Πέμπτη
26
Δεκέμβριος
TOP

Ξηρό σύκο: Έχει ζήτηση, για αυτό κερδίζει η καλλιέργεια

Hυψηλή ζήτηση ποιοτικών σύκων και το επίπεδο τιμών που αφήνει στον παραγωγό αναδεικνύουν την καλλιέργεια σύκων για αποξήρανση σε μια δελεαστική καλλιέργεια, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει σταθερά έδαφος. Από την άλλη μεριά, το νωπό σύκο, που υπολείπεται κατά πολύ των εκτάσεων με καλλιέργειες για ξηρό, φαίνεται να συναντά ως κυριότερο αντικίνητρο για την επιλογή του, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τη δυσκολία διάθεσης, δεδομένου ότι ως προϊόν που δεν μπορεί να συντηρηθεί για πολλές μέρες, απαιτεί άμεση διάθεση.

Παρόλα αυτά, παρατηρείται μία τάση γεωγραφικής επέκτασης της καλλιέργειας, σύμφωνα με τον φυτωριούχο από την Έδεσσα, Δημήτρη Πασχάλη. «Η πλειοψηφία των παραγωγών επιλέγει ποικιλίες για αποξήρανση, γιατί στο νωπό το πρόβλημα είναι η διακίνηση. Πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη διάθεση. Αυτοί που έχουν δέντρα με νωπά τα βγάζουν και γυρίζουν σε ποικιλίες που μπορούν να αποξηράνουν. Όσοι πάνε καλά, όμως, με τη διακίνηση του νωπού, βάζουν κι άλλα. Τα τελευταία χρόνια από την Ημαθία, την Έδεσσα και το Κιλκίς διακρίνουμε αυξανόμενο ενδιαφέρον για νωπό».

Σταθερή αξία το ξηρό στην Εύβοια

Στον Ταξιάρχη Ευβοίας καλλιεργούνται περίπου 85.000-100.000 παραγωγικά δέντρα μαζί με τα γύρω χωριά, όπως μας είπε ο Γιώργος Μπαϊρακτάρης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ταξιάρχη, που διαχειρίζεται το 40% της παραγωγής. Αυτήν τη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι κοπές των πρώτων καρπών, των ξηρών σύκων ΠΟΠ Ταξιάρχη, και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι κανονικοί όγκοι. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φυτευτεί νέες εκτάσεις που ανεβάζουν τον αριθμό των στρεμμάτων πάνω από 10.000, λόγω της ζήτησης ποιοτικών σύκων αλλά και της τιμής που απολαμβάνει ο παραγωγός».

Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 3 ευρώ το κιλό για τα πρώτης ποιότητας και κατεβαίνει μέχρι τα 70 λεπτά για τα λιγότερο ποιοτικά, με κριτήρια χρώματος, μεγέθους και ποιότητας, σύμφωνα με τον κ. Μπαϊρακτάρη.

Τα ονομαστά σύκα της περιοχής, 2.500 τόνοι τον χρόνο, αποξηραίνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% και ως τέτοια έχουν κατακτήσει τη θέση τους στα ράφια των καταστημάτων σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Καναδά, Ολλανδία, Κύπρο, Ισραήλ κ.ά., όπου εξάγεται πάνω από το 50% της συγκομιδής.

Δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει μαζικά ακόμη η παραγωγή, δεν μπορεί να είναι ακριβής η εικόνα για τις φετινές αποδόσεις και την ποιότητα, μας λένε από τον συνεταιρισμό. Ωστόσο, σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές τα τελευταία τρία χρόνια με τη μεσογειακή μύγα, η οποία προκαλεί απώλειες από την εμπορεύσιμη παραγωγή. Σύμφωνα με τον παραγωγό Πέτρο Κουτσίκο, που διατηρεί καθετοποιημένη μονάδα ξηρού σύκου, «φέτος ήταν πιο έντονο το πρόβλημα, γιατί ο μαλακός χειμώνας που είχαμε, είναι “σύμμαχος” της μύγας. Δεν υπάρχει φυτοφάρμακο να είναι συμβατό με τη συκιά. Μόνο με δολωματικές παγίδες μπορεί να αντιμετωπιστεί έως έναν βαθμό».

