Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Η Εργάνη σε app και η ψηφιακή κάρτα – Πώς αλλάζει η καθημερινότητα των εργαζομένων

Το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο έχει δοθεί πλέον στη δημοσιότητα φέρνει την ψηφιακή κάρτα εργασίας αλλά και το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στο κινητό των εργαζομένων.

Η ψηφιακή κάρτα έρχεται ως δικλίδα ασφαλείας έναντι των παρατυπιών που υπάρχουν, αλλά και μπορούν να υπάρξουν με τις νέες ευέλικτες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Θα αποτελέσει ουσιαστικά το «κλειδί» για την προστασία των εργαζομένων, τον έλεγχο του ωραρίου εργασίας και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων όπως το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες. Θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο κάθε μεταβολή στον χρόνο εργασίας των εργαζομένων: ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, το διάλειμμα, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας, οι άδειες αλλά και οι υπερωρίες.

Επιπλέον η ψηφιακή κάρτα θα αποτελέσει το εργαλείο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις που τηρούν το νόμο και σε αυτές που δεν τον τηρούν  ενώ θα μειώσει την γραφειοκρατία και θα καταργήσει την Αναλυτική Περιοδική Δήλωσης και το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών για τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα για όποια επιχείρηση δεν ενεργοποιεί την ψηφιακή κάρτα το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο και «λουκέτο» 15 ημερών για υποτροπή (μετά από τρεις ελέγχους).

Παρόλα αυτά όμως, η εφαρμογή της δεν θα αρχίσει να ισχύει καθολικά. Θα εφαρμοστεί αρχικά στις μεγάλες επιχειρήσεις και στην βιομηχανία. Το έργο της ψηφιακής κάρτας έχει προταθεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του 2021 αρχές του 2022, η ψηφιακή κάρτα να μπορεί να εφαρμόζεται καθολικά σε όλες τις επιχειρήσεις που ήδη εφαρμόζουν το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο και το σύστημα της ωρομέτρησης. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι το τέλος του 2022 η ψηφιακή κάρτα να έχει εφαρμοστεί στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ως γέφυρα μέχρι και την ολοκληρωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα λειτουργήσει τόσο το αναβαθμισμένο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ Ι όσο και το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Εργάνη ΙΙ – Πώς θα λειτουργεί

Το νέο πληροφοριακό θα αποτελέσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος παρακολούθησης της αγοράς εργασίας. Η ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα φέρει μείωση του διοικητικού φόρτου, απλοποίηση των  διαδικασιών, κατάργηση των πολλαπλών δηλώσεων από τους εργοδότες (π.χ. σε ΕΡΓΑΝΗ και ΕΦΚΑ).Ενώ θα διευκολύνει του ελέγχους για την εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά και την δυνατότητα διασταύρωσης των δηλώσεων για μισθούς και ασφάλιση. Τέλος το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα αποτελέσει το σύστημα μέσω του οποίου θα μπορεί να λειτουργήσει η ψηφιακή κάρτα καθολικά στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Η Εργάνη σε app

Aπό το κινητό του ο εργαζόμενος θα μπορεί να έχει όλη την πληροφορία που χρειάζεται σε πραγματικό χρόνο. Μέσω της εφαρμογής, ο εργαζόμενος θα μπορεί να δέχεται ειδοποιήσεις για κάθε γεγονός που θα καταχωρείται στο σύστημα. Θα έχει επιπλέον δυνατότητα υποβολής στοιχείων με εύκολο και γρήγορο τρόπο ενώ το app θα υποστηρίζει διαδραστικά εργαλεία επικοινωνίας των εργαζομένων με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο εργαζόμενος θα μπορεί να έχει εύκολη και άμεση πρόσβαση σε όλη την πληροφορία που αφορά τον εργασιακό του βίο. Ενώ μέσω της εφαρμογής θα μπορεί να υπάρχει σύζευξη με πλατφόρμες προσφοράς και ζήτησης εργασίας,ο εργαζόμενος θα μπορεί να βλέπει τα χαρακτηριστικά και τις τάσεις της  αγοράς εργασίας ενώ μέσω της εφαρμογής θα έχει και την ψηφιακή κάρτα την όποια θα πρέπει να «χτυπάει» κατά την έναρξη και την λήξη του ωραρίου του.

Η ολοκλήρωση αυτού του έργου θα αποτελέσει πραγματικά ένα τεράστιο άλμα για την αγορά εργασίας. Το θέμα είναι όμως πόσο εύκολο είναι να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και το έργο να τρέξει γρήγορα .Το σημαντικότερο βέβαια  είναι η χρηματοδότηση του έργου. Πόσο γρήγορα δηλαδή μπορούν να εκταμιευθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δώσουν «φτερά» στην εν λόγω μεταρρύθμιση.