Για όλα μίλησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, στις διερευνητικές επαφές με την γείτονα, για την Ν.Α. Μεσόγειο, για τον Τούρκο ομόλογο του, τις NAVTEX, την εκπαίδευση Ικάρων στην Καλαμάτα, την παράταση της στρατιωτικής θητείας, τους εμβολιασμούς στις Ένοπλες Δυνάμεις, ακόμη και για την διεξαγωγή της παρέλασης της 25ης Μαρτίου.
Ο υπουργός αναφερόμενος στους εξοπλισμούς εξήγησε ότι γίνονται βάσει ενός συγκεκριμένου οργανωμένου σχεδίου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και των τριών κλάδων των Ε.Δ. Περιλαμβάνεται αναβάθμιση, υποστήριξη και εκσυγχρονισμός συστημάτων, όχι μόνο προμήθειες. Τόνισε μάλιστα πως η υλοποίηση του σχεδίου προχωρά με τη σκληρή δουλειά των στελεχών και των τριών κλάδων υπο τον συντονισμό του Α/ΓΕΕΘΑ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε μάλιστα για την προμήθεια των Ραφάλ πως σημαντικό ρόλο έπαιξε η ζωντανή η σχέση Ελλάδας-Γαλλίας. Οι Γάλλοι βοήθησαν πολύ, είπε, η διαπραγμάτευση για την καλή κατάσταση των Ραφάλ, δεν ήταν απλή. Αναφέρθηκε και στην εκπαίδευση των πιλότων στη Γαλλία και στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε ότι από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται ένα ένα τα αεροσκάφη, για τα οποία τόνισε πως είναι τελευταίας τεχνολογίας, με προηγμένα όπλα. «Είναι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Πολεμική Αεροπορία και οι Ε.Δ.» είπε ο υπουργός. Μάλιστα αναφέρθηκε και στη στοχοθεσία να πάμε σε μία μοίρα από 24 αεροσκάφη, πλήρως λειτουργικά και έτοιμα επιχειρησιακά.
Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόγραμμα των F-16, θα μπούμε σε φάση παραγωγής 8-12 αεροσκαφών καθέτως. Μίλησε ακόμη και για τις διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή πλευρά για την εκπαίδευση Ικάρων στην Καλαμάτα που μετατρέπεται σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης.
Από τη συνέντευξη δεν έλειψε και η απόκτηση τεσσάρων φρεγατών που θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Όπως είπε ο υπουργός, στο ενδιάμεσο και πριν αποκτηθούν οι φρεγάτες, ζητάμε πλοία πολεμικά για τις ανάγκες μας.
Για το θέμα των διερευνητικών ο κ. Παναγιωτόπουλος τοποθετήθηκε λέγοντας πως «πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και με καλή διάθεση στις συνομιλίες αλλά δεν είμαστε αφελείς, οι επαφές αυτές έχουν χαρακτήρα διερευνητικό δε σημαίνει ότι προσερχόμαστε για να καταλήξουμε το ίδιο απόγευμα. Δεν είναι κακό να είναι ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας σε διάφορα επίπεδα. Παράλληλα χρειαζόμαστε το στοιχείο της αποτροπής και αυτό το διάστημα γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ενισχυθεί το αποτρεπτικό αποτύπωμα, δια των Ε.Δ.»
Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησε οι Ευρωπαίοι έχουν πειστεί ότι δεν είναι διμερές πρόβλημα αλλά πρόβλημα που άπτεται της ασφάλειας στη Ν.Α. Μεσόγειο και συμπλήρωσε πως και άλλες χώρες της περιοχής συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες με εμάς.
Αναφερόμενος μάλιστα στις διαπροσωπικές σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα να συναντηθεί μαζί του αρκεί το θέμα προς συζήτηση να έχει τεθεί καλή τη πίστει.
Σε ότι αφορά τις εκδόσεις NAVTEX, ξεκαθάρισε, πως πρέπει να διαχωρίσουμε τις ενέργειες, άλλο η Τουρκία να εκδώσει NAXTEX για ασκήσεις, άλλο NAVTEX για έρευνα του Ορούτς Ρέϊς. Είναι φυσικό, υπογράμμισε και οι δυο χώρες να δεσμεύουν περιοχές για τις ασκήσεις. Έτσι γινόταν πάντα έτσι θα γίνεται.
Στο φλέγον θέμα της παράτασης της Θητείας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η προσπάθεια ενίσχυσης των Ε.Δ εκτείνεται και στους τρεις κλάδους, αλλά γίνονται και άλλες παρεμβάσεις στο προσωπικό. Ανακοινώσαμε, είπε, την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες με προσαύξηση στη μεθόριο. Προβλέπονται αύξηση εισακτέων στις σχολές αξιωματικών υπαξιωματικών που θα επανδρώσουν αύριο τα σύγχρονα συστήματα είναι και κάποιες προσλήψεις οπλιτών επαγγελματιών με σκοπό να ενισχυθούν οι ειδικές δυνάμεις και να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας στις Ε.Δ. Οι προκηρύξεις θα βγούνε μάλλον τον επόμενο μήνα για να αρχίσει η διαδικασία στελέχωσης.
Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις είπε πως ασφαλώς και γίνονται, το σχεδιασμό έχουν αναλάβει τα γενικά επιτελεία. Πρόσθεσε μάλιστα πως έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα κρούσματα στις τάξεις των στελεχών των Ε.Δ.
Τέλος στο ερώτημα για τον εορτασμό και την Παρέλαση της 25ης Μαρτίου ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως γιορτάζουμε εφέτος τα 200 χρόνια, το κορυφαίο γεγονός είναι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η κυβέρνηση θέλει να οργανώσει μια λαμπρή παρέλαση με υψηλούς προσκεκλημένους, ηγέτες χωρών που συνέβαλαν στην απελευθέρωση και όχι μόνο από αυτές τις χώρες.
Προκρίθηκε η παρέλαση να γίνει στο Σύνταγμα. Στόχος είναι να έχουμε μία λαμπρή στρατιωτική παρέλαση όπως αρμόζει στην περίσταση.
Θέλουμε ο κόσμος να προσέλθει, ελπίζω, είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, να το επιτρέψουν και οι συνθήκες με την πανδημία.