Έπειτα από μάλλον προβληματικές επιδόσεις του συστήματος που δέχεται τις αιτήσεις για την έκτακτη ενίσχυση στο ελαιόλαδο τις πρώτες ημέρες που η πλατφόρμα άνοιξε στο κοινό, η κατάσταση φαίνεται ότι «έστρωσε» μπαίνοντας στη δεύτερη και τελευταία εβδομάδα δηλώσεων.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αναφέρει πως αποκαταστάθηκε το ζήτημα που είχε ανακύψει με τις ποικιλίες ελαιώνων που αφορούν ελιές ελαιοποιήσιμες ή διπλής κατεύθυνσης και οι οποίες δεν εμφανίζονταν ως επιλέξιμες στο πληροφοριακό σύστημα του Μέτρου 21.
Σημειώνεται ότι πέραν αυτού του ζητήματος, οι παραγωγοί διαμαρτύρονταν για το σύντομο της διαδικασίας, αφού είχαν στη διάθεσή τους μόλις 10 ημέρες για την αίτηση, με την προθεσμία να λήγει στις 27 Νοεμβρίου. Πέραν αυτού τις πρώτες ημέρες αλλά και όποτε παρατηρείται ψηφιακός συνωστισμός αιτήσηεων, το σύστημα κολλάει και πέφτει, με αρκετούς συμβούλους να επισημαίνουν πως ίσως το πρόβλημα επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδηςμε γνώμονα τον εκσυγχρονισμό και τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών όλων των εποπτευόμενων Οργανισμών του Υπουργείου και λαμβάνοντας, εν προκειμένω, υπόψη το ζήτημα που προέκυψε στην πλατφόρμα υποδοχής αιτημάτων πληρωμής του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς του Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» παρενέβη άμεσα υπέρ της επίλυσής του.
Συγκεκριμένα, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του κ. Βορίδη αποκαταστάθηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα το ζήτημα που είχε ανακύψει με τις ποικιλίες ελαιώνων που αφορούν ελιές ελαιοποιήσιμες ή διπλής κατεύθυνσης και οι οποίες δεν εμφανίζονταν ως επιλέξιμες στο πληροφοριακό σύστημα του Μέτρου.
Έπειτα από τη διευθέτηση και αυτού του ζητήματος οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του Μέτρου 21 δύνανται να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην υποβολή αιτήματος πληρωμής προκειμένου να ενισχυθούν με ιδιαιτέρως σημαντικά ποσά, ανάλογα με τη στρεμματική έκταση που καλλιεργούν.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οιΈλληνες ελαιοπαραγωγοί λαμβάνουν οποιοδήποτε είδος ενίσχυσης, ενώ παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του κ. Βορίδη, το σύνολο των ταμειακών αποθεμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 κατευθύνονται στην ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα της πατρίδας μας.
Η παραπάνω απόφαση αποδεικνύει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο την ιδιαίτερη σημασία με την οποία προσεγγίζει η παρούσα Κυβέρνηση και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον ελαιοκομικό τομέα, ο οποίος, όπως έχει επανειλημμένως επισημάνει ο κ. Βορίδης συνιστά έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους τόσο για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας όσο και για την ελληνική οικονομία εν γένει.
www.agronews.gr