Δευτέρα
25
Νοέμβριος
TOP

“Μάχη” κονδυλίων στις Βρυξέλλες για μεταναστευτικό, ΚΑΠ και Πράσινο Ταμείο

Το έργο που έχει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής είναι εξ ορισμού δύσκολο, αλλά θα ξεκινήσει από τη θέση τουλάχιστον να μη μειωθούν τα κονδύλια που λαμβάνει η Ελλάδα, όπως έθεσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε συνάντησή τους στα τέλη Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μισέλ.

Ιδίως δε για το προσφυγικό, μαζί με τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής (Ιταλία, Ισπανία) η Αθήνα αντιτάσσεται στην περικοπή των κονδυλίων κατά το 1/3 σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν, όπως εισηγείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά και για τη Frontex, όπου η πρόταση του Συμβουλίου είναι η περικοπή τους στο ήμισυ εν συγκρίσει με αυτό που προτείνει η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε μείωση της χρηματοδότησης και προς τούτο στο πλευρό της φαίνεται πως είναι η Γαλλία, η οποία έχει ανάλογες επιδιώξεις.

Όσο για το Πράσινο Ταμείο, η κυβέρνηση αιτείται κονδυλίων για τη λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση», δηλαδή για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα φέρει σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο (Μεγαλόπολη) το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το ζήτημα είχε τεθεί από τον πρωθυπουργό και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν επήλθε συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ πλην της Πολωνίας για να την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη χρηματοδότηση δράσεων μέσα από το Πράσινο Ταμείο.

Τέλος, για το κεφάλαιο της κοινωνικής συνοχής επισημαίνεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα έχει υποστεί μια σημαντική μείωση του ΑΕΠ της κι αυτό η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη μείνει χωρίς κατανόηση από τους εταίρους, αλλά να δοθεί ή απαραίτητη βοήθεια για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Σημειώνεται ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός της περιόδου 2021-2027 υπολογίζεται ότι θα είναι μικρότερος κατά 10 δις ευρώ ετησίως λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ σημαντικές διαφωνίες υπάρχουν ανάμεσα σε Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με τα ποσά που θα πρέπει να συνεισφέρουν οι 27 χώρες-μέλη.

www.newsit.gr