξτρα παρθένο και στα 2,70 για το ΠΟΠ, έναντι των 2,50 και 2,60 αντίστοιχα που βρίσκονταν «παγωμένες» το προηγούμενο δίμηνο.
Μια συγκράτηση εν αναμονή της άρσης των μέτρων προς την άνοιξη, οπότε και αναμένεται να κινηθεί η αγορά, αλλά και να αυξηθεί η τιμή, καθώς και μια τάση πράξεων σώρευσης σε προσιτές τιμές για να διατεθεί αργότερα το προϊόν σε καλύτερες, γίνονται αντιληπτές και από τη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους, μεταφέρει από την περιοχή ο γεν. διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος. Με ένα 5% σχεδόν να υπολείπεται σε επίπεδο νομού για την ολοκλήρωση της συγκομιδής, οι παραγωγοί μπαίνουν πλέον σε διαδικασίες θρέψης.
Παράλληλα, και σε ό,τι αφορά τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών, κατά τον ίδιο, οι τιμές έχουν ανέβει κατά δέκα λεπτά περίπου, στα 0,70-0,75 ευρώ/κιλό για τα 200 κομμάτια, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από το 70% της φετινής σοδειάς –στην περιοχή τουλάχιστον– κατευθύνθηκε στην ελαιοποίηση, αφού τα περσινά αποθέματα δεν απορροφούνταν ή απορροφούνταν σε εξευτελιστικές τιμές, σχολίασε.
Αναμένοντας την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ κατά της απόφασης Αποστόλου την άνοιξη, φορείς της Μεσσηνίας ετοιμάζονται τις επόμενες εβδομάδες να καταθέσουν πρόταση-οδικό χάρτη στο ΥΠΑΑΤ για τη διασφάλιση και την αναβάθμιση της ζώνης ΠΟΠ και λύσεις για τις υπόλοιπες περιοχές που καλλιεργούν την ποικιλία.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις αδυναμίες, γιατί αλλιώς δημιουργούμε τετελεσμένα που, δυστυχώς, θα ευνοούν γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν μπει για τα καλά στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και μας έχουν κιόλας υποκαταστήσει», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πάζιος, τονίζοντας την ανάγκη για εθνική στρατηγική τόσο στις Καλαμών, όσο και στο ελαιόλαδο.
Θετικός ο απολογισμός για την ΚΑΣΕΛ Λακωνίας
Η συγκομιδή οδεύει προς την ολοκλήρωσή της στη Λακωνία και στην ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν στοιχεία για τα αποτελέσματα της χρονιάς. «Η συλλογή προχώρησε πάνω από το 70% και μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσει το 90%», εκτίμησε ο πρόεδρός της, Νίκος Γραμματικάκης. Στην περιοχή των Μολάων όπου εδρεύει, οι ποσότητες δείχνουν λίγο πιο πάνω από την περσινή χρονιά.
«Περιμένουμε να ολοκληρωθεί για να πούμε με σιγουριά πόσο», σημείωσε. Κατά τον ίδιο, οι τιμές είναι βελτιωμένες κατά 15% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αφού από τα 2,50-2,60, φέτος είχαμε τιμές στα 2,90-3 ευρώ, ανέφερε. «Η πανδημία επηρεάζει αρκετά την εσωτερική αγορά, αλλά εμάς που δίνουμε το 90% της παραγωγής μας στο εξωτερικό δεν φαίνεται να μας έχει επηρεάσει», σχολίασε, προσθέτοντας ότι το 2020 έκλεισε λίγο καλύτερα από το 2019. Η ΚΑΣΕΛΛ κάθε χρόνο εμπορεύεται 600-700 τόνους ελαιολάδου.
Τα τελευταία χρόνια, δείχνει μάλιστα ενδιαφέρον και για το βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, κινείται πολύ καλά στην αγορά, με τιμές 30%-35% πάνω από το συμβατικό, ωστόσο φέτος έχει πολύ μικρή παραγωγή.