Κυριακή
12
Ιανουάριος
TOP

Ζητούν τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού εξόφλησης επιταγών σε αναστολή με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού εξόφλησης επιταγών σε αναστολή, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ζητούν από κοινού μ επιστολή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελ/σου και το 11ο ΠΤ Ν/Α Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Αναλυτικά:

 Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Από την αρχή της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της, από κοινού οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς της Πελοποννήσου είχαμε επισημάνει την  ανάγκη να παρθούν πρόσθετα παράλληλα μέτρα επικεντρωμένα στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Σε επιστολή μας από τον περασμένο Αύγουστο, ανάμεσα στις υπόλοιπες παρατηρήσεις μας για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων  στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, είχαμε τονίσει την κρισιμότητα της οριστικής διευθέτησης του ζητήματος της αναστολής των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Οι ρυθμίσεις αναστολής της ημερομηνίας λήξεως των επιταγών, όπως αυτές που εφαρμόστηκαν τη περασμένη άνοιξη και όπως η νεότερη ρύθμιση που ανακοινώθηκε στις 19/11 από τον κ.κ. Υπουργό Οικονομικών και προβλέπει μετάθεση της ημερομηνίας πληρωμής κατά 75 μέρες από αυτή της έκδοσης, λύνουν εν μέρει το ζήτημα που προκύπτει και σε ό,τι αφορά στους εκδότες, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να μεταθέσουν τις πληρωμές των επιταγών που έχουν εκδώσει, με ημερομηνία λήξης εντός της διάρκειας του «απαγορευτικού», σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν και θα διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια λόγω της επαναλειτουργίας της επιχείρησης τους.

Όπως, όμως, γίνεται εύκολα αντιληπτό οι κομιστές/δικαιούχοι των επιταγών περιέρχονται σε δεινή θέση, αφού η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά τους καταδικάζει σε μηδενικές εισπράξεις για όλο το διάστημα ισχύος της. Πρόκειται για επιχειρήσεις που ήδη έχουν παραδώσει προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες τους, έχουν εφοδιάσει την αγορά διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της, έχουν επωμιστεί κόστος και ρίσκο και ταυτόχρονα καλούνται να επιβιώσουν σε ένα δυσμενές περιβάλλον εν μέσω πανδημίας με μια επιπλέον δυσβάστακτη επιβάρυνση του συναλλακτικού τους κυκλώματος (cashflow). Ειδικά, για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ανταποκρίνονται κανονικά στις υποχρεώσεις τους στο εξωτερικό, ενώ αναστέλλονται οι εισπράξεις τους στο εσωτερικό, είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση.

Γι’ αυτό το λόγο επισημαίνουμε την ανάγκη παροχής πόρων προς την κατεύθυνση εξόφλησης των μεταχρονολογημένων επιταγών στην αρχική ημερομηνία έκδοσής τους. Μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να σχηματοποιηθεί με ευέλικτα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία θα εξασφαλίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο, που θα χρηματοδοτούν τους εκδότες με ποσά αντίστοιχα με τις επιταγές που έχουν εκδώσει, μέσω της σύστασης ενός ειδικού λογαριασμού (Ταμείο) που θα καλύψει απευθείας τις επιταγές των εκδοτών και οι οποίοι στη λήξη της ρύθμισης θα καταβάλουν τα αντίστοιχα ποσά στον ειδικό λογαριασμό.

Φυσικά η συμμετοχή σε επίπεδο ποσών ανά εκδότη σε μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με το επίπεδο δαπανών χρήσης του, όπως αντλείται από τα πρόσφατα οικονομικά του στοιχεία, για την αποφυγή στρεβλώσεων σχετιζόμενων με ξέπλυμα χρήματος και εικονικές συναλλαγές.

Σε μια επέκταση του μέτρου θα μπορούσε να δοθεί μέσω του ειδικού λογαριασμού η δυνατότητα περεταίρω χαμηλότοκης παράτασης εξόφλησης της επιταγής από μεριάς του εκδότη.

Θεωρούμε πως μια πρωτοβουλία προς αυτή τη κατεύθυνση θα προσέφερε ταυτόχρονα σε όλα τα μέρη της αγοράς την ανάσα ρευστότητας και την δυνατότητα ευελιξίας ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που θέτει στο σύνολο της αγοράς η πανδημία ώστε να επιστρέψουν ομαλά στη κανονικότητα.

  

Για το Περιφερειακό

 Επιμελητηριακό Συμβούλιο

Πελοποννήσου

Ο Πρόεδρος

Για την Διοίκηση του 11ου Π.Τ. Ν/Α Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Ο Πρόεδρος

 

 

 

Ιωάννης Παναρίτης Παναγιώτης Κρητικός