Η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο ως τα τέλη Ιουλίου με στόχο να βάλει τάξη στον τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ στην Ελλάδα, ειδικά σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως το προσφυγικό. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως δεν θα συνεχίσει να υπονομεύεται το σημαντικό έργο των περισσοτέρων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, όπερ και σημαίνει ότι οι βασικοί του άξονες έχουν ήδη διαμορφωθεί.
Όπως πληροφορείται η “Καθημερινή”, οι Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών (ΟκοιΠ), όπως θα ονομάζονται οι εθελοντικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις προσώπων με νομική προσωπικότητα που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα, θα εγγράφονται σε δημόσια βάση δεδομένων που θα τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και θα παρακολουθείται από ειδική διεύθυνση που θα συσταθεί.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι στο σχετικό μητρώο να μπορούν να εγγράφονται ΜΚΟ που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, ο κοινωφελής φορέας που θα υποβάλλει αίτηση θα πρέπει:
• Να έχει συσταθεί τρία έτη προ της αίτησης εγγραφής του.
• Να πληροί τα ουσιαστικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας που ορίζει ο σχετικός νόμος.
• Να μη συνάπτει συμβάσεις οιουδήποτε είδους με πρόσωπα που συμμετέχουν στα όργανα διοίκησής του ή μέλη ή εταίρους της που έχουν τον καταστατικό έλεγχό της, συζύγους, τέκνα και γονείς των ανωτέρω προσώπων, με την εξαίρεση συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας με συνήθεις όρους και αποδοχές και σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 3% του συνόλου των εργαζομένων.
• Να μη λαμβάνει τακτική κρατική επιχορήγηση μεγαλύτερη από 40% επί του προϋπολογισμού για τη λειτουργία του ή δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή
thetoc.gr