Επιδοτήσεις για την προμήθεια αποστειρωτών αέρα κλειστών χώρων προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που καταρτίζεται για τον κλάδο της εστίασης και το οποίο εξήγγειλε χθες απ’ το βήμα της Βουλής ο υπ. Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτή την περίοδο γίνεται η τεχνική προεργασία με στόχο το νέο πρόγραμμα να είναι σε θέση να «τρέξει» από τον Απρίλιο και μετά.
Το πρόγραμμα, που συγκροτείται σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της εστίασης, θα ακολουθεί το μοτίβο του προγράμματος που «τρέχει» ήδη και αφορά ενισχύσεις για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων για εξωτερικούς χώρους.
Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος δεν έχει οριοθετηθεί ακόμα, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 60 και 80 εκατ. ευρώ.
Το σκεπτικό πίσω απ’ την σχεδιαζόμενη επιδότηση επί των αποστειρωτών αέρα κλειστών χώρων είναι η με κάθε τρόπο διευκόλυνση για την ομαλή επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης με βάση τα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει η πανδημία αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Αυτό ήταν εξάλλου και το σκεπτικό για το πρόγραμμα επιδότησης των θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, που «τρέχει» ήδη.
Σημειωτέον ότι επιδοτήσεις για την προμήθεια μηχανημάτων αποστείρωσης του αέρα έχουν ζητήσει και οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, προτείνοντας το ως ένα απ’ τα μέτρα ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας προκειμένου να μην επιβάλλονται lockdowns στην αγορά.
Οι τιμές των συγκεκριμένων μηχανημάτων ξεκινούν από τα 300 ευρώ περίπου και καλύπτοντας συνήθως ένα χώρο 50 τμ και κλιμακώνονται ως και πάνω από 1.000 ευρώ ανάλογα με τις δυνατότητες τους και το εύρος κάλυψης των τετραγωνικών μέτρων του χώρου.
Ως σημαντικό μέτρο για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης χαρακτηρίζει το πρόγραμμα επιδοτήσεων αποστειρωτών αέρα ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων) κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος είναι σε ευθεία συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης, αν και όπως λέει περιμένει την εξειδίκευσή του.
Παράλληλα τονίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα των επιχειρήσεων, κλειστών και ανοικτών, είναι η έλλειψη εσόδων για την κάλυψη των παγίων εξόδων. Εμμένει στην πρόταση που έχει καταθέσει – μεταξύ άλλων – η Π.Ο.Ε.Σ.Ε. για ενίσχυση κάθε καταστήματος εστίασης με ένα ποσό που θα φτάνει το 30% του τζίρου, που είχε δηλώσει τον ίδιο μήνα πέρυσι, αντί των οριζόντιων προβλέψεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που τελικά καταλήγουν να απαιτούν και περισσότερα Κεφάλαια.
Κρούει μάλιστα καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης στη χώρα, που φθάνουν συνολικά τις 80.000, απλά να μην επαναλειτουργήσει.
Η κρατική βοήθεια
Χθες πάντως κατά την απάντηση που έδωσε σε κοινοβουλευτική ερώτηση ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι πλέον η Επιστρεπτέα προκαταβολή θα γίνεται σε μηνιαία βάση και όχι σε διμηνιαία, προκειμένου να πάρουν προτεραιότητα τα καταστήματα που ήταν διαρκώς κλειστά, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν της εστίασης.
«Εκτιμούμε ότι βάσει αυτής της κίνησης, τα καταστήματα που ήταν διαρκώς κλειστά, όπως η εστίαση, θα έχουν πλεονέκτημα ως προς την απορρόφηση χρημάτων σε σχέση με επιχειρήσεις που εν μέρει άνοιξαν, όπως παραδείγματος χάρη το λιανικό εμπόριο που τον μισό Ιανουάριο δούλεψε και δούλεψε καλά. Εκτιμούμε λοιπόν ότι στην Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 θα υπάρχει σοβαρή, καλύτερη αντιμετώπιση των καταστημάτων εστιάσεως», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο κ. Γεωργιάδης, παράλληλα επιχείρησε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, να δώσει στοιχεία για το ύψος της κρατικής βοήθειας προς τα καταστήματα του κλάδου.
Μεταξύ άλλων τόνισε πως η κρατική βοήθεια το 2020 έφτασε τα 1,93 δισ ευρώ, που εάν προσμετρηθούν με τα 4,2 δισ ευρώ που τζίραρε πέρυσι ο κλάδος, οι τελικές απώλειες σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019 είναι μόλις 300 εκατ. ευρώ περίπου.
«Οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 ως 5 άτομα στην εστίαση έχουν λάβει από την επιστρεπτέα 5, περίπου 2000 ευρώ το κατώτατο όριο, δεν πληρώνουν ενοίκια Ιανουάριο, Φεβρουάριο, τώρα και Μάρτιο. Δεν πληρώνουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους τους που έχουν τεθεί σε αναστολή. Έχουν αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και η αποπληρωμή τους έχει πάει στο μέλλον», σημείωσε ο υπουργός. Υπενθύμισε δε ότι οι επιχειρήσεις με ενήμερες οφειλές στις 30/9 του Σεπτεμβρίου, δηλαδή του 2020, μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου και τοκοχρεωλυτικών δόσεων επιχειρηματικών δανείων. «Θα πληρώσουμε και τους τόκους των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων», προανήγγειλε.
Επίσης σημείωσε τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% που θα ισχύσει ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους μήνες του lockdown, τη δωρεάν παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου για την ανάπτυξη επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και τη μείωση 50% του τέλους που αναλογεί στους μήνες που η επιχείρηση ήταν σε λειτουργία.
Αναλυτικότερα για την Επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε πως «για τις επιχειρήσεις άνω των 5 ατόμων, από την Επιστρεπτέα 5 έλαβε η κάθε επιχείρηση το λιγότερο 4.000 ευρώ. Πάλι δεν πληρώνουν ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, μην τα επαναλαμβάνω, γιατί αυτά ισχύουν για όλους, ακριβώς τα ίδια όπως τα ανέφερα και για τις άλλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το κάθε κατάστημα εστίασης κατά μέσο όρο, μόνο από την Επιστρεπτέα 5, πήρε 4.592 ευρώ. Υπενθυμίζω το μισό είναι μη επιστρεπτέο. Δηλαδή το μισό είναι χάρισμα. Χάνουμε την αίτηση της επιδότησης για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις. Δεν τη χάνουμε με την έννοια του δώρου. Για να μην παρεξηγηθώ. Επίσης ένα κατάστημα παροχής ποτών έλαβε κατά μέσο όρο 3.139 ευρώ. Συνολικά 21.087 επιχειρήσεις κρίθηκαν επιλέξιμες για το πρόγραμμα αυτό».
www.newmoney.gr