Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να «τρέξει» ο τρίτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου τα ποσά των δανείων θα υπολογισθούν με βάση τη μείωση τζίρου ως τα τέλη Ιουλίου.
Σε αυτή την φάση, θα διανεμηθούν περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτόν τον κύκλο του προγράμματος θα μπορούν να συμμετάσχουν οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή μηχανή, δηλαδή κυρίως οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, ακόμη και αν χαρακτηρίζονται ως προβληματικές με βάση τους κοινοτικούς κανόνες.
Οι πληρωμές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, ενώ τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια θα πιστώνονται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να μεσολαβεί το τραπεζικό σύστημα.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν τον τζίρο τους για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και όσο μεγαλύτερη είναι η πτώση τζίρου, τόσο υψηλότερη θα είναι η κρατική ενίσχυση.
Υπενθυμίζεται ότι στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ο αριθμός των επιχειρήσεων που έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή ανήλθε σε 89.729 και έχουν λάβει άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,259 δισ. ευρώ.
Συνολικά, από τον α’ και τον β’ κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν καταβληθεί 1,861 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι να χορηγηθούν 3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο τρίτος κύκλος θα έχει ανώτατο όριο ένα ποσό περίπου 1,1 δισ. ευρώ.
Στο επίκεντρο της στήριξης αναμένεται να βρεθούν τα καταστήματα εστίασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, τα οποία έχουν υποστεί δραµατική καθίζηση τζίρου μετά την άρση της καραντίνας και οι καταστηματάρχες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου πως το φθινόπωρο θα υπάρξουν λουκέτα και απολύσεις.
Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης στις τουριστικές γειτονιές της πρωτεύουσας, όπως το Μοναστηράκι, η Πλάκα, το Θησείο και το Σύνταγµα, ζητούν περαιτέρω στήριξη, καθώς η πρωτεύουσα δεν έχει τουρίστες και οι Αθηναίοι λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού δεν επισκέπτονται το κέντρο, µε αποτέλεσμα ο τζίρος στα μαγαζιά να έχει μειωθεί κατά 80%.
πηγή: cnn.gr