Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Ημέρα Φάρων: Οι μοναχικοί φύλακες των ταξιδευτών αποκτούν συντροφιά

Τις πόρτες τους ανοίγουν την επόμενη Κυριακή, 18 Αυγούστου, οι μοναχικοί φύλακες των θαλασσινών ταξιδευτών. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ταίναρο, από την Ικαρία μέχρι τους Παξούς και την Κεφαλονιά, 28 φάροι, ακοίμητοι φρουροί των απόκρημνων ακτών, θα δεχθούν επισκέπτες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Είτε ως ιδιαίτερα μνημεία αρχιτεκτονικά είτε ως «πρωταγωνιστές» θρύλων και ιστορημάτων, οι φάροι ασκούν διαχρονικά ισχυρή γοητεία και τους έχουν αποδοθεί μέσα από την ποίηση και τη λογοτεχνία ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Έχει υμνηθεί η μοναξιά τους σε απόκρημνες, βραχώδεις ακτές, η διαρκής μάχη τους με τα στοιχεία της φύσης, η σωτήρια για τη ζωή αναλαμπή τους μέσα σε καταιγίδες και χαλασμούς. Λάος συνδεδεμένος με τη θάλασσα, οι ‘Eλληνες διατηρούν μεγάλο σεβασμό και αγάπη για τους φάρους.

Αυτό φάνηκε τα τελευταία χρόνια, που το Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, αποφάσισε να δώσει ελεύθερη πρόσβαση σε πολλούς από αυτούς, σε όλη τη χώρα. Στην αντίστοιχη περυσινή ημέρα, περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες ανταποκρίθηκαν στη δυνατότητα να επισκεφθούν φάρους, σπεύδοντας μαζικά ακόμα και στους πλέον δυσπρόσιτους από αυτούς.

Στη χώρα μας διατηρείται –προφανώς εξαιτίας της εκταταμένης θαλασσογραμμής, των πολλών νησιών και των συνακόλουθα πολλών θαλάσσιων διαδρομών– ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα οργανωμένα δίκτυα φάρων στον κόσμο. Από τις αρχές του 19ου αιώνα και μετά φτιάχτηκαν οι περισσότεροι από αυτούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας.

Οι 28 φάροι που θα δεχθούν επισκέπτες την επόμενη Κυριακή είναι ένα μικρό μέρος του συνόλου των φάρων που υπάρχουν στη χώρα. Ωστόσο, η επιλογή να ανοίξουν τις πόρτες τους οι συγκεκριμένοι γίνεται με βάση τις πραγματικές συνθήκες: την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς δεν είναι λίγοι οι φάροι που είναι πλέον ερειπωμένοι, διατηρούν τη γοητεία τους και μια άγρια ομορφιά, ωστόσο μπορεί να είναι επικίνδυνοι.

Παράλληλα, στους ερειπωμένους φάρους δεν υπάρχει δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες πώς ακριβώς λειτουργούν. Σε άλλες περιπτώσεις, οι τοποθεσίες είναι εξαιρετικά δύσβατες, καθιστώντας την πρόσβαση στο ευρύ κοινό σχεδόν αδύνατη.

Όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν κάποιον από τους φάρους την επόμενη Κυριακή θα μάθουν στοιχεία για την ιστορία τους και την ιστορία της περιοχής. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της λειτουργίας τους είναι ότι σχεδόν όλοι παρέμειναν σβηστοί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρωτολειτούργησαν με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, κάτι που καθιστούσε αναγκαία την ανθρώπινη παρουσία, τους φαροφύλακες, οι οποίοι φρόντιζαν για την αδιάλειπτη λειτουργία τους. Οι περισσότεροι ηλεκτροδοτήθηκαν στις δεκαετίες 1970-1980, για να περάσουν στη συνέχεια στην εποχή της πλήρους αυτοματοποίησης, με σύγχρονα μηχανήματα, με τα οποία λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Οι φάροι που θα είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι την επόμενη Κυριακή, είναι: Αγ. Νικολάου Κέας, Ακρωτηρίου Θήρας, Αρκίτσας Φθιώτιδας, Μουδαρίου Κυθήρων, Βρυσακίου Λαυρίου, Φισκάρδου Κεφαλονιάς, Γουρουνιού Σκοπέλου, Δρεπάνου Αχαΐας, Δρεπάνου Χανίων, Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Κατακόλου Ηλείας, Σκιναρίου Ζακύνθου, Κρανάης Γυθείου, Μεγάλου Εμβόλου Θεσσαλονίκης, Μελαγκάβι Λουτρακίου, Πλάκας Λήμνου, Κόρακα Πάρου, Κοκκινοπούλου Ψαρών, Αλεξανδρούπολη Αλεξανδρούπολης, Ταινάρου Λακωνίας, Κόπραινας Αρτας, Κακής Κεφαλής Χαλκίδας, Μονεμβασιάς Λακωνίας, Λάκκας Παξών, Βασιλίνας Ευβοίας, Πάππα Ικαρίας, Σπαθιού Σερίφου και Δουκάτου Λευκάδας.

www.kathimerini.gr