Ευρεία τηλεδιάσκεψη είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τους αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, στο πλαίσιο της έναρξης της διαδικασίας σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το επόμενο οικονομικό έτος 2021.
Οσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα, εισηγητής του οποίου προς την Οικονομική Επιτροπή και το Περιφερειακό Συμβούλιο ορίστηκε ο αναπληρωτής περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, την διαδικασία της κατάρτισής του αναλαμβάνει επιτροπή από τους διευθυντές Τεχνικών Εργων των 5 Π.Ε. υπό τον Γιώργο Μουταφίδη και την Ευανθία Σίδερη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, εισηγητής του οποίου στα δύο πιο πάνω σώματα θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, η κατάρτισή του θα γίνει από επιτροπή των διευθυντών Διοικητικού – Οικονομικού των 5 Π.Ε. υπό την Αγγελική Πουλοπούλου και τον Τέλη Γκανά από την αντίστοιχη Διεύθυνση της Περιφέρειας.
Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, οι δύο πιο πάνω επιτροπές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2021 να έχουν έλθει προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Παράλληλα, ο Π. Νίκας περιέγραψε τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι εν λόγω επιτροπές.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, ο περιφερειάρχης ζήτησε να προβλεφθεί η χρηματοδότηση έργων των οποίων υπολείπεται η ολοκλήρωσή “προκειμένου να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες” όπως σημείωσε. Παρατήρησε επίσης ότι οι δημοπρατήσεις έργων θα πρέπει να ξεκινούν από 500.000 ευρώ, ενώ -μεταξύ άλλων- ζήτησε, να εξασφαλιστούν 80.000 ευρώ για φυτεύσεις δέντρων, καθώς και από 100.000 ευρώ σε κάθε Π.Ε. για καθαρισμό πρανών και αποκομιδή σκουπιδιών από τα οδικά δίκτυα.
Ας σημειωθεί ότι στο υπό κατάρτιση τεχνικό πρόγραμμα δεν θα περιληφθούν αθλητικά έργα και επεμβάσεις σε μνημεία, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο στο Τεχνικό Πρόγραμμα, όσο και στον προϋπολογισμό, των Περιφερειών πρέπει να περιλαμβάνονται αποκλειστικά έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ιδίων πόρων και ΚΑΠ, αλλά όχι μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ -κάτι που δεν ισχύει για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις σχετικές εγγραφές.
Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, εκτός από τις κατευθύνσεις του υπαγορεύει το υπουργείο Οικονομικών ως προς την σύνταξή του, ο περιφερειάρχης ζήτησε, να υπάρξει μείωση των αποκαλούμενων ανελαστικών δαπανών, όπως επίσης και μείωση δαπανών προμηθειών, δεδομένου -όπως τόνισε- ότι με την εφαρμογή, από την αρχή του ερχόμενου χρόνου, της ψηφιοποίησης του δημοσίου μέσω της “Ιριδας” περιορίζεται σημαντικά η κατανάλωση χαρτικών και μελανιών.
Ακόμα, ο Π. Νίκας ζήτησε να εξασφαλιστούν συνολικά 600.000 ευρώ για τα προγράμματα δια βίου μάθησης που πλέον θα υλοποιηθούν και στις 5 Π.Ε..
Τέλος, κάλεσε να προβλεφθεί δαπάνη για την αγορά νέας πεντάδας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία θα προστεθούν στα 5 που θα διαθέτει οσονούπω η Περιφέρεια -καθώς ήδη έχει ένα και μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο θα προκηρύξει διαγωνισμό για να προμηθευτεί άλλα τέσσερα.