Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

«Μαύρη» η επόμενη μέρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Μία στις τρεις κινδυνεύει με λουκέτο

Για 50.000 λουκέτα το επόμενο τρίμηνο σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων μίλησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς

Δύσκολη η εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά για εργαζομένους και επιχειρήσεις λόγω της κρίσης του κοροναϊού, με τους εκπροσώπους της να κάνουν λόγο για επερχόμενη επιδημία λουκέτων το επόμενο διάστημα εφόσον δεν αλλάξει η κατάσταση. Ήδη σε κίνδυνο να βάλει λουκέτο βρίσκεται η μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα, με τον κλάδο της εστίασης να βρίσκεται στα πρόθυρα αναγκαστικής στάσης πληρωμών αν δεν ληφθούν νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Για 50.000 λουκέτα το επόμενο τρίμηνο σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων μίλησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει αύξηση της ανεργίας της τάξεως του 4%. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό πρόβλημα για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι και το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανενεργό.

Προβληματισμό και ανησυχία μάλιστα για το επόμενο διάστημα προκαλεί και η επιδείνωση των εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική́ κατάσταση των νοικοκυριών τους, με το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα να παραμένει αμετάβλητο, στο 66%, ενώ έχει αυξηθεί στο 10% (από 8%) το ποσοστό εκείνων που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ροκανίζοντας τις αποταμιεύσεις τους.

Τη δυσκολία της αγοράς καταγράφει και έρευνα της ΕΣΕΕ για τις εκπτώσεις, σύμφωνα με την οποία μέχρι το τέλος Ιουλίου σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις (68%) κατέγραψαν πτώση των πωλήσεων και μόλις το 8% αύξηση, με τις μικρότερες επιχειρήσεις να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες και να είναι οι πλέον ευάλωτες σε ένα ενδεχόμενο λουκέτο.

Ωστόσο και στον κλάδο της μεταποίησης η εικόνα δεν είναι καλή, αφού σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης στη βιομηχανία ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις -40 μονάδες, με το 43% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και μόλις το 3% να αναφέρει το αντίθετο, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ. 

Θέσεις εργασίας

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τις θέσεις εργασίας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία δείχνει ότι περισσότερες από δύο στις δέκα επιχειρήσεις (21,1%) είναι πολύ πιθανό μειώσουν το προσωπικό τους το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% θα προχωρήσει σε προσλήψεις.

Μάλιστα από την ανάλυση των στοιχείων της μελέτης εκτιμάται πως με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.

Στα επιμέρους στοιχεία της έρευνας τα μεγαλύτερα ποσοστά αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού καταγράφονται στον κλάδο των υπηρεσιών (24,9%) και στις μεγαλύτερες με βάση τον αριθμό εργαζομένων επιχειρήσεις (27,3% για επιχειρήσεις με 4-5 άτομα και 26,3% για επιχειρήσεις με πάνω από 5 άτομα).

πηγή: in.gr