Πέμπτη
26
Δεκέμβριος
TOP

Η μελέτη του ΚΕΠΕ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Σε απογραφή των ιδιωτικών ελληνικών και ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα από το 2012 έως και σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των Συμπράξεων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και των αποκρατικοποιήσεων προχώρησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η προσέλκυση επενδύσεων που εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρότυπο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας που θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη και θα μειώσει τα υψηλά επίπεδα ανεργίας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ολόκληρη η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών

«Τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον εμφανή, με την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών να αποκαθίσταται σταδιακά προσελκύοντας σημαντικές για τη χώρα επενδύσειςσε βασικούς τομείς για την οικονομία (π.χ. τουριστική ανάπτυξη, διαχείριση ακίνητης περιουσίας κ.λπ.)», σημειώνεται στην έκθεση.

Όπως αναφέρεται, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποτυπώνεται και στις επενδύσεις, που έχει προσελκύσει η χώρα, καθώς το τελευταίο διάστημα και με δεδομένη τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και τη σημαντική μείωση του κινδύνου στη χώρα μας, πολλοί ξένοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για τη διενέργεια επενδύσεων στην Ελλάδα, σε τομείς όπως είναι οι τράπεζες, ο τουρισμός, η ενέργεια και οι υποδομές.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 100 εκ. ευρώ με τη σημαντικότερη συναλλαγή να αφορά την εισροή 146 εκ. ευρώ από τη συμμετοχή της Καναδικής Fairfax Financial Holding Ltd στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties AE. Συνολικά το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 55,4 εκ. ευρώ.

Συμπερασματικά, όπως προκύπτει από την έρευνα:

  • Τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον εμφανή και οδηγούν στην σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα. Πλήθος παραγόντων συνηγορούν σε αυτό το συμπέρασμα: από την επίτευξη των «δίδυμων» πλεονασμάτων έως τις χρηματοοικονομικές αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α. έφτασαν τα €2,9 δισ. από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και τον Απρίλιο του 2014.
  • Η Ελλάδα έχει προσελκύσει επενδύσεις, ολοκληρωμένες ή εν εξελίξει, όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών, τις αιτήσεις των επιχειρήσεων για ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο, τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κ.λπ., συνολικού ύψους37,6 δισ. ευρώ, με το τυπικό χρονικό διάστημα μεταξύ της ανακοίνωσης και της υλοποίησης μιας επένδυσης να είναι 12-24 μήνες.
  • Οι μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες ξεπερνούν το €1 δισ. η κάθε μία (Mega Deals), έφτασαν τα 9,7 δισ. ευρώ.
  • Τα νέα έργα “FAST TRACK” έχουν συνολική αξία 1,4 δισ. ευρώ.
  • Τα νέα έργα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) έχουν συνολική αξία 1,8 δισ. ευρώ
  • Οι αποκρατικοποιήσεις φτάνουν το συνολικό τίμημα των 3,1 δισ. ευρώ.
  • Οι ξένες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα φτάνουν τα 6,1 δισ. ευρώ για την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ καταγράφονται και πολλές ξένες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα για τις οποίες δεν είναι γνωστά τα οικονομικά τους στοιχεία.
  • Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών (Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα) φτάνουν τα 8,1 δισ. ευρώ
  • Η επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου, Νέα Οδός, Κεντρική και Ολυμπία Οδός, αρχικού προϋπολογισμού κατασκευής 5,5 δισ.ευρώ.
  • Αναφορικά με τον Αναπτυξιακό νόμο, υπάρχουν αιτήσεις για ένταξη επιχειρηματικών σχεδίων στις διατάξεις του συνολικού Π/Υ 1,8 δισ. ευρώ και οι αιτήσεις για τον Α’ κύκλο του 2014 φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ (υπό εξέταση).
  • Στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου Ν.4146 έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές δράσεις και διαρθρωτικές αλλαγές: ο θεσμός του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή μέσω του “Invest in Greece”, με σκοπό την απεμπλοκή επενδύσεων από γραφειοκρατικά κωλύματα των Δημοσίων Υπηρεσιών, η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή, ο θεσμός του ΕΣΧΑΣΕ, η δυνατότητα προκαταβολής 100% της επιδότησης έναντι εγγυητικής επιστολής, ο θεσμός της τεκμαιρόμενης άδειας και η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας «Enterprise Greece» με τη συγχώνευση των «Invest in Greece» και ΟΠΕ. newpost.gr