Εμπορία: Μέχρι και τρία χέρια μπορεί να αλλάξει μετά τον παραγωγό

Μέχρι και 11,5 ευρώ το κιλό είδαμε σε κατάστημα ξηρών καρπών του κέντρου της Αθήνας χύμα ξηρά σύκα «Ταξιάρχη», με την τιμή παραγωγού στα 3 ευρώ για τα πρώτης διαλογής, σύμφωνα με τους παραγωγούς. Σχολιάζοντας, το θέμα των τιμών, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή καταναλωτή άπτεται άμεσα του τρόπου εμπορίας. Όπως αναφέρουν, «οι παραγωγοί, εάν δεν δώσουν στον συνεταιρισμό, δίνουν σε εμπόρους οι οποίοι κάνουν τη συσκευασία και την πώληση και προώθηση. Εκεί μπορεί να μεσολαβήσει και δεύτερος έμπορος. Όταν βλέπει κανείς τέτοιες τιμές, ακόμα και 12 και 13 ευρώ, μπορεί να είναι τρίτο χέρι το κατάστημα λιανικής. Δηλαδή, να έχουν μεσολαβήσει ενδιάμεσα και δύο έμποροι, οι οποίοι θα βγάλουν το δικό τους κέρδος. Σε αυτό προσθέστε και την υψηλή φορολογία που έχουμε στην Ελλάδα. Συνεπώς, δεν λέει τίποτα από μόνη της μια τιμή, γιατί μπορεί να ακούγεται υψηλή, αλλά μέχρι τα 12 ευρώ είναι λογικό να φτάσει υπό αυτά τα δεδομένα».

Οι παραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και τη συσκευασία και την εμπορία του προϊόντος τους, με δικά τους κανάλια διανομής, μπορούν να ρίξουν την τιμή στα ¾ σε σχέση με εκείνη που βλέπει ο καταναλωτής στο ράφι, εάν έχουν μεσολαβήσει δύο χονδρέμποροι ενδιάμεσα, εάν, δηλαδή, φτάσει με όσο γίνεται λιγότερους ενδιάμεσους και να το καταστήσουν πιο ανταγωνιστικό, μας είπε ο παραγωγός κ. Κούτσικας. Οι παραγωγοί κάνουν τη φυσική αποξήρανση. Στη συνέχεια, οι μεταποιητές κάνουν τη διαλογή, την κατηγοριοποίηση, το πλύσιμο, τη συσκευασία και την τυποποίηση. Στην Εύβοια, σημειώνει, δραστηριοποιούνται περίπου 70 μονάδες μεταποίησης, οι περισσότερες από τις οποίες μικρού μεγέθους.

Όλα δείχνουν καλή χρονιά για το σύκο της ΣΥΚΙΚΗ

Να αφήσουν πίσω τους τις ζημιές του 2017 και να έχουν μία καλή χρονιά θέλουν οι παραγωγοί σύκου στη Μεσσηνία. Οι ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα είναι κάτι παραπάνω από θετικές, αφού όλα δείχνουν ότι η παραγωγή θα είναι πρόωρη όσο ποτέ, θα έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται αλλά και τις ποσότητες που χρειάζεται η αγορά. Ο Νίκος Τράκας, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΣΥΚΙΚΗ και παραγωγός, μιλώντας στην «ΥΧ», τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή, όλες οι περιοχές δείχνουν ότι πάμε σε μία παραγωγή με πολύ καλή ποιότητα και ποσότητα. Σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες, φαίνεται ότι στο τέλος Ιουλίου θα αρχίσει η συγκομιδή, πρόωρα».

Ποιο όμως είναι το μέλλον του προϊόντος; Ο Νίκος Τράκας μας επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια αρχίζει και μειώνεται η παραγωγή, αφού τα δέντρα γερνάνε και οι παραγωγοί δεν ανανεώνουν την καλλιέργεια, πράγμα το οποίο δημιουργεί προβλήματα. Το κακό είναι ότι η νεολαία απέχει ακόμα από τις αγροτικές εργασίες και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, αφού εκτός από τα δέντρα, γερνά και ο πληθυσμός». Η ΣΥΚΙΚΗ διαχειρίζεται περίπου 3.000 τόνους, με τον κύριο όγκο της να προέρχεται από τη Μεσσηνία. Γύρω στο 92% προορίζεται για εξαγωγές. Φέτος, αναμένεται να ξεπεραστεί το φράγμα των 3.000 τόνων σύκου, με την προϋπόθεση ότι τις επόμενες μέρες δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις με τον καιρό».

ΣΥΚΙΕΣ (αριθμός δέντρων) ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Περιφέρεια ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΩΠΑ ΣΥΚΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ
2014 2015 2014 2015
Αν. Μακεδ.-Θράκη 3.662 3980 0 0
Κεντρ. Μακεδονίας 25.346 37771 12.650 520
Δυτ. Μακεδονίας 527 464 0 0
Ηπείρου 855 642 50 0
Θεσσαλίας 7.681 7324 2.360 3.600
Στερεάς Ελλάδας 2.095 4016 235.475 222.403
Ιονίων Νήσων 208 1285 0 0
Δυτ. Ελλάδας 1.796 1907 0 0
Πελοποννήσου 8.406 1086 399.208 393.583
Αττικής 9.798 622 1.500 5.000
Β. Αιγαίου 3.066 10.980 10.725
Ν. Αιγαίου 1.418 1.770 1.375
Κρήτης 4.161 0 17
Σύνολο χώρας 68.492 87.703 663.993 637.206

της Μελίνας Ζιάγκου πηγή: ypaithros.gr