Παρασκευή
15
Νοέμβριος
TOP

Οδηγός για γονείς: Πώς να φέρεστε στα παιδιά σας τώρα που μένουν στο σπίτι

Συμβουλές και προτάσεις για τους γονείς, με αφορμή τις κρίσιμες μέρες που έρχονται. Τι να αποφύγετε, και πώς να αξιοποιήσετε τον χρόνο με τα παιδιά.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά δραστικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Αδιαμφισβήτητα το κλείσιμο των σχολείων για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί προβλήματα στους γονείς που, ενδεχομένως δεν έχουν λύση για τη φύλαξη των παιδιών τους, που προβληματίζονται σχετικά με τη μόρφωσή τους που θα μείνει αρκετά πίσω ή που ακόμα ανησυχούν για την κοινωνικότητα των παιδιών τους αφού θα παραμείνουν απομονωμένα για αρκετό καιρό.

Με αφορμή τις κρίσιμες ημέρες που έρχονται, πάμε να δούμε μερικές προτάσεις και συμβουλές για το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, αλλά και πώς να συμπεριφέρονται στα παιδιά τους.

Τα παιδιά χρειάζονται την ρουτίνα και καθήκοντα

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα amothershipdown. com, πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά χρειάζονται μέσα στην καθημερινότητά τους, μεταξύ άλλων, τη ρουτίνα και υποχρεώσεις για να αισθάνονται ασφάλεια, ότι “κάπου πατάνε”. Σε τέτοιες περιόδους κρίσης είναι αρκετά σημαντικό να το έχουν στα υπόψη τους οι γονείς.

Μπορεί να έχουμε όλοι την ανάγκη να βγαίνουμε “εκτός προγράμματος” για κάποιες μέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών, ωστόσο στην παρούσα φάση πρόκειται για μία πολύ διαφορετική περίπτωση. Και ο λόγος γιατί αφενός τώρα δεν διανύουμε περίοδο διακοπών και αφετέρου είναι πολύ διαφορετικό για τα παιδιά να παραμένουν εκτός ρουτίνας για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα.

Επομένως γονείς, βάλτε κανόνες και φτιάξτε ένα πρόγραμμα στα παιδιά σας.

Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα σε συνεννόηση βέβαια με το παιδί σας, που να περιλαμβάνει σε τακτική βάση μπάνιο, ώρα φαγητού , δραστηριότητες μάθησης, ψυχαγωγίας, αλλά και κοινωνικοποίηση.

Ταυτόχρονα, διατηρήστε μία συγκεκριμένη ώρα ύπνου και φροντίστε να τηρείται.

Υπάρχει σίγουρα χώρος για μία σχετική ευελιξία, δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να επιβάλετε στρατιωτική πειθαρχία στο παιδί σας, ωστόσο έχετε κατά νου να θέτετε κάποια όρια που θα το κρατήσουν σε μία κανονικότητα.

Αναλόγως την ηλικία, το παιδί θα έχει συγκεκριμένο φόρτο εργασίας, ακόμα και τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά. Αυτό που προτείνεται στους γονείς είναι να οριστεί μία συγκεκριμένη ώρα (και όχι μία ολόκληρη ημέρα) και να συμφωνήσετε κάποιο σημείο του σπιτιού για μελέτη.

Μην μεταβιβάζετε το άγχος σας στο παιδί

Διανύουμε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου το άγχος και ο πανικός είναι διάχυτα παντού. Τα παιδιά γίνονται δέκτες της ανησυχίας των ανηλίκων και πολλές φορές εσωτερικεύουν το άγχος τους κάτι που είναι πολύ ανθυγιεινό.

Συζητείστε μαζί τους για το τι συμβαίνει, χωρίς να είστε υπερβολικά δραματικοί. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο ιός δεν είναι επικίνδυνος για τα παιδιά. Μπορείτε να τους εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να παραμείνουν εκτός σχολείου.

Δεν υπάρχει λόγος να τρομάζουμε τα παιδιά, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Και να θυμάστε ότι τα παιδιά ακούν και αντιλαμβάνονται τα πάντα.

Βρείτε τρόπους εκτόνωσης

Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να μένει τόσες ώρες μέσα στο σπίτι. Κανείς δεν είναι συνηθισμένος σε αυτό.

Καλό θα ήταν να βρείτε τρόπους να το βοηθήσετε να εκτονώσει την ενέργειά του: χορέψτε, βγείτε για τρέξιμο, γυμναστείτε μαζί.

Παρουσιάστε το ως “πρόκληση”

Στα παιδιά αρέσει να αισθάνονται πως έχουν έναν σημαντικό ρόλο. Βοηθήστε τα να καταλάβουν πως πρόκειται για μία ασυνήθιστη και τεταμένη κατάσταση και πως προκειμένου να προχωρήσουμε με επιτυχία πρέπει όλοι “να βάλουμε το χεράκι μας”.

Ακόμη, ενημερώστε τα παιδιά σας ότι, θυσιάζοντας τον κοινωνικό και σχολικό χρόνο τους, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό άλλα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας. Βοηθούν δηλαδή πολλούς ανθρώπους να παραμείνουν ασφαλείς.

Ψάξτε τρόπους με τους οποίους εσείς και το παιδί σας μπορείτε να βοηθήσετε έναν γείτονα, όπως για παράδειγμα ένα ηλικιωμένο άτομο που χρειάζεται τρόφιμα αλλά δεν μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ. Είναι μία ευκαιρία να του περάσετε την ιδέα του αλτρουισμού.

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μία δύσκολη περίοδο. Το “στοίχημα” είναι να εκμεταλλευτούμε σωστά και να αξιοποιήσουμε ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο που μας προσφέρεται και που υπό κανονικές συνθήκες δεν διαθέταμε.

www.news247.gr