Παρασκευή
27
Δεκέμβριος
TOP

Καπνιστές, παχύσαρκοι, ηλικιωμένοι: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, ρωτήθηκε εάν οι υπέρβαροι, οι παχύσαρκοι και οι καπνιστές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα επιβαρυντικός παράγοντας φαίνεται πως είναι το κάπνισμα, ενώ οι υπερβολικά παχύσαρκοι είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη γρίπη. Παρά το ότι δεν έχει αναφερθεί κάτι σε αυτή την πανδημία σε σχέση με τους υπέρβαρους, τους παχύσαρκους και τους καπνιστές σε επίσημες έρευνες, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως “αντίθετα, αυτό που είναι γνωστό από ερευνητικές εργασίες είναι ότι οι καπνιστές υπερεκφράζουν αυτό τον υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο ιός. Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο, αλλά με βάση ερευνητικές εργασίες ότι υπερεκφράζουν τον υποδοχέα, έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους, φοβάμαι για τους καπνιστές, πρέπει να το πω αυτό, ότι μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα”.

Θέλει προσοχή το κάπνισμα

“Όχι αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, οι καπνιστές, αλλά θα εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα. Άρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο ιός στον οργανισμό. Αυτό σας το λέω από πειραματικά δεδομένα, δεν έχω κλινικά δεδομένα από μεγάλη μελέτη” είπε ο κ. Τσιόδρας.

Οι θάνατοι από κάπνισμα σε όλο τον κόσμο

Το κάπνισμα συνδέεται με πολλές μορφές καρκίνου (καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα, του στόματος, της ουροδόχου κύστης), ενώ οι βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος σχετίζονται με σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις (έμφραγμα, στηθάγχη, εγκεφαλικό, κ.ά.), παθήσεις του αναπνευστικού (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εμφύσημα, βρογχίτιδα) κ.ά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία για τις θανάσιμες πνευμονικές και αναπνευστικές νόσους.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 7.000.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται στο κάπνισμα. Πολλοί κορυφαίοι ερευνητικοί οργανισμοί του κλάδου της υγείας και πανεπιστήμια συνεργάζονται για την καταπολέμηση του καπνίσματος, εστιάζοντας στις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου ζουν οι περισσότεροι καπνιστές παγκοσμίως.

νοσοκομείο

Η παχυσαρκία, ο “σιωπηλός δολοφόνος”

Οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την “τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία” που θέτει η παχυσαρκία. Αν οι τρέχουσες τάσεις, για τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συνεχίσουν να υφίστανται, τότε μπορεί να υπάρχουν μέχρι το 2043, περισσότεροι θάνατοι γυναικών από καρκίνο λόγω παχυσαρκίας παρά από τον καρκίνο λόγω καπνίσματος.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο παγκοσμίως σχετίζονται με τα περιττά κιλά, ενώ η οικονομική επίπτωση των διαφόρων ασθενειών που έχουν σχέση με την παχυσαρκία, φθάνει τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από κάτω του 1% σε μερικές φτωχές χώρες ως 8% σε μερικές πλούσιες.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό “CA: A Cancer Journal for Clinicians”, τονίζουν ότι από τη δεκαετία του 1970 αυξάνονται σταδιακά οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

Το “φρενάρισμα” της παχυσαρκίας αποτελεί προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έως το 2025, κάτι που προς το παρόν φαντάζει απίθανο, καθώς θα πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών – πράγμα καθόλου εύκολο. Η βασική πρόκληση είναι να περιορισθεί η παραγωγή και η διαφήμιση ανθυγιεινών τροφών και ποτών, καθώς επίσης να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι άνθρωποι να ασκούνται σωματικά.

κορονοίός

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Τσιόδρας λέχει τονίσει πως οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη ασθενών που ήταν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου (44.000 τουλάχιστον περιπτώσεις), η νόσος κατέληξε σε θάνατο για περίπου 2% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη σε ευπαθείς ομάδες ανήκουν:

Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με την πνευμονία από τον ιό είχαν πιθανότητα να πεθάνουν 8%

Οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου με ποσοστό 15%

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό

Κινδυνεύουν άτομα με καρδιακά προβλήματα

Διαβήτη

Χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, “πολύ πρόσφατη μελέτη έδειξε πως υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μία σημαντική γραμμή άμυνας στον ιό”.

Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1% ενώ σε αυτούς με υποκείμενο νόσημα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη.

Με πληροφορίες από Imperial, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian