Τρίτη
24
Δεκέμβριος
TOP

Κορωνοϊός: Έρευνα εντόπισε 200 μεταλλάξεις!

Περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με μεταλλάξεις του κορονοϊού δηλαδή αλλαγές που μπορεί να καθορίζουν την συμπεριφορά του επεσήμανε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως τόνισε ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο, αλλά δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές. Επίσης ανέφερε ότι μελέτη ανίχνευσε περίπου 200 υποτροπιάζουσες μεταλλάξεις

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, σε μια αναφορά από τις ΗΠΑ ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μια μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε μια σημαντική περιοχή του γονιδιώματος που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που βοηθά τον ιό να αποφύγει το ανοσιακό μας σύστημα μια πρωτεΐνη απαραίτητη για την εγκατάσταση της λοίμωξης από τον ιό. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενίσει τον ιό παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την μετάδοσή του από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά.

Η μελέτη αυτή αξιολογήθηκε ως πολλή σημαντική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γιατί παρά το γεγονός πως αφορά μεμονωμένο περιστατικό αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένιση και τελικά εξαφάνιση του ιού SARS πριν πολλά χρόνια το 2003.

Σε μια δεύτερη αναφορά από τις ΗΠΑ και από την Παγκόσμια πρωτοβουλία για την κοινή χρήση όλων των δεδομένων γρίπης (GISAID) έγινε εκτεταμένη μελέτη των μεταλλάξεων που αφορούν το μέρος εκείνου του ιού που του δίνει το χαρακτηριστικό του σχήμα και χρησιμοποιείται για να επιτεθεί στα κύτταρα του ανθρώπου.

Παρόμοια ανάλυση του γενετικού υλικού του ιού από περισσότερα από 7,500 άτομα μολυσμένα με Covid-19 από όλον τον κόσμο, έγινε από μια ομάδα εργασίας από μεγάλο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ανιχνεύθηκαν περίπου 200 υποτροπιάζουσες μεταλλάξεις οι οποίες έδωσαν τα παρακάτω κύρια μηνύματα:

Α) Μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας γενετικής διαφοροποίησης του νέου κορονοϊού βρέθηκε στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό – αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση πρώιμα στην επιδημία και την απουσία μοναδικών ασθενών – μηδέν –ασθενών από τους οποίους ξεκίνησε η επιδημία στις περισσότερες χώρες. Δηλαδή η επιδημία ξεκίνησε από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου-πολλούς ασθενείς μηδέν- σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα σε πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύθηκαν εκεί ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές ανεξάρτητα, παρά μέσω κάποιου συγκεκριμένου μοναδικού περιστατικού.

Β) Αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε με βάση τα δεδομένα αυτά στο τέλος του 2019. Τα αποτελέσματα προσθέτουν περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα ότι είναι πολύ απίθανο ο ιός που προκαλεί το Covid-19 να βρίσκεται στην ανθρώπινη κυκλοφορία για πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 και πως υπάρχει ένας κοινός πρόγονος τότε ακριβώς που πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους.

Γ) Με τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνεται αυτό που έως τώρα πιστεύουμε πως ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου γρηγορότερα ή λιγότερο – πάντως είναι σίγουρα λιγότερο από την γρίπη.

Δ) Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί πως ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός.

Ε) Επιβεβαιώνονται σταδιακά –και είναι πολύ σημαντικό- πως σε κάποιες περιοχές του ιού παρατηρείται πολύ μικρός αριθμός μεταλλάξεων-δηλαδή είναι σταθερές περιοχές- περιοχές που ο ιός παρουσιάζει τις λιγότερες αλλαγές.

Αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για την διαμόρφωση νέων θεραπειών ή εμβολίων.

www.news247.gr