Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Νέος αθλητικός νόμος: Μεταρρύθμιση χωρίς εκπτώσεις

Η16η Ιουλίου 2020 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ημέρα “αθλητικής επανάστασης” στη χώρα μας. Για πρώτη φορά τόσοι αθλητές πήραν ξεκάθαρη θέση για κάτι που τους αφορά και δεν είναι άλλο από τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών. Τι είπαν μέσα σε ελάχιστες λέξεις Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης; Να γίνουν οι εκλογές σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο όπως αυτός κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτός που ουσιαστικά βάζει τέλος στους αιώνιους ομοσπονδιάρχες και θέτει νέες βάσεις για την επόμενη ημέρα του αθλητισμού που θα τις αναλύσουμε παρακάτω.

πηγή: www.sport24.gr

Η δήλωση αναρτήθηκε στα social media αθλητών, εν ενεργεία και παλαιμάχων, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Άννα Κορακάκη, ο Χρήστος Βολικάκης, ο Παναγιώτης Μάντης, ο Παύλος Καγιαλής, ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο Βλάσης Μάρας, η Βαρβάρα Φίλιου, η Βίκυ Αρβανίτη, η Βασιλεία Καραχάλιου, η Βάσω Μιλλούση και ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης.

Η τοποθέτησή τους ανέφερε συγκεκριμένα: “Πρέπει να ολοκληρωθεί η αθλητική μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση αυτή. Θεωρούμε αδιανόητη την οποιαδήποτε αλλαγή στις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, αποτελούν νόμο του κράτους και αφορούν τα όρια ηλικίας και την αναδρομικότητα των διοικήσεων των Ομοσπονδιών της χώρας”.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα-έκκληση τόσο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και προς τον Λευτέρη Αυγενάκη, ότι ήρθε η ώρα της μεταρρύθμισης. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι από τους κορυφαίους αθλητές της χώρας βγήκαν με τόσο ξεκάθαρο τρόπο και ζήτησαν να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στον αθλητισμό, περιμένοντας πλέον από  αυτούς που αποφασίζουν. Είναι άλλωστε, σαφές, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του έχουν μια μοναδική ευκαιρία να εκσυγχρονίσουν τον ελληνικό αθλητισμό.

Καθώς, όπως και να έχει, το ερχόμενο Φθινόπωρο θα έχουμε εκλογές στις Ομοσπονδίες, οι οποίες ανεξάρτητα από το που θα καθίσει η μπίλια στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα τεθεί για δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, είναι δεδομένο ότι αυτές (σ.σ. οι ομοσπονδίες) δεν θα έχουν σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει. Το θέμα όμως που θίγουν και οι σπουδαίοι αθλητές που έκαναν την τοποθέτηση τους είναι να μην υπάρξουν εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής και για αυτό επισημαίνουν την ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση. Μία μεταρρύθμιση η οποία είναι αναγκαία όσο τίποτα άλλο στον ελληνικό αθλητισμό.

ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 70 ΕΤΩΝ ΚΑΙ O ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΘΗΤΕΙΕΣ

Από το Υφυπουργείο τονίζουν σε κάθε τόνο ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τις μεταρρυθμίσεις στον αθλητικό νόμο. Ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει τονίσει πολλές φορές ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν πρόκειται να ξεπεράσει ότι και να γίνει.

Ποιες είναι αυτές; Το ηλικιακό όριο για τα μέλη του Δ.Σ. το οποίο θα είναι στα 70 έτη και το δεύτερο ο περιορισμός στις θητείες. Ο Νόμος ο οποίος είναι σε ισχύ για το κομμάτι των θητειών είναι ξεκάθαρος τόσο για τη θέση του προέδρου όσο και όλες τις υπόλοιπες: “Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών”.

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον ελληνικό αθλητισμό γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αρκετοί από τους προέδρους των Ομοσπονδιών θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις με την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παραγόντων οι οποίοι έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει τις τρεις θητείες τους ως πρόεδροι σε διάφορες Ομοσπονδίες, αλλά δεν ξεπερνούν ηλικιακά τα 70 έτη.

Τα εύκολα ονόματα που έρχονται στο μυαλό κάποιων είναι αυτά του Γιώργου Βασιλακόπουλου και του Δημήτρη Διαθεσόπουλου οι οποίοι επί σειρά ετών έχουν διατελέσει πρόεδροι στην ΕΟΚ και την ΚΟΕ αντίστοιχα, ενώ έχουν ξεπεράσει και το όριο ηλικίας. Βέβαια, δεν είναι οι μόνοι. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται ο Αντώνης Δημητρακόπουλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ο  Μανώλης Κατσιαδάκης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, ο γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής και ο Παύλος Κανελλάκης της Ομοσπονδίας Σκοποβολής.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Εδώ, όμως, έρχεται μία σημαντική διαφορά. Εφόσον στο κομμάτι των θητειών δεν υπάρχει αναδρομικότητα (κάτι για το οποίο υπήρξε έντονη αντίδραση τον Νοέμβριο και αποσύρθηκε ενώ υπήρχε μέσα στο σχέδιο Νόμου που είχε κατατεθεί) υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που είναι στο όριο. Παραδείγματα της συγκεκριμένης κατηγορίας αποτελούν οι Θανάσης Βασιλειάδης (Γυμναστική), Γιάννης Καρράς (Κωπηλασία), Ισίδωρος Κούβελος (Ιππασία), Μανώλης Κολυμπάδης (Πινγκ πονγκ)  και Αντώνης Νικολόπουλος (Κανόε Καγιάκ).

Οι περισσότεροι ναι μεν έχουν συμπληρώσει ήδη την τρίτη τους θητεία, αλλά δεν τους πιάνει το όριο ηλικίας. Τι σημαίνει αυτό; Πως εάν δεν υπάρξει αναδρομικότητα στον νόμο τότε όλοι οι παραπάνω θα μπορούν να είναι ξανά υποψήφιοι εφόσον φυσικά το θέλουν. Κάτι που θα περιορίσει τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα.

Ποιο είναι το μεγάλο αγκάθι στο κομμάτι της αναδρομικότητας; Ο φόβος από προσφυγές που μπορούν να γίνουν ώστε να βγει ο νόμος αντισυνταγματικός. Από τον περασμένο Νοέμβριο πολλές Ομοσπονδίες έχουν τοποθετηθεί σχετικά τονίζοντας ότι το ηλικιακό όριο, αλλά και εκείνο στις θητείες παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο των αθλητικών φορέων και τα ατομικά δικαιώματα των στελεχών του αθλητισμού.

Είναι δεδομένο πως όποιος επιθυμεί θα μπορεί να προσφύγει στο ΣτΕ και να πατήσει σε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος σε μία προσπάθεια να βάλει φρένο τόσο στο όριο ηλικίας, όσο και στην αναδρομικότητα των θητειών. Πρόκειται για το άρθρο 5 παρ. 1, άρθρο 12,  άρθρο 55 παρ. 1 και άρθρο 77 παρ.2 του Συντάγματος. Ειδικά το άρθρο 12 που αφορά το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι ήταν αυτό που ανέφεραν όλες οι ομοσπονδίες στις ανακοινώσεις τους.

Αναλυτικά όσα αναφέρει;

‘Αρθρο 12: (Δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι)

1. Oι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνιστούν ενώσεις και μη κερδοσκοπικά σωματεία, τηρώντας τους νόμους, που ποτέ όμως δεν μπορούν να εξαρτήσουν την άσκηση του δικαιώματος αυτού από προηγούμενη άδεια.

2. Tο σωματείο δεν μπορεί να διαλυθεί για παράβαση του νόμου ή ουσιώδους διάταξης του καταστατικού του, παρά μόνο με δικαστική απόφαση.

3. Oι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και σε ενώσεις προσώπων που δεν συνιστούν σωματείο.

4. Oι γεωργικοί και αστικοί συνεταιρισμοί κάθε είδους αυτοδιοικούνται σύμφωνα με τους όρους του νόμου και του καταστατικού τους και προστατεύονται και εποπτεύονται από το Kράτος, που είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για την ανάπτυξή τους.

5. Eπιτρέπεται η σύσταση με νόμο αναγκαστικών συνεταιρισμών που αποβλέπουν στην εκπλήρωση σκοπών κοινής ωφέλειας ή δημόσιου ενδιαφέροντος ή κοινής εκμετάλλευσης γεωργικών εκτάσεων ή άλλης πλουτοπαραγωγικής πηγής, εφόσον πάντως εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση αυτών που συμμετέχουν.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει ο Συνταγματολόγος Καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος στη γνωμοδότησή του για τον ΣΕΓΑΣ σχετικά με την αναδρομικότητα των θητειών και τα όρια ηλικίας για την εκλογιμότητα των προέδρων των αθλητικών ομοσπονδιών τονίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικές, παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο των αθλητικών φορέων και τα ατομικά δικαιώματα των στελεχών του αθλητισμού.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ, ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Από εκεί και πέρα ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που αφορούν το νέο νομοσχέδιο είναι τα σωματεία που θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν. Μέχρι σήμερα υπήρχαν πολλές καταγγελίες για συλλόγους οι οποίοι δεν είχαν αθλητές και εμφανίζονταν επί της ουσίας μόνο στις εκλογές.

Φυσικά, υπήρξαν και περιπτώσεις οι οποίες έφτασαν έως τις δικαστικές αίθουσες με σωματεία που δεν είχαν καν αθλητική αναγνώριση. Τρανό παράδειγμα αποτελούν όσα συνέβησαν στην Ομοσπονδία πάλης. Στις 20 Ιουνίου με διαπιστωτική πράξη της ΓΓΑ το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κηρύχτηκε έκπτωτο.

Ο λόγος; Ότι σε γενική συνέλευση του 2017 επέτρεψαν σε σωματεία που δεν είχαν αθλητική αναγνώριση να ψηφίσουν. “Η έκπτωση γίνεται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3 παράγραφος 7 και του άρθρου 24 του Ν.2725/99 όπως ισχύουν διότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης την 23-01-2017 δόθηκε δικαίωμα ψήφου σε σωματεία που δεν είχαν λάβει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού” αναφέρει χαρακτηριστικά η διαπιστωτική πράξη.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση έχει ήδη δημιουργηθεί δεδικασμένο αφού αν κάποιος προσφύγει στη δικαιοσύνη για τέτοια παράβαση από οποιαδήποτε διοίκηση Ομοσπονδίας και δικαιωθεί τότε θα προκύπτει έκπτωσή της και ορισμός νέας από το πρωτοδικείο.

Έτσι, σύμφωνα με όσα αναφέρει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο δικαίωμα ψήφου στις ερχόμενες εκλογές θα έχουν μόνο όσα σωματεία έχουν εγγραφεί στα μητρώα που δημιούργησε η ΓΓΑ. Για αυτό το λόγο τόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού, όσο και οι Ομοσπονδιάρχες ζητούν από τα σωματεία να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τα σωματεία που θα έχουν δικαίωμα ψήφου ανά ομοσπονδία θα γίνουν γνωστά είκοσι ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία. Για την ακρίβεια θα υπάρξει σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίες του υφυπουργείου και της ΓΓΑ, ώστε να ελεγχθεί ότι τα σωματεία που υπάρχουν στους εκλογικούς καταλόγους της εκάστοτε Ομοσπονδίας έχουν δικαίωμα ψήφου. Κάτι που επί της ουσίας θα αφήσει εκτός διαδικασίας τόσο τα σωματεία που δεν έχουν αθλητική αναγνώριση όσο και τους συλλόγους “σφραγίδες”.

Φυσικά, θα υπάρξουν και αλλαγές στον τρόπο που θα εκλέγονται οι πρόεδροι. Το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στις εκλογές θα είναι ενιαίο και όχι παραταξιακό, όπως και στο παρελθόν. Κάθε σωματείο θα μπορεί να ψηφίζει τα 2/3 των μελών που εκλέγονται (αν δηλαδή είναι 18, θα έχει δικαίωμα 12 σταυρών). Για πρόεδρο οι εκπρόσωποι θα ψηφίζουν ξεχωριστά και θα προκύψει απευθείας από τα σωματεία. Μέχρι τώρα τον πρόεδρο επέλεγε το ΔΣ που προέκυπτε από το ενιαίο ψηφοδέλτιο, πλέον θα βγαίνει από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μάλιστα, αν κάποιος υποψήφιος πρόεδρος λάβει ποσοστό πάνω από το 25% θα εκλέγεται στο συμβούλιο, ακόμα κι αν δεν βγει πρόεδρος.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΓΗΚΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ

Ανεξάρτητα από το που θα καθίσει τελικά η μπίλια το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού το γεγονός ότι οι αθλητές απέκτησαν φωνή. Τόσο μέσα από αναρτήσεις στα social media, όσο και με δηλώσεις τους εξέφρασαν την επιθυμία τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει συχνότερα.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα μας είχε δηλώσει ο Γιώργος Μαυρωτάς στην πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει στο Sport24.gr και δείχνουν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί προτεραιότητα και για τη νυν Κυβέρνηση. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού είχε ερωτηθεί για την παρουσία αθλητών στην επόμενη ημέρα του αθλητισμού και ήταν ξεκάθαρος: “Θεωρώ ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του αθλητή. Πρέπει να πάρουν περισσότεροι αθλητές θέσεις ευθύνης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό είναι πανάκια. Εγώ πιστεύω στις ομάδες. Στις Ομοσπονδίες, αλλά και γενικότερα, χρειάζονται καλές ομάδες ηγεσίας. Μέσα σε αυτές μπορεί τον πρώτο λόγο να τον έχει ένας αθλητής και να είναι εκείνος που εμφανίζεται προς τα έξω.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε Ομοσπονδίες του εξωτερικού και κυρίως στο μπάσκετ όπου έχουν προβεβλημένα ονόματα. Το ίδιο ισχύει και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου όπου είναι ο Σεμπάστιαν Κόε. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι αυτοί οι αθλητές είναι ικανοί να διοικήσουν, όμως έχουν δίπλα τους μια καλή τεχνοκρατική ομάδα. Ένας πρώην αθλητής μπορεί να καταλάβει πιο εύκολα κάποια πράγματα γιατί τα έχει περάσει. Για αυτό λέω ότι είναι καλό να υπάρχουν περισσότεροι αθλητές στα κέντρα λήψεων αποφάσεων. Αν θέλετε να τους δώσουμε τα κίνητρα να ασχοληθούν. Οι περισσότεροι, επειδή ακριβώς βλέπουν ότι υπάρχουν στεγανά, λένε ότι δεν ασχολούνται”.

Ο ΓΓΑ ήταν ξεκάθαρος και αν μη τι άλλο ξέρει τις παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού. Για αυτό το λόγο το βήμα μπροστά που έκαναν τόσοι αθλητές είναι ένα θετικό σημάδι για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού το οποίο μακάρι να μην μείνει στις εκλογές, αλλά να προχωρήσει παρακάτω. Ήρθε η ώρα οι διάφορες επιτροπές που υπάρχουν να αποκτήσουν ουσία και οι αθλητές να είναι σε θέση να ακουστούν.

Δεν πιστεύω στη μονιμότητα

Ο Λευτέρης Πετρούνιας μίλησε για τους λόγους που τον έκαναν να προβεί σε μία τέτοια δήλωση και έδωσε το στίγμα του για το τι θέλει να δει να γίνεται. Ο κορυφαίος Έλληνας γυμναστής, όπως συνηθίζει, δεν κρύφτηκε και ξεκαθάρισε την ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση στον ελληνικό αθλητισμό.

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για να υπάρξει μία αλλαγή στον αθλητισμό. Δεν έχει να κάνει τόσο με συγκεκριμένα πρόσωπα, όσο με την ανάγκη νέες ιδέες. Δεν πιστεύω στην μονιμότητα.  Ο ελληνικός αθλητισμός χρειάζεται μία σημαντική μεταρρύθμιση και αυτή που ήταν προς ψήφιση τον περασμένο Νοέμβριο ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.

Τα όρια σε ηλικία και σε θητείες έχουν ήδη ψηφιστεί και αποτελούν νόμο του κράτους. Οπότε θεωρώ ότι θα είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό το κομμάτι. Βέβαια, στο προς συζήτηση σχέδιο νόμου του Νοεμβρίου υπήρχε και η αναδρομικότητα η οποία είναι σημαντική, όμως τελικά αφαιρέθηκε. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο πρέπει να υπάρξει για να έρθει αυτή η αλλαγή που χρειάζεται ο αθλητισμός στη χώρα μας.

Είμαι σίγουρος ότι η Κυβέρνηση θα πράξει ορθά καθώς έχει αποδείξει ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Χαίρομαι που μπαίνουν στην διαδικασία να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση διότι πολλοί το είπαν αλλά ελάχιστοι το έκαναν. Περιμένω να δω και εγώ τις εξελίξεις που θα υπάρξουν» τόνισε μιλώντας στο Sport24.gr ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Πρέπει να έρθει φρεσκάδα στην Ομοσπονδία

Ένας από τους ανθρώπους που έχουν δοξάσει τα ελληνικά χρώματα και θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές είναι ο Γιώργος Αφρουδάκης. Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα και ο αθλητής που έχει αγωνιστεί πέντε φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι υποψήφιος για την ΚΟΕ στον συνδυασμό του Κυριάκου Γιαννόπουλου. Οι λόγοι που τον έκαναν να κατέβει είναι ξεκάθαροι.

Ο Γιώργος Αφρουδάκης μίλησε για την απόφασή του να κατέβει στις εκλογές της ΚΟΕ και τόνισε: “Είναι μια προσπάθεια από τον Κυριάκο Γιαννόπουλο, ο οποίος είναι στον χώρο σχεδόν 40 χρόνια. Παρακολουθώ τα βήματα του από μικρό παιδί και ξέρω την αγάπη του για τον υγρό στίβο, αλλά και τα όσα έχει προσφέρει σε αυτόν. Πιστεύω ότι η απερχόμενη διοίκηση έχει προσφέρει αρκετά (παρ’ όλο που θα μπορούσε να έχει προσφέρει και περισσότερα), αλλά σίγουρα όλα στη ζωή κάνουν έναν κύκλο. Νομίζω ότι – κι όχι μόνο διοικητικά, αλλά και αθλητικά και επαγγελματικά – κάποιος πρέπει να καταλαβαίνει πότε πρέπει να φεύγει. Πρέπει να έρθουν νέα παιδιά, νέες ιδέες, φρέσκα πράγματα στην Ομοσπονδία” ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια για τους στόχους της προσπάθειας που γίνεται από τον Κυριάκο Γιαννόπουλο είπε: “Η παράταξή μας κατεβαίνει με το όνομα «Κολυμπάμε Μαζί», διότι θέλει να εκφράζει απολύτως αυτό το “μαζί”. Είμαστε ενωτικοί και χωρίς αποκλεισμούς, όπως είπε και ο Κυριάκος, καθώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το καλό όλων των Σωματείων και των Αθλητών μας.

Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα που δεν έχει εκπονηθεί ποτέ στο παρελθόν από καμία διοίκηση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Αξίζει όλα τα Σωματεία να το διαβάσουν με προσοχή, για να καταλάβουν ότι πρώτη φορά στην ιστορία υπάρχουν στρατηγικές κατευθύνσεις με όραμα 8ετίας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα γίνει καλή δουλειά και ότι θα μπούμε σε μια νέα εποχή.

Θα είμαι παρών, θα βοηθήσω και παρόλο που είμαι άνθρωπος της Υδατοσφαίρισης η αρχή μου είναι ότι πρέπει το κολύμπι να γίνει το εθνικό μας σπορ.

Πρέπει η Κολυμβητική Ομοσπονδία να αποκτήσει τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών, αλλά και αθλούμενων, καθώς στόχος μας είναι στην Ελλάδα να κολυμπάει από το παιδί έξι μηνών μέχρι και τον πιο ηλικιωμένο. Το κολύμπι είναι η μάνα του λόχου και στοχεύουμε να το αναπτύξουμε όσο περισσότερο μπορούμε”.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Οι αντιδράσεις που υπάρχουν, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο όταν και πρωτοέγιναν γνωστές οι προθέσεις του Λευτέρη Αυγενάκη και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη γενικότερα ήταν πολλές. Οι φωνές έφτασαν μέχρι και τον Τόμας Μπαχ, ο οποίος βέβαια δεν μπορεί να κάνει και πολλά αφού το απαγορεύει ο καταστατικός χάρτης της ΔΟΕ.

Όπως και να έχει μέσα από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα πρέπει να κρατήσει έναν μήνα, μπορεί να αλλάξουν κάποια πράγματα στον νέο αθλητικό νόμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ελληνικός αθλητισμός έχει ανάγκη από μετάγγιση νέου αίματος. Είτε αυτό θα αφορά παλαιούς πρωταθλητές, είτε νέους παράγοντες έχει μικρή σημασία.

Είναι απαραίτητο να υπάρξουν αλλαγές ουσίας οι οποίες θα φέρουν πνοή ανανέωσης στον ελληνικό αθλητισμό και όχι απλά να αλλάξουν πρόσωπα και τα προβλήματα να συνεχιστούν. Η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και πρέπει να ολοκληρωθεί